avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntarea la repartitoarele de energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntarea la repartitoarele de energie termica

Buna seara, prieteni!

Am o intrebare legata de modalitatea legala de a renunta la contabilizarea si plata consumului de energie termica facute prin repartitoarele de costuri.
Astfel, presedintele asociatiei de proprietari a convocat o adunare generala extaordinara, cu scopul ca membrii asociatiei sa se pronunte pentru scoaterea din functiune a repartitoarelor de costuri, plata urmand sa se faca conform suprafetei utile a fiecarui apartament din condominiu.
Presedintele, impreuna cu "apropiatii lui' spera ca in urma pronuntarii "pentru" a 50%plus 1 din cei prezenti, repartitoarele sa fie scoase din functiune. Eu, din investigatiile de pe net si in urma convorbirilor cu firma care a montat aceste repartitoare, am inteles ca pentru a se renunta in totalitate la contorizarea blocului este necesar un procent de 99 si ceva la suta, dar nu am inteles care este temeiul legal.
Cu toate acestea, se pot debransa numai cei interesati, dar iarasi nu stiu baza legala, deoarece contractul este incheiat la nivel de asociatie si nu individual.

Pe langa aceste intrebari, as mai avea o nelamurire si anume, in cazul in care o parte a proprietarilor sunt debransati de la sistemul de inregistrare si cealalta parte nu, cum se va face plata pentru consumul de energie termica pentru partile comune?

sper sa-mi raspunda cineva!

Cu stima,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 10:37, 28 Septembrie 2015
a dat ANRSC niste norme in 2010 (cautati pe www.anrsc.ro la legislatie) prin care intr-un bloc in care au fost deja montate repartitoare se poate ca unii proprieatri sa renunte la ele si atunci se calculeaza pt. cei cu repartitoare unitati in functie de indecsi iar pentru ceilalti se stabilesc unitati prin formula consumul maxim de la cei cu repartitoare pe fiecare coloana (se aplica si factori de corectie si amplasare) si se inmulteste cu 1,1; e o zapaceala.
IDEEA ESTE CA POT RAMINE SI NUMAI DOI CU REPARTITOARE, nu cred ca pot fi obligati prin hotarire AGA sa renunte, poate mai primiti si alte opinii

pentru partile comune se plateste in functie de suprafata apartamentului, va referiti cumva la coloanele ce trec prin apartamente? trebuie luate si acestea in calcul la consumul comun si distribuit in functie de suprafata fiecaruia
Raspunsul de sus este in mare parte adevarat.
Eu am pus o intrebare la ANRSC si mi s-a raspuns ca o data puse repartitoarele, oricine poate renunta la ele, dar restului de apartamente care doresc plata pe baza consumului inregistrat, trebuie sa li se calculeze in continuare consumul efectiv. De la un moment dat insa nu mai renteaza mentinerea acestora, dar asta nu decide decat fiecare proprietar pentru propriul apartament.

Exista un algoritm de calcul care se aplica indiferent de numarul celor contorizati si anume:
- din factura se extrage procentul stabilit in urma inventarierii pentru partile comune (spatii comune si tevi verticale) care se imparte pe cota-parte indiviza tuturor apartamentelor, conectate sau deconectate de la sistemul de incalzire, contorizate sau necontorizate.

- restul facturii se repartizeaza intre cei conectati la sistemul de incalzire centralizat, indiferent daca sunt contorizati sau nu. In acest caz cei cu CT nu sunt luati in calcul si este normal.
Cei necontorizati vor suporta plata caldurii idem cu a unui apartament similar la care se adauga 10%, asa cum s-a spus mai sus.

Deci AG pe care vrea s-o faca presedintele dv. ar putea avea menirea sa evidentieze in mod clar cine dintre proprietari nu mai doreste plata caldurii masurata pe repartitoare, dar nu poate impune abuziv ca ceilalti sa renunte la repartitoare daca nu doresc.

Trebuie sa va spun ca relatia cu prestatorul de servicii de calcul este materializata numai prin comisionul pe care il platesc cei contorizati, asociatia si locatarii neconectati la sistemul de incalzire, dar nici cei necontorizati neplatind nimic in plus la caldura.

Cei necontorizati nu au de ce sa vrea sa impuna celor care vor sa ramana contorizati decontorizarea intrucat ei tot platesc un maxim pe care l-ar plati in orice conditii, fie ca altii sunt contorizati, fie ca nimeni nu mai e contorizat
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
elga50, moderator
Eu inteleg logica hotararii A.G. NUMAI in ceea ce priveste incalzirea spatiilor comune, ceilalti adica cei care sunt la incalzirea din sistemul centralizat hotarasc in cauza pentru situatia lor ( cu repartitoare , fara repartitoare ). Iar in cadrul A.G. toti proprietarii indiferent ca au centrale sau sunt ramasi la sistemul centralizat hotarasc : care spatii se doresc a fi incalzite, ce sistem se poate adopta pentru calculul caldurii comune ( cu repartitoare = respectand proportionalitatea sau fara in functie de suprafata radianta care se poate calcula), se hotaraste si situatia tevilor izolate sau nu , etc. Spun aceasta avand in vedere prevederile legii 325/2007 , CAPITOLULVI , SECTIUNEA a 4-a , ART. 29- (1).
Situatia tevilor izolate sau neizolate trebuie luata in considerare pentru ca asa este si logic.Celor ce au sustinut pana acum ca nu se mai tine cont de izolatia aplicata tevilor in baza legii ..., le spun ca acolo unde apare aceasta prevedere, este vorba de o modalitate de calcul bazata pe niste formule de calcul unde apare caldura degajata de tevile fara izolatie intr-o stabilire de proportionalitate unde astfel se poate determina un maxim care se poate corecta .
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
johnpescar, utilizator
:offtopic:Foarte clara explicatia dv. Felicitari pentru ca ne-ati scos din impasul in care ne aflam intrucat nu stiam ce sa mai spunem.....!
Sunteti in posesia unei logici imbatabile si a unor cunostiinte mult peste media forumului, pur si simplu de invidiat!
Multumim inca o data!
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
elga50, moderator
Atentie ca exista orase in care s-au emis hotarari locale care precizeaza clar ca in cazul in care intr-o asociatie sunt mai putin de 80% apartamente repartizate atunci sa nu se mai ia in calcul acest sistem.
Firmele de calcul vor renunta de bunavoie( sau asa ar trebui) pentru ca sunt pasibile de amenzi si chiar de pierderea autorizatiei de functionare.


@johnpescar, @elga50
Nu e chiar asa rationamentul.
Desi exista si contracte individuale intre proprietar si firma de contorizare, demersurile calcul-facturi- plati se desfasoara prin intermediul asociatiei de proprietari. Ca nu vireaza x-ulescu banii pentru citirea repartitorului in contul firmei de citire.

Daca asociatia decide ca sa inceteze orice relatie cu firma care citeste repartitoare, atunci se reziliaza contractul intre asociatie si firma de citire si cu asta basta.

Trebuie sa aveti in vedere un aspect: calculul consumului in baza repartitoarelor unui propretar este imposibila fara a avea in vedere si contextul( consumul total, celelalte corpuri consumatoare de caldura...).

Calulul repartizarii caldurii in baza repartitoarelor se face pe intreg sistemul si nu individual !!! chiar daca exista doar 1% cu repartitoare sau 100%


@eugen82
Deci chiar daca raman 2 contorizati cu repartitoare - se va aplica calculul in baza sistemului de repartitoare numai daca exista un contract valabil intre asociatie si firma de calcul.

Este evident ca oricand asociatia poate rezilia contractul cu firma de calcul daca 50%+1 din proprietari isi exprima votul in acest sens.




Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii bazata pe citirile "repartitoarelor" - de neacceptat. pe cand va fi declarata ilegala? ....sper curand lucir lucir Sunt nemultit de modul de plata al caldurii primite in apartament bazat pe niste \"chestii\" - repartitoare (....ce nume !!?) care nu imi inspira ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)