Revin ,pentru ca nu sunt lamurita cu situatia de mai sus mentionata.
As dori parerea unor specialisti in interpretarea urmatorului articol din CF.
Azi am fost si la finante , insa nu am primit inca un raspuns concret, domnii de acolo s-au pus pe citit si au spus ca sunt un caz special si imi vor da un raspun maine.
Putem interpreta din cele de mai jos, ca o societate fiind microintreprindere care a depasit CA de 65000 E ,dar nu a depasit 100.000 E in anul precedent, poate sa ramana cu impozit de 3%? Si daca nu poate atunci la ce se refera art 112^6 din norme?
Cu speranta ca voi primi un raspuns concret, va multumesc anticipat.
ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro
Prin excepţie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) şi (7), dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută în prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În cazul contribuabililor prevăzuţi la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.
Norme ART. 112^6
11. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro, contribuabilul va înștiinţa organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea unei declaraţii de menţiuni, potrivit Codului de procedură fiscală.
12. Veniturile luate în calcul la stabilirea limitei de 100.000 euro sunt aceleași cu cele care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 112^7 din Codul fiscal.
13. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar precedent.
1.Cum platesc cheltuielile de judecata in urma unei sentinte, pot plati direct cu ordin de plata sau e mai indicat cu sa le cer sa-mi elibereze creditorul chitanta.Cum este mai corect pentru inregistrarea in contabilitate.Pot plati sentinta fara sa mai am nevoie de vreun act de la ei; factura ei nu pot face, vorbim de institutii publice locale.
2.O societate mi-a platit mai mult decat suma scrisa in factura, banii au intrat in cont, acuma eu am iregistrat in conta asa cu suma in plus dupa extras, insa vreau si trebuie sa-i dau inapoi .Pot sa-i virez cu op fara sa-mi dea ei vreun document?
Mentionez ca clientii in ambele cazuri sunt institutii de stat.
Multumesc.
Asa am inteles si eu, insa azi gasesc un articol publicat de Avocatnet il gasiti in prima pagina, in care apare urmatorul citat:
Atentie! Persoanele juridice romane care au realizat venituri intre 65.001 euro si 100.000 euro si care au optat pentru acest sistem de impunere (potrivit reglementarilor legale valabile pana la1 februarie) pastreaza acest regim de impozitare pentru anul 2013.
De aici nu se intelege ca raman micro? deoarece am optat inainte de 01.02.2013 la acest sistem si anume la data infiintarii societatii.Incerc doar sa ma lamuresc sa stiu ce am de facut
As dori insa lamurirea celui care a scris acest lucru in articolul publicat, de unde a inteles lucrurile in felul acesta?
Multumesc.
si daca pentru anul trecut plafonul era de 100000 euro si nu l-am depasit?, adica se aplica din urma ?
Si daca e asa atunci trec , doar incepand cu 01.02.2013?
Buna ziua,
Ma aflu in situatia urmatoare:Am o societate care in anul 2012 a avut cifra de afaceri mai mare de 65000 euro si mai mica de 100000 euro (plafonul in vigoare pana acum pentru trecerea la impozit pe profit).Societatea functiona ca si microintreprindere de la infiintare 2005 si pana acum indeplinind mereu conditiile necesare.Conform modificarilor recente codului fiscal ,trebuie sa trec platitoare de impozit pe profit sau nu inteleg eu bine urmatorul articol:
ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
Multumesc.