avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Activitate luci123

Activitate luci123

Buna ziua,

As dori sa ma lamuresc in legatura cu impozitele datorate de un angajat rezident in Romania care lucreaza cu contract de angajare pentru o companie inregistrata in Marea Britanie, dar care nu are sediu sau reprezentanta pe teritoriul Romaniei.

Am citit OG 15/2012 si OG 8/2013 care modifica legea 571/2003. Din pacate, textul mi se pare ambiguu.

Conform OG 15/2012 punctul 41:
41.La articolul 296^19, după alineatul (1^9) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^10) ‐ (1^12), cu următorul cuprins:
"(1^10) Persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), care îşi desfășoară activitatea în România şi obțin venituri sub formă de salarii de la angajatori nerezidenți care nu au sediul social sau reprezentanță în România şi care datorează contribuțiile sociale obligatorii pentru salariații lor, potrivit instrumentelor juridice internaționale la care România este parte, au obligația să depună declarația prevăzută la alin. (1) şi să achite contribuțiile sociale ale angajatorului şi pe cele individuale numai dacă există un acord încheiat în acest sens cu angajatorul.

Contractul de munca nu precizeaza nimic referitor la obligatia angatului de a plati contributiile angajatorului (de fapt nu precizeaza nimic de plata nici unor taxe). In plus, in Marea Britanie legea este destul de simpla: angajatorul plateste salariu brut si nimic in plus, iar angajatul plateste "contributii sociale" (national insurance) si impozit pe venit (income tax), doar ca aceste impozite se pot retine la sursa. Altfel zis angajatorul nu datoreaza in mod direct nici un fel de contributii sociale pentru angajatii sai.

OG 8/2013 modifica:
(112) Dacă între angajatorii prevăzuti la alin. (19) şi (110) şi persoanele prevăzute la art. 2963 lit. a) şi b) nu au fost încheiate acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea şi virarea contributiilor sociale individuale, precum şi depunerea declaratiei prevăzute la alin. (1) revine angajatorilor. Declaratia se poate depune direct sau printr-un reprezentant fiscal/împuternicit."

si adauga:
"(113) În cazul în care angajatorii prevăzuti la alin. (19) nu îşi îndeplinesc obligatiile mentionate la alin. (112), persoanele prevăzute la art. 2963 lit. a) şi b) care obtin venituri sub formă de salarii de la aceşti angajatori depun declaratia prevăzută la alin. (1) lunar, direct sau printr-un reprezentant fiscal/împuternicit, şi achită contributiile sociale individuale, iar contributiile sociale ale angajatorilor cad în sarcina acestora."

Sincer, am ametit citind toate aceste documente. Concluzia mea este urmatoarea:
- Angajatul trebuie sa plateasca impozitul pe venit si contributiile sociale individuale.
- Angajatul trebuie sa depuna formularul 112 daca angajatorul nu o face. M-am uitat pe acel formular si m-a apucat durerea de cap - de unde ar trebui un angajat cu titlul de inginer de retea/administrator de sistem sa stie sa completeze un astfel de formulare?
- Daca contractul nu precizeaza ca angajatul va plati contributiile sociale datorate statului, compania nerezidenta le datoreaza statului - statul roman o sa se duca la compania din Marea Britanie si o sa zica "Ai aici un angajat si trebuie sa platesti niste impozite pentru el." - Pe bune?!?! Exista conventii internationale care permit statului roman sa faca astfel de cereri unei entitati care nu cade sub jurisdictia acestuia?

Sincer sa fiu, toata aceasta treaba mie mi se pare incredibil de dubioasa. As fi foarte recunoscator daca m-ar putea cineva lamurii in legatura cu aceasta legislatie.

Va multumesc anticipat pentru ajutor!

=== EDIT

M-am gandit sa clarific cateva aspecte:
* Angajatul va lucra din locuinta proprie folosind echipamente oferite de catre companie.
* Locatia angajatului este complet irelevanta pentru companie (atat timp cat diferenta de fus orar nu rezulta in scaderea productivitatii angajatului si existe o conexiune buna la Internet) - angajatul se va conecta la sistemele companiei (tinute in Marea Britanie) prin intermediul Internetului si isi va desfasura astfel activitatea - faptul ca acesta se afla in Romania, Islanda sau Africa de Sud este complet irelevant pentru companie: activitatea comerciala nu se desfasoara in nici un fel pe teritoriul Romaniei.

Daca mai exista lucruri pe care le pot preciza, va rog sa-mi spuneti si voi reveni cu adaugiri.