avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Activitate irina1979

Activitate irina1979

tudorvaleriu a scris:

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.







eu fiind in spital nu am inca emis concediul medical, si nici nu pot spune cu precizie cand voi fi externata. in plus vad ca ar trebui mentionat numarul certificatului medical seria data. si atunci este sufient sa formulez o scrisoare cumva in care sa mentionez doar faptul ca sunt internata si ca voi preda certificatul medical in 24 de ore de la emiterea lui?
de asemenea mentionez ca la sarcina anterioara am fost trimisa la comisie de catre medicul specialist (ginecolog), si nici cei de la comisie nu mi-au spus ca nu ar trebui sa ajung pe la ei. pur si simplu mi le aprobau.
concediul pentru sarcina si lauzie nu intra in cazul meu ci se refera la cele 63+63 zile inainte si dupa naster. eu sunt la inceput de sarcina cu risc de avort. am avut aceeasi problema si la prima sarcina. dar atunci eram angajata, adeverinta o luam de la societate, iar cand s-au implinit cele 90 de zile de medical am mers la comisie. plata medicalelor mi s-a facut de la societate.
fiind in somaj si insarcinata am dreptul la concediu medical. sarcina fiind cu probleme voi fi consemnata la pat pana la nastere. de unde pot sa iau adeverinta cu zilele de medical de care am beneficiat pana in prezent pentru a putea fi internata in spital si a mi se putea emite concediul medical, iar ulterior pentru a mi se putea prelungi, si a putea merge la comisie cand voi depasi cele 90 de zile. in plus mai sunt obligata sa merg pentru viza de somaj in ziua stabilita?(dak sunt internata in spital in acea zi? de asemenea certificatul de concediu medical mi se elibereaza doar la externare)