Cum trebuie să procedeze o instituție publică ce are alocat pentru achiziția de publicații (carte, periodice, carte electronică etc) adică necesitatea este completarea unei coelcții de documente, un fond de peste 100.000 euro valoare fără TVA. În programul anual al achizițiilor publice la procedura de achiziție trebuie să respect prevederile OUG 34/2006 și ale HG 925.
De curând însă ANRMAP a emis o instrucțiune privind achiziția de publicații de bibliotecă
[ link extern ] ...
Dacă în primele articole din instrucțiune mi se permite să fac abstracție de codul CPV și în stabilirea modului de achiziție mă raportez la acest cod ISBN, ISSN care este unic pentru fiecare titlu publicat, respectiv fiecare achizitie dintr-un titlu sa-l tratez ca o achiziție directă, în articolele următoare îmi spune că trebuie să grupez aceste coduri ISBN/ISSN in funcție de necesitate, să stabilesc valoarea estimată și să stabilesc procedura de achiziție.
Întrebare:Înțeleg că această instrucțiune îmi permite să identific coduri CPV diferite pentru achiziția de publicații pentru o bibliotecă astfel încât o valoarea estimată inițială de peste 100.000 euro să o împart și să aplic achiziția directă? În cazul unui control pot fi acuzata de încălcarea art 23 din OUG 34 sau invocarea acestei instrucțiuni este justificativă? Practic pentru achiziția de publicații (cărți, periodice) există câteva CPV-uri și suma pe care o avem alocată pentru achiziția de carte ar putea fi împărțită astfel încât să nu fie depășit pragul pentru achiziția directă.