avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters283777

Activitate ContSters283777

Foarte aiurea legea asta adica pentru copii nascuti pana in 1.01.2011 se putea schimba beneficiarul CCC iar din 1.03.2012 iar se poate schimba beneficiarul adica acum chiar te obliga sa faci acest lucru cel putin o luna....
#-o
dar copilul este nascut in octombrie 2011... asa ca ?
revin cu urmatoarele: intrebarea mea initiala era: poate tatal sa treaca in concediu de ingrijire a copilului in locul mamei ?

am citit instructiunile de aplicare a ordonantei de urgenta nr 111/2010 : nr 1474/2011 iar la pct 10 spune:
"Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.
Rapsuns: Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi ³schimbată. Deşi este un drept individual.....Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului."

Deci asta inseamna ca nu pot ?
Exista vreo alta modalitate ? un temei legal prin care sa pot sa beneficiez de CCC sau de o intrerupere de 5 luni fara a pierde locul de munca ?
Revin cu urmatorul text din oug 111/2010.
art 2 lit m) "m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale; "

In situatia mea in decursul celor 12 luni premergatoare nasterii copilului am avut 3 luni de CFP iar in timpul acesta am urmat si cursurile la zi a studiilor universitare de masterat.

Astfel tinand cont de cele de mai sus, beneficiez de CCC si dupa cat am intales din lege cred ca si de indemnizatie ?

Va multumesc
freeelis a scris:

Potrivit art.25 alin.1 din OUG nr.111/2010 , angajatorul are obligatia de a aproba cererea de CCC.

In caz de refuz de aprobare a cererii de CCC, puteti sesiza organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii - Inspectia Muncii, ITM-ul, ANPIS .


are obligatia chiar si daca conform art 2 din oug 111/2010 ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

iar eu in cele 12 luni am fost in concediu fara plata 90 de zile.

d-nul tudor valeriu a facut referire la acest articol si a mai spus ca " . - Dar puteti solicita concediu fara plata (care trebuie aprobat de angajator)"

intradevar in cazul meu nu solicit indemnizatia iar practic acest CCC ar fi un concediu fara plata, dar din cate stiu pt a intra in intr-un concediu fara plata trebuie sa fie de acord angajatorul.

concediul fara plata la care face referire domnul Todur Valeriu si care spune ca " trebuie sa fie aprobat de angajator" este diferit de CCC ?

sper ca m-am facut intales cu ce am scris mai sus.

Va multumesc

Angajatorul meu nu o sa aprobe concediu fara plata atat timp cat nu este obligat de lege. situatia personala ma "obliga" sa am grija de copil pana la implinirea varstei de 2 ani inca 5 luni. Singura solutie era trecerea mea in CCC fara plata acelei indeminizatii. Chiar nu este alta solutie ?
Angajatorul are dreptul sa NU aprobe acest CCC fara indemnizatie ?
Deci nu sunt venituri din salarii in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, din cele 12 luni 3 luni a fost in concediu fara plata. deci nu beneficiaza de indemnizatie. dar intrebarea este daca poate sa treaca in concediu in locul mamei fara sa beneficieze de indemnizatie. multumesc
concediul de cresterea copilului poate fii si fara plata, pentru ca nu am avut platite toate contributiile cu un an inaintea nasterii copilului..?
Buna ziua, am urmatoarea intrebare:
sotia mea este in concediu de cresterea copilului dar trebuie sa se intoarca la serviciu in luna mai (concediul este pana in octombrie), se poate sa imi iau eu concediu pana in octombrie?