Va multumesc. Am fost eu ambiguu, am prins in aceeasi postare doua idei. Dreptul de proprietate este lezat prin faptul ca asociatii nu pot decide privind impartirea cheltuielilor. De exemplu, daca 100% decid ca anumite cheltuieli sa fie impartite in mod egal, nu vad de ce nu se poate.
Eu cred ca legea ar fi trebuit sa dispuna ca cheltuielile se impart asa, DACA nu exista o alta hotarare a asociatiei. Asa cum se aplica legea aduce atingere dreptului de proprietate.
Mai mult, legea prevede alte cheltuieli, o categorie de care vad insa ca unii administratori nu vor sa tina cont, pentru ca de ce s-ar complica ei cand se pot prevala de o norma usor de aplicat.
Sa spunem ca 7 apartamente sunt majoritatea in asociatie si ele dispun niste cheltuieli. Vi se pare normal ca fiecare apartamente sa aiba un vot, desi pe cota indiviza aceste 7 au doar in jurul a 40%? Asta inseamna ca ei dispun pe banii altora.
O intrebare de principiu ramane totusi - asociatia poate decide in AG un mod de repartizare a cheltuielilor. Legea lasa aceasta libertate asociatiei sau trebuie urmate strict criteriile precizate? O asociatie nu este totusi un spatiu de utilitate publica, mi se pare anormal si ilegal sa nu poti sa decizi pe proprietatea ta.
Va multumesc pentru raspuns. Este adevarat ca raportandu-ne la valoare nu poate fi privita ca o investitie, insa de asemenea nu se incadreaza nici la reparatii, deoarece acele lucrari nu exista deocamdata. Este vorba de o scara mica, cu diferente mari intre suprafetele apartamentelor, ajungandu-se la un raport de plata intre cel mai mic si cel mai mare de 1:3. Cata vreme legea prevede si posbilitatea incadrarii la alte cheltuieli, in anumite conditii, ar fi just cred eu sa o facem asa. Lucrarile respective nu au nimic de a face cu spatiul, unele dintre ele fiind chiar egale ca si costuri si utilitate pentru fiecare apartament.
De exemplu: lucrari de inchidere cu o masca a tomberoanelor pentru gunoi (ce legatura au tomberoanele cu spatiul, eventual cu nr. persoane), lucrari de inchidere cu o masca a unor cabluri (fiecare apartament va avea in acea sina cate doua cabluri).
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca Adunarea Generala poate aproba alte modalitati de repartizare a cheltuielilor decat cota indiviza.
Avem cheltuieli de investitii, deci nu de reparatii sau intretinere, care ar putea fi repartizate fie in mod egal pe apartament, fie pe numar de persoane. Asa ar fi corect, pentru ca utilizarea acelor bunuri nu are nimic de-a face cu spatiul.
Va multumesc!