avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Activitate Safciuc

Activitate Safciuc

Buna ziua,
Am o nelamurire in ceea ce priveste modul in care trebuie incadrata in pontaj o persoana care este angajata cu norma intreaga de 8 ore, dar in acelasi timp lucreaza o sambata in cursul lunii, 4 ore. Codul muncii spune ca trebuie ca acelei persoane sa i se acorde timp liber de repaus 2 zile consecutiv, in acest caz duminica si lunea.Intrebarea mea este urmatoarea: in pontaj (facand referire la o luna in care zilele lucratoarea sunt 21, respectiv 168 ore), persoana respectiva la sfarsitul lunii va avea cate ore lucrate??? 160 ore normale, pentru ca o zi este liber legal si inca cele 4 ore ce a lucrat sambata, deci in total 164 ore lucrate-ceea ce insemna ca nu va avea 168 ore cat este norma, sau va avea 168 ore lucrate si inca 4 ore cele lucrate sambata, deci un total de 172 ore???
Multumesc frumos.
Răspuns la discuția Demisie fara preaviz
Buna ziua,
Poti opta nu pentru demisie fara preaviz, ci la lichidare la zi, asta in cazul in care angajatorul accepta cererea de lichidare la zi.Sau, da poti cere demisia fara preaviz in cazul in care angajatorul renunta la preavizul oferit.
Multumesc...
OK, multumesc frumos si pt. acest raspuns. In ceea ce ma privesete pe mine perosnal nu este acelasi lucru si va pot argumenta.Totalul facturii de apa a fost de 1500 lei, bun, atat trebuie sa achite asociatia, pe cand asociatia nu are consumata apa, conform citirilor decat de 750-800 lei, diferenta ar trebui repartizata la toata lumea egal, in sensul ca 750 lei impartit la 28 de apartamente ar veni un plus de 26 lei, pe langa consumul meu real de apa, dar asa cum calculeaza administratorul 9 mc pe care eu i-am consumat inmultit cu 14.47 lei e un total de 130 leoi, pe cand 9 mc inmultiti cu 7.5 lei cat este tariful pt mc de apa este egal cu aprox 60 lei.Aceasta este problema mea.De aceea eu intreb, ce anume pot face dpdv juridic???M-i se pare un "furt" din partea administratorului sa-mi "refactureze" apa cu pret dublu..In fond si la urma urmei este si prb lui dat fiind faptul ca nu este interesat de citirea corecta a contoarelor.Revin cu intrebarea: chiar nu se poate face nimic???
Multumesc.
Multumesc din nou pentru raspuns.Deci sa inteleg ca din pct de vedere juridic nu pot face nimic, adica nu pot merge la administrator sa ii cer socoteala de ce a facut ce a facut, avand la baza cerintelor mele un temei legal...asa ca in loc sa platesc consumul meu de apa, platesc nestiinta si nepriceperea celor care administreaza..Din pacate, sunt locatara noua in aceasta scara si nu-mi cunosc atat de bine vecinii incat sa le propun schimbarea administratorului...
Multumesc, inca o data.
Cu stima, Angela Safciuc.
Buna ziua,
Multumesc frumos pentru promtitudinea raspunsului.Sunt "datoare" cu urmatoarele explicatii:in scara unde locuiesc sunt proprietara unui ap. de aprox. un an jumatate, deci foarte multe detalii despre asociatia de locatari nu va pot furniza.Ceea ce stiu este faptul ca nu exista o persoana din cadrul asociatiei desemnata ca fiind administrator ci, exista o persoana juridica ce se ocupa de administrarea asociatiei. In ceea ce priveste diferenta de 100 mc de apa va pot spune urmatoarele: cei 200 mc de apa apar ca fiind facturati de catre furnizorul de apa, iar totalul consumului de apa ce apare consumat de catre locatari este de 100 mc.Normal ca cei care administreaza asociatia de locatari sunt obligati sa achita cv facturii emise de catre furnizorul de apa, numai ca asa cum am scris si mai devreme cv unui mc de apa este aprox. 7.5 lei, pe cand in tabelul cu utilitati cei care administreaza asociatia il "refactureaza" cu 14.47 lei, deci aprox dublu.Mie personal imi reiese un cost suplimentar de 60 lei.Nu stiu daca ei au dreptul legal de a face acest lucru? M-i se parea corect ca diferenta sa fie trecuta intr-o coloana ca si pierderi, sau orice alta varianta, decat sa "refactureze" dublu.
Multumesc.
Buna ziua,
Am o nelamurire in ceea ce priveste administratorul asociatiei de locatari care administreaza scara blocului unde locuiesc, si anume: Factura emisa de catre cei care furnizeaza apa rece in bloc este in valoare de 1500 lei pentru un consum de 200 m cubi de apa, rezultand aprox. 7.5 lei pt mc.Consumul efectiv aferent locatarilor acestei scari este de doar 100 mc.Administratorul a considerat ca este in regula daca totalul facturii il v-a imparti la 100 mc, rezultand un pret de 15 lei/mc, ceea ce inseamna ca el imi "vinde" mie ca si locatar apa la un pret dublu.Intrebarea mea este: are voie sa faca acest lucru???Ce pot face eu ca locatar dpdv juridic??
Multumesc.