avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Activitate Rapesco

Activitate Rapesco

Perfect deacord cu ce spuneti dvoastra insa REPET:

daca un proprietar de parcare privata deschisa circulatiei publice are dreptul sau nu sa sechestreze ce masina vrea si sa pretinda ce taxe doreste.

Eu despre asta vorbesc, inteleg ca are dreptul sa pretinda ce taxe doreste ca e proprietatea lui, dar cu ce drept imi poate sechestra bunul ... ?
Qubik a scris:

Politia a fost chemata. Agentii s-au deplasat la fatza locului. Au constatat ceva. Faptul ca nu aveau atributii si nu au intervenit este altceva. Ce au constatat? ca 2-3 persoane erau antrenate intr-un conflict - strigau unii la altii isi adreasu expresii jignitoare etc. s-au imbarncit etc au folosit o unealta care a creat un zgomot nespecific zonei. Deci ce au constatat? au constatat ca s-a tulburat ordinea si linistea publica. S-au intors la sectie si au intocmit un raport pt ca au fost solicitati in finalul raportului trebuie sa scrie ce masuri au luat - ca masura au sanctionat pe contravenient / contravenienți.

In alta ordine de idei, de unde stiau idiotii care au blocat rotile la ce magazin se duce persoana? cine obliga pe cei care intra intr-un magazin sa cumpere ceva si in caz contrar daca nu-i place nimic din ceea ce vede sa plateasca 600 ron daca nu, i se bloceaza rotile ?

Precis din toata povestea lipseste ceva. Cel mai probabil masina a ramas peste noapte sau a incurcat circulatia apoi nu se specifica locatia si nici daca exista indicatoare de avertizare cu privire la conditiile in care s-au blocat rotile.
Ceea ce este clar este ca imbecilii care au blocat rotile sau proprietarii parcarii sub nicio forma NU TREBUIE SA_ȘI FACA SINGURI DREPTATE ! cu atat mai mult cu cat aplica o sanctiune prin care priveaza o persoana de un drept constitutional, dreptul la proprietate si la folosirea bunului propriiu dupa bunul plac in conditiile legii. Avand in vedere ca este o parcare pe suprafața careia este valabil Codul rutier, singurii care puteau constata o contraventie si sa aplice o sanctiune.
Ridicarea unei masini sau blocarea rotilor se face numai dupa ce politia rutiera a efectuat constatrea unei contraventii.

N-am idee daca exista sau nu exista panouri cu scris mic - nu ma uit dupa asa ceva - cand vreau sa intru la un magazin 10 minute sa cumpar ceva nu stau sa ma uit decat sa nu fie loc pentru oameni cu handicap, sa nu fie loc de taxi, sa nu incurc circulatia in nici un mod iar daca exista vreun afis unde scrie parcare magazin x sau y sa ma parchez in locatia magazinului ce doresc sa-l vizitez - nu stau sa citesc afise, masina cu siguranta n-am lasat-o peste noapte iar locatia am spus ca nu doresc sa o divulg din motive de confidentialitate.

Scopul acestei discutii este unul singur, acela de a stabili impreuna daca un proprietar de parcare privata deschisa circulatiei publice are dreptul sau nu sa sechestreze ce masina vrea si sa pretinda ce taxe doreste. Timpul si circumstantele parcarii, desi le-am specificat (si sunt contestate) nu sunt relevante ... din simplul motiv ca politia este singura ce poate constata o contraventie si aplica sanctiuni aferente ori aplica amenzi.

Altfel spus, daca eu calc pe o proprietate privata - proprietarul cheama politia ce ma pot acuza de faptul ca i-am calcat proprietatea respectivului, insa nu cred ca ma poate aresta/sechestra pe proprietate ca asa are el chef - nu se aplica acelasi lucru si la un bun / masina ?

Daca sunt prins fara bilet in RATB, controlorul nu poate sa ma sechestreze in masina ca asa vrea el, desi sunt intr-o proprietate privata - la fel cum am spus mai sus.

cyan a scris:

Atata timp cat nu se clarifica daca existau sau nu indicatoare de avertizare discutarea legalitatii blocarii masinii nu are obiect.

Dreptul la proprietate si de folosinta a spatiului privat nu presupune dreptul de a bloca o masina si a percepe o taxa de deblocare fara a fi informat.

Sa ne lamureasca @Rapesco cu privire la existenta avertizarilor si apoi putem continua discutia privind (i)legalitatea blocarii.

Eu nu-mi amintesc sa fi existat un panou in care sa scrie ca-mi blocheaza cineva roata daca parchez acolo si nu cumpar de la ei, dar daca ar fi existat ... schimba incadrarea legislativa vis-a-vis de ceea ce ai scris: "Dreptul la proprietate si de folosinta a spatiului privat nu presupune dreptul de a bloca o masina si a percepe o taxa de deblocare fara a fi informat." ?
mottofreee a scris:

Daca era parcare inchiriata de la primarie ,politia intervenea pe loc in sensul ca echipajul e format din doi ajenti ,unul e pozar iar al'lat scrie PV cu 2...4 puncte amenda . Cum asa ceva nu s-a intamplat , terenul e amenajat pt stationarea autovehiculelor iar proprietarul plateste impozit pe el .
Ati inteles gresit :ei vin cu tulburarea de proprietate si apoi nu exista nici un film care sa dureze 10 min. asa cum ati declarat in prima faza .

Domnul meu, daca considerati ca trebuie sa mentionati ceva in acest forum incercati sa fiti coerent, ca n-are nici o legatura ce-am spus eu cu ce ati mentionat.
Am lecturat integral toate raspunsurile si doresc a multumi pe aceasta cale pentru opinii, totusi ... consider ca ar trebui ca unele persoane sa revina cu picioarele pe pamant ca sa nu incepem a bate campii intr-un mod colectiv.

Nu as vrea sa dau date exact cu locatia unde s-a intamplat evenimentul din motive de confidentialitate in caz de vreun proces, insa ... sa luam urmatorul scenariu > parcul comercial de la baneasa, unde avem ikea, baneasa shopping city, kfc, bricodepot, carrefour, etc ... entitati comerciale ce impart aceiasi parcare, partial delimitata unde iti dai seama cand intrii in parcarea ikea ori cea a mall-ului (sunt ceva borduri), etc. De aici avem urmatoarele certitudini:

- parcarea este o proprietate privata, nu este inchiriata de la primarie
- parcarea este deschisa circulatiei publice
-- politia rutiera are atributiuni, fiind deschisa circulatiei publice poate fi considerat drum public.
- nimeni nu-mi cere un ban pentru parcare, intru - parchez si fac ce vreau

Bun, merg imi pun masina in parcarea IKEA, si merg la film in baneasa shopping city - ma intorc la masina si vad blocaj pe roata. IKEA imi spune ca tre sa platesc suma de 600 lei ca sa-mi deblocheze roata ca am parcat in zona lor si n-am cumparat de la ei - in contextul in care NICAIERI nu este vreun afis clar in care sa se specifice conditiile in care ai voie sa-ti lasi masina acolo. Ba mai mult ... ma si ameninta ca cheama sa mi se ridice masina (banuiesc ca nu pe cei de la politie ci vreo firma privata)

Din punct de vedere legal, se intampla doua lucruri:
1. Tulburare de posesie fiind in incapacitatea de a-mi utiliza bunul considerand ca sunt indreptatiti sa-mi sechestreze masina fiind pe proprietatea lor cu circulatie publica.
2. Mi-au prestat un serviciu (pentru care-mi taie bon/factura) ce nu l-am solicitat (blocarea rotii) pentru ca nu cred ca vor scrie pe bon "Amenda de parcare" ca n-au atributiuni ei sa-mi dea mie amenda, doar politia.

Ei suna la politie cand ma vad cu flexu-n mana dupa ce i-am somat de nenumarate ori sa-si ia fiarele (proprietatea lor) de pe masina mea ce-mi ingradesc dreptul de a folosi autovehicolul (pct 1) - politia vine si nu intervin (sa intervina, la ce ?), nici in favoarea mea nici in favoarea lor - explicatia: proprietate privata si nu ne bagam.

Acum ... unii dintre participantii la aceasta discutie spun ca pot fi amendat pentru "tulburarea linistii publice", pai ... ne hotaram ? Care liniste publica ca sunt pe o proprietate privata de aproape 1 hectar, ma indoiesc ca zgomotul polizorului meu deranjeaza, dar sa zicem ca folosesc foarfeca de fier beton sa nu fac galagie, scoatem din calcul asta. Asta pe langa faptul ca desi am mentionat ca politia nu a intervenit, ma indoiesc ca vor constata contraventia de tulburare a linistii publice dupa intamplarea evenimentului ...

Pot fi acuzat de distrugere ? Ok ... daca GIGEL vine si isi pune blocajul pe roata mea ... ce fac ? Stau acolo pana il scoate ? Defapt ... vine MITICA si isi pune ambele telefoane unu in spatele rotii unul in fata, cum mai ies de acolo fara sa-i ATING telefoanele in scopul de a le muta ? ca sigur pe unul dintre ele il sparg cand merg ori in fata ori in spate.

REPET: situatia cu parcarea din zona baneasa shopping sity este o FICTIUNE - nu s-a intamplat in acea locatie asa ceva.

Eu inteleg ca traim in tara lui papura voda, dar este complet absurd.
Am vizionat si situatia celor de la "Ingerii Galbeni" > [ link extern ] .

Toata chestiunea asta imi aminteste de legislatia uzului de arma neletala (motiv pentru care am renuntat la idee), trebuie sa astepti ca agresorul sa faca ceva ca sa poti reactiona ... adica sa astept sa-mi dea in cap cu o piatra si apoi DACA mai am ceva vlaga sa-l si impusc. La fel si cu masina, tre sa astept sa-mi ridice ei masina ori sa ma rog de ei sa-si ia echipamentele pentru a nu le distruge, ei refuza ... eu ce fac ? Innoptez acolo ?

Ok, le-am distrus caracatitele care EI mi le-au pus pe roata fara sa le cer acest lucru ... dar cum puteam sa opresc abuzul de tulburarea de posesie daca nu faceam asta ?
Buna ziua,

M-am confruntat cu o situatie mai putin obisnuita intr-o parcare privata ce pare ca este impartita de mai multe firme, am ajuns la locatie si nefiind nici un afis care sa indice exact unde ar trebui sa parchez daca merg la magazinul X pare ca am parcat (pentru ~ 10 minute) in parcarea magazinului Y, cand m-am intors la masina am constatat ca am blocaj pe roata :O Am incercat sa le explic ca nu aveam de unde sa stiu ca am blocat un loc de parcare ce le apartinea dar n-am avut cu cine sa ma inteleg ei dorind sa le platesc in jur de 600 lei #-o, i-am somat de mai multe ori sa ridice blocajul pus abuziv pe roata ce-mi ingradesc dreptul de a utiliza bunul (masina) proprietate personala si au refuzat, inclusiv patronul de la magazinul de unde am facut cumparaturi m-a sustinut insa fara nici un fel de succes.

Enervat fiind de situatia penibila si gratie tipului de job aveam in masina toate cele necesare (generator, flex de mana, foarfeca de fier beton) si m-am pus pe treaba, au facut o droaie de poze iar in timp ce eram la taiat blocajul au montat un alt dispozitiv de blocaj pe alta roata de care de asemeni m-am eliberat. A venit politia si au spus ca n-au ce sa faca pe o proprietate privata, nu eu i-am chemat #-o

La final, le-am inmanat fiarele impreuna cu o carte de vizita invitandu-i in acelasi timp la atelier sa le sudez echipamentul, au zis: "las ca vezi tu" X-(

Sunt curios ... ce ar putea sa faca in aceasta situatie ?
M-ar putea acuza de distrugere probabil, insa i-am somat de nenumarate ori sa-si ia dispozitivul pentru ca-l voi distruge in scopul de a-mi utiliza bunul - nu m-au crezut.

Analizand pe net despre situatii similare, n-am reusit sa gasesc o explicatie decat alte si alte abuzuri cu oameni ce-au cazut in aceiasi plasa (cu precadere in Timisoara).

Multumesc!
Salut,

Ma aflu intr-o situatie cat se poate de penibila, am comandat un produs IT la un magazin online, a sosit ... insa atat producatorul acelui produs cat si comerciantul (magazinul online) mint cu privire la performantele echipamentului, motiv pentru care ma aflu in situatia in care am dat niste bani pe un produs a carui specificatii sunt departe de a fi adevarate - chestiune de care mi-am dat seama in cele 3-4 zile de teste + ca am mai gasit alti clienti ai aceluiasi produs cu aceleasi reclamatii pe forumuri de specialitate externe.

Bineinteles, solicitand factura pe firma nu ma protejeaza legea deloc, magazinul nici nu vrea sa auda de retur ... ma gandesc sa le fac reclamatie la politie pentru inselaciune ... dar oare cum sa dovedesc eu ca am dreptate cand ei au o armata de IT-isti gata sa-mi demonteze orice argument ... ci nu prin a demonstra contrariul ci prin simpla infirmare a celor spuse de mine.

Care ar fi solutia cea mai pasnica de a returna acest produs ? E vorba totusi de aproape 800 lei ...

Multumesc anticipat