avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Activitate observ

Activitate observ

Exista probabil diferite portite care ar putea fi incercate. Azi am vazut si adeverinta cum ca taxa de poluare / timbrul a fost platit.

Cred ca persoanele care nu au platit inca timbrul si au platit taxa de emisii, ar putea teoretic sa-si inmatriculeze masinile cu aceasta adeverinta.
Deci ca sa fie foarte clar sunt 2 cazuri:
1. Cazul in care pentru masina a fost platita taxa de emisii poluante si a fost deja inmatriculata odata --> Mergeti la ANAF si cereti o adeverinta cum ca respectiva taxa de emisii nu a fost recuperata. cu acea chitanta veti putea sa va inmatriculati masina.
2. Cazul in care pentru masina a fost platita taxa de emisii dar nu a mai fost niciodata inmatriculata in Romania --> La inmatriculari vi se va cere chitanta de timbru.
Se pare ca a fost soluționată în sfârșit problema, în cel mai "confortabil" mod cu putința pentru cetățeanul roman. O soluție marca Rromania :

Pasul 1: Mergeti cu chitanta primita pentru taxa de emisii poluante la politie si obtineti o stampila prin care aceasta chitanta nu a fost utilizata la inmatricularea unei masini
Pasul 2: Mergeti la trezorerie si faceti o cerere de restituire a taxei, la care atasati aceasta chitanta. Solutionarea cererii se va face in maxim 45 de zile (lucratoare), iar restituirea banilor se va face in maxim 30 de zile (lucratoare)
Pasul 3: Cereti o calculare a timbrului de mediu (2 zile lucratoare) la ANAF
Pasul 4: Achitati timbrul de mediu la trezorerie
Pasul 5: Cu chitanta de timbru puteti in sfarsit sa va inmatriculati masina.

Un exemplu (nu al meu) de situatie in care se afla cativa cetateni ai romaniei:

A platit taxa de emisii - 2500 de EUR
Trebuie platit timbrul de mediu - 3200 de EUR
Costul efectiv al masinii - 3000 de EUR

==> Cetateanul respectiv trebuie sa scoata 8700 de EUR din buzunar pentru a avea inmatriculata masina miercuri/joi
sau
==> Sa astepte pana la maxim luni - 8 Iulie 2013 pentru a recupera cei 2500 de EUR din taxa si sa plateasca doar 6200 de EUR

Am incercat varianta lui cosmintt26 si nu functioneaza pentru ca adeverinta de achitare a taxei de emisii poluante intra si ea sub incidenta acestei proceduri, asa ca pana nu se definitiveaza procedura de echivalare a taxei de emisii in timbrul de mediu, nici aceasta adeverinta nu se poate elibera.

Cat despre ce a facut dorki2000, aceasta procedura implica doar cazul in care timbrul este MAI MIC decat taxa de emisii, caz in care se plateste de catre ANAF diferenta.

Am trimis deja un email atat la anaf cat si la ministerul mediului, si administratia fondului de mediu. Raspunsul de pana acum:

Referitor la adresa dumneavoastra transmisa prin e-mail la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice inregistrata cu nr.80756/27.03.2013 va informam ca aceasta, conform OG nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, modificata si completata prin Legea nr. 233/2002, a fost direcţionata spre analiza si solutionare la Administratia Fondului pentru Mediu.

Mentionam ca raspunsul va va fi comunicat de catre aceasta institutie.

Cu stima,

Biroul Relatii cu Publicul si Mass - Media

Voi posta si aici raspunsul final.

Varianta cu foaie prin care taxa a fost plătită dar nu recuperată nu funcționează pentru ca la politie doar timbrul de mediu este acceptat.

Directiva prin care se echivalează chitanța plătita pentru taxa de poluare astfel încât sa se poată plăti diferența încă un a ajuns la Cluj. Mi s-a spus concret ca nu au un model de cerere de echivalare.
Am sunat din nou astăzi la București și mi s-a dat următorul răspuns:

"Mergeți va rog unde ați plătit taxa de poluare, și faceți o cerere prin care sa vi se returneze banii plătiți pe taxa de poluare, după care plătiți timbrul de mediu."

Am sa încerc și varianta propusa de cosmintt26 și sa cer o foaie prin care taxa a fost plătită dar nu recuperată.
Răspuns la discuția Taxa mediu
Vezi ce am rezolvat eu pana acum aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Am discutat din nou cu doamna de la finanțe dar și la București la numărul de contact de pe website, și se pare ca lucrurile stau în felul următor :
Daca ați fost un cetățean model și v-ați achitat taxele la timp, mai trebuie sa așteptați încă vreo câteva zile (nespecificat) pana ne vine reglementarea cum va putem echivala chitanța pentru taxa de poluare, și sa plătiți diferența după recalcularea cu timbrul de mediu.
Daca nu v-ați fi plătit taxa de poluare, atunci acum ați fi plătit doar timbrul de mediu și ați fi putut sa va înmatriculați mașina.

Sunt un cetățean roman fericit ca trăiesc în aceasta minunata tara. Imediat ce o sa-mi plătesc aceasta taxa o sa fac tot posibilul sa o recuperez!
Am editat. Plata s-a făcut în aceeași zi.
Ca sa luam lucrurile în ordinea lor cronologica:
08.03.2013 - M-am prezentat la Finanțe pentru calcularea taxei de poluare. Am primit un bilețel prin care mi se spunea sa vin în data de 12.03.2013 pentru rezultat.
12.03.2013 - M-am prezentat din nou la Finanțe și am primit calculul taxei în cuantum de 1003 RON, pe care am plătit-o în aceeași zi la Trezorerie.
13.03.2013 - M-am dus la Politie pentru a depune actele pentru înmatriculare, unde am fost refuzat pe motiv ca nu mai sunt bonuri de ordine.
14.03.2013 - M-am trezit de dimineața și din nou la ora 8:35 nu mai sunt bonuri de ordine
15.03.2013 - M-am dus din nou la Politie, unde mi s-a spus ca dosarele care conțin taxa de poluare și nu timbrul de poluare, sunt refuzate, și mi s-a indicat sa ma duc din nou la Finanțe pentru a clarifica lucrurile.
15.03.2013 - Ma duc la Finanțe și sunt amânat pe Luni (18.03.2013), pana se primesc directivele
18.03.2013 - Din nou la finanțe, la o coada interminabila cu oameni în aceeași situație. Doamna de la ghișeu face eforturi supra omenești și ne servește pe toți. Rezultatul: Trebuie o calculare a timbrului de mediu cu rezultatele oferite în aceeași zi la ora 16:00. Timbru de mediu în cuantum de 1255 RON.
- Mi se da și un număr de telefon la care sa sun în cazul în care am plătit deja taxa de poluare pentru "echivalarea" chitanței, sau mi se oferă "soluția" de a plăti cei 1255 rămânând ca sa-mi "recuperez" ulterior banii de la stat. Numărul de telefon este disponibil de a fi sunat doar intre orele 12:00 și 16:00
19.03.2013 - Sun la numărul primit de la Finanțe, și mi se spune ca încă nu au o directiva despre cum se tratează cazul în care sunt eu, și sa revin cu un telefon în jurul orei 15:00.

Din ce am citit în presa (și poate greșesc), cei care au plătit deja taxa auto de poluare valabila pana în 15.03.2013, nu mai trebuie sa plătească și timbrul de mediu. Practic, nici cei de la finanțe , și nici politia nu știe ce trebuie făcut.

Aveți o sugestie cu ce as putea sa fac sa-mi înmatriculez și eu mașina, pentru a putea circula cu ea?