avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate Eileen29

Activitate Eileen29

Va multumesc foartre mult pentru raspuns. O sa tin cont asadar de parerea medicului specialist si ma voi asigura ca indicatiile sale vor prima, astfel incat sa nu pun in pericol sanatatea mea sau a copilului
Cat despre renegocierea contractului de munca si normarea timpului de lucru, ma tem ca sunt aspecte dificil de realizat in practica. Ar merita un topic separat pe acest froum (daca nu exista deja). Numai bine!
Buna ziua,
As dori sa stiu daca angajatorul poate refuza reducerea nomei de lucru in cazul salariatei gravide, ca urmare a evaluarii de riscuri facuta de Medicina muncii?
Sunt insarcinata in 10 saptamani, nu intentionez sa imi reduc norma de lucru pe moment pentru ca ma simt bine, insa dupa anuntarea oficiala a sarcinii la locul de munca, am primit din partea furnizorului de servicii pe medicina muncii o informare si un raport de evaluare a riscurilor in care se mentioneaza ca nu e posibil ca pe perioada de maternitate, pentru protectia sanatatii si securitatii sa fie efectuata nicio schimbare legata de: porgramul de lucru, conditile de munca (pauze la intervale regulate de timp) si locul de munca si nici nu se recomanda concediu de risc maternal. Evaluarea a fost facuta evident "scriptic", fara sa fiu evaluata propriu-zis de medicul de medicina muncii, singurele riscuri identificate fiind cel ortostatic si vizual. In realitate, fiind unul din cei mai buni angajati, am ramas dupa 6 ani de munca singura in firma (colegii mei au fost dati afara, pe fondul reducerii activitatii, dar obligati sa isi semneze demisia) iar incarcarea a ramas aceeasi, practic fac munca a 5 oameni. Cele 10 minute de pauza pe ora recomandate de medicina muncii sunt imposibil de luat din cauza volumului de munca, iar programul de lucru de 8 ore e doar pe hartie, sunt momente in care nu imi iau pauza de masa, sau muncesc peste program uneori si pana la 11.00 seara. Au fost situatii in care din cauza urgentei proiectelor am muncit fara sa fiu platita corespunzator in concediul medical. Managementul companiei nu face nimic concret pentru reducerea volumului de munca, practic eu trebuie sa imi gasesc acum un inlocuitor pentru perioada in care voi sta in CIC si tot eu sa il formez.
Intrebarea mea este ce se va intampla daca pe viitor voi avea probleme de sanatate care ma impiedica sa muncesc cele (peste) 8 ore pe zi, dar in acelasi timp nu ar justifica un concediu medical? Cine decide reducerea programului de lucru? Daca medicul de familie si cel specialist recomanda acest lucru, pot cei de la medicina muncii sa de aviz nefavorabil, doar in baza evaluarii conditiilor de lucru si neglijand sugestiile medicale? Mentionez ca sufar de ambliopie la unul din ochi, plus diplopie fara posibilitatea de a corecta vederea dubla prin operatie sau prisme, iar medicul de medicina muncii recomanda pentru riscul vizual pauze de calculator de 10 min la 2 ore :) in conditiile in care medicii oftalmologi recomanda persoanelor sanatoase pauze de 10 minute la fiecare ora.
Va multumesc