Buna ziua,
As dori sa stiu daca angajatorul poate refuza reducerea nomei de lucru in cazul salariatei gravide, ca urmare a evaluarii de riscuri facuta de Medicina muncii?
Sunt insarcinata in 10 saptamani, nu intentionez sa imi reduc norma de lucru pe moment pentru ca ma simt bine, insa dupa anuntarea oficiala a sarcinii la locul de munca, am primit din partea furnizorului de servicii pe medicina muncii o informare si un raport de evaluare a riscurilor in care se mentioneaza ca nu e posibil ca pe perioada de maternitate, pentru protectia sanatatii si securitatii sa fie efectuata nicio schimbare legata de: porgramul de lucru, conditile de munca (pauze la intervale regulate de timp) si locul de munca si nici nu se recomanda concediu de risc maternal. Evaluarea a fost facuta evident "scriptic", fara sa fiu evaluata propriu-zis de medicul de medicina muncii, singurele riscuri identificate fiind cel ortostatic si vizual. In realitate, fiind unul din cei mai buni angajati, am ramas dupa 6 ani de munca singura in firma (colegii mei au fost dati afara, pe fondul reducerii activitatii, dar obligati sa isi semneze demisia) iar incarcarea a ramas aceeasi, practic fac munca a 5 oameni. Cele 10 minute de pauza pe ora recomandate de medicina muncii sunt imposibil de luat din cauza volumului de munca, iar programul de lucru de 8 ore e doar pe hartie, sunt momente in care nu imi iau pauza de masa, sau muncesc peste program uneori si pana la 11.00 seara. Au fost situatii in care din cauza urgentei proiectelor am muncit fara sa fiu platita corespunzator in concediul medical. Managementul companiei nu face nimic concret pentru reducerea volumului de munca, practic eu trebuie sa imi gasesc acum un inlocuitor pentru perioada in care voi sta in CIC si tot eu sa il formez.
Intrebarea mea este ce se va intampla daca pe viitor voi avea probleme de sanatate care ma impiedica sa muncesc cele (peste) 8 ore pe zi, dar in acelasi timp nu ar justifica un concediu medical? Cine decide reducerea programului de lucru? Daca medicul de familie si cel specialist recomanda acest lucru, pot cei de la medicina muncii sa de aviz nefavorabil, doar in baza evaluarii conditiilor de lucru si neglijand sugestiile medicale? Mentionez ca sufar de ambliopie la unul din ochi, plus diplopie fara posibilitatea de a corecta vederea dubla prin operatie sau prisme, iar medicul de medicina muncii recomanda pentru riscul vizual pauze de calculator de 10 min la 2 ore :) in conditiile in care medicii oftalmologi recomanda persoanelor sanatoase pauze de 10 minute la fiecare ora.
Va multumesc
In OUG nr. 96/ 2003 aprobata prin Legea nr. 25/ 2004 cu modificari, privind protectia maternitatii la locul de munca, se mentioneaza:
-art.13 În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind
sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Programul redus se aproba de catre angajator, in baza recomandarii medicale.
Nu cred ca un medic specialist de medicina muncii, isi risca libertatea si meseria, opunandu-se unei recomandari scrise primite de la medicul de familie/ medicul specialist in probleme de natatie.
Mentionati: "....am primit din partea furnizorului de servicii pe medicina muncii o informare si un raport de evaluare a riscurilor in care se mentioneaza ca nu e posibil ca pe perioada de maternitate, pentru protectia sanatatii si securitatii sa fie efectuata nicio schimbare legata de: porgramul de lucru, conditile de munca (pauze la intervale regulate de timp) si locul de munca si nici nu se recomanda concediu de risc maternal."
Astfel de mentiuni sunt riscante, firma respectiva nefiind abilitata de lege sa se pronunte asupra unor eventuale (Doamne fereste ?!) probleme medicale, legate de sarcina lucratoarelor gravide.
Respectivele mentiuni pot fi facute de unii angajatori, in inconstienta lor, existand astfel de idei doar pentru a-si maximiza profitul.
Daca se insista asupra mentiunilor de mai sus, va trebui sa purtati o discutie serioasa cu angajatorul si daca nu se rezolva, va sfatuiesc sa informati in scris ITM si Directia sanitara judeteana.
In legatura cu volumul de munca, cred ca este momentul sa solicitati renegocierea contractului individual de munca, avand la baza o nota scrisa a dvs. privind timpul afectat lucrarilor pe care le aveti (nominal), pe o perioada de timp (sa zicem o luna). Puteti solicita completarea fisei postului cu timpul afectat (normarea) pentru fiecare din atributiile care va revin.
In discutia cu angajatorul puteti invoca prevederile din Legea nr. 319/ 2006 privind securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor,
-art.35 Grupurile sensibile la riscuri specifice, cum ar fi: femeile gravide, lehuzele sau femeile care alapteaza, tinerii, precum si persoanele cu dizabilitati, trebuie protejate impotriva pericolelor care le afecteaza in mod specific.
-art.36 Angajatorii au obligatia sa amenajeze locurile de munca tinand seama de prezenta grupurilor sensibile la riscuri specifice.
-Cap.VIII Infractiuni, art.37 si art. 38
Pe scurt in aceste articole se precizeaza: "Neluarea sau nerespectarea de catre orice persoana a vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca constituie infractiune."
Va multumesc foartre mult pentru raspuns. O sa tin cont asadar de parerea medicului specialist si ma voi asigura ca indicatiile sale vor prima, astfel incat sa nu pun in pericol sanatatea mea sau a copilului
Cat despre renegocierea contractului de munca si normarea timpului de lucru, ma tem ca sunt aspecte dificil de realizat in practica. Ar merita un topic separat pe acest froum (daca nu exista deja). Numai bine!
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Eileen29 a scris: "Cat despre renegocierea contractului de munca si normarea timpului de lucru, ma tem ca sunt aspecte dificil de realizat in practica. Ar merita un topic separat pe acest froum (daca nu exista deja)."
Cum ideea va apartine, nu vad de ce nu ati deschide dvs. discutia, sa zicem in sectiunea dreptul muncii, acolo fiind cel mai potrivit un astfel de subiect.
~ Conținut șters la cerere ~
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Wildhoney cititi cu atentie mesajul meu din data de 22.03.2013.
In mod normal trebuia sa deschideti o discutie noua, nu sa comentati la o discutie deschisa cu cca. 4 luni in urma. De regula discutia trebuia inchisa dupa cca. 3 luni. Se pare ca am omis acest lucru.
Recomandarea dvs. medicala (de la medicul de familie sau specialistul ginecolog) trebuie avizata de catre medicul specialist de medicina muncii, cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Mergeti personal la acesta si prezentati-i recomandarea pe care o aveti.
Despre desfiintarea postului de catre angajator, aveti prevederile legislative, tot in mesajul meu, susmentionat.
Angajatorul este obligat sa respecte avizul medicului specialist de medicina muncii.
Luati in calcul chiar sesizarea ITM si a Directiei judetene de sanatate publica, daca va fi cazul.
Maternitate
lavplus
De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de ... (vezi toată discuția)