avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Reducere program gravide
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Reducere program gravide

Buna ziua.insarcinata in 16 sapt.am prezentat angajatorului adv de la ginecolog si medic familie in care e specificat risc dr sarcina pt reducere program.cu 1/4..mi s a intocmit un raport de catre medixina muncii in care e mentionat ca recomandare program munca normal si nu recomnada nici co de risc maternal .Fara o evaluare fizica decat sciptica cum pot anticipa ei ca nu pot lua concediu risc maternal? Tot ei mentioneaza in raport ca daca nu am.o patologie de sarcina nu considera ca e nev de program scurt ci program normal.cu pauze....Tot in raport mentioneaza insa sa tin cont de recomandarile.medicului specialist.pai el a recomandat
program.scurt , sarcina cu risc? Si medicina muncii recomnadabprograk normal...cine isi asuma riscul ?
E obligatotiu de detaliat pe adv medicala de ce se considera sarcina cu risc ? Raportul de gravida e onligatoriu de semnat daca nu sunt de acord cu cele impuse ? ...multumesc
Cel mai recent răspuns: Serban Florica , utilizator 16:10, 7 Februarie 2018
Angajatorul are obligatia de a respecta toate recomandarile din raportul medicului specialist de medicina muncii cu care are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Ordinul comun MS si CNAS nr. 43/ 8/ 2016 mentioneaza:
-art.58 (modificat fata de Ordin MS si CNAS nr.60/32/ 2006) Concediul de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau medicul de specialitatea obstretica-ginecologie cu avizul medicului specialist de medicina muncii pe o perioada de maxim 30/ 31 de zile calendaristice, pe o durata totala de maxim 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau alapteaza.
Dvs. ati primit doar o recomandare pentru reducerea programului de lucru, de la medicul ginecolog si de la medicul de familie, nu un concediu de risc maternal. Citind art.58 puteau sa va dea concediu de risc maternal, daca motivele invocate ar fi impus acest lucru.
Avizul medicului specialist de medicina muncii are in vedere riscurile profesionale existente la locul de munca/ postul de lucru al lucratoarei in cauza.
Fiind insarcinata in numai 16 saptamani, medicul specialist de medicina muncii are obligatia sa tina cont si de cele maxim 120 de zile care se pot acorda in cadrul unui concediu medical de risc maternal.
Semnatura dvs. pe raportul de evaluare este pentru a lua la cunostinta de cele mentionate in acesta.
În OUG 96/2003 privind protecția maternității la locul de muncă, avem Art 13, care specifică următoarele:
„În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.”

Așadar, invocați acest ordin și menționați angajatorului că este obligat să vă reducă norma, în baza recomandării de la medicul de familie. În cazul în care nu se conformează, vă puteți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă din raza județului unde vă desfășurați activitatea.

O sarcină ușoară!
Referitor la recomandarea de reducere a timpului de lucru, in mesajul initia se mentioneaza, citez: " ... Tot ei mentioneaza in raport ca daca nu am o patologie de sarcina nu considera ca e nevoie de program scurt ci program normal cu pauze....".
Medicul specialist de medicina muncii cand a intocmit raportul asupra sarcinii a avut in vedere lipsa unei patologii de sarcina, motiv pentru care a facut recomandarea de program normal de lucru cu pauze.
Prevederile din OUG nr. 96/ 2003 se aplica coroborat cu prevederile din Ordinul comun MS si CNAS nr. 43/ 8/ 2016.
OUG nr. 96/ 2003 art.13 se aplica in functie de prevederile din art.12
-art. 12 (1) Pentru salariatele care se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c) şi d) şi îşi desfăşoară activitatea numai în poziţia ortostatică sau în poziţia aşezat, angajatorii au obligaţia de a le modifica locul de muncă respectiv, astfel încât să li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze şi amenajări pentru repaus în poziţie şezândă sau, respectiv, pentru mişcare.
(2)Medicul de medicina muncii stabileşte intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziţiei de lucru, perioadele de activitate, precum şi durata perioadelor pentru repaus în poziţie şezândă sau, respectiv, pentru mişcare.
(3)Dacă amenajarea condiţiilor de muncă şi/ sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic şi/ sau obiectiv posibilă sau nu poate fi cerută din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a schimba locul de muncă al salariatei respective.
-art. 13 În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Se observa in portiunile ingrosate, masurile ce pot fi luate inainte de reducerea programului normal de lucru.
Daca dupa o perioada de timp starea gravidei se mentine dificila, chiar si in urma aplicarii alternativelor de la art.12, se poate reveni la medicul specialist de medicina muncii pentru a se revedea raportul de sarcina.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se aplică ambele, într-adevăr, însă O.U.G. 96/2003 are statut de act normativ superior fiind aprobată prin lege organică, de unde rezultă că Ordinul i se supune,
Coroborarea se face pentru a întări poziția primei și nu pentru a o contrazice.

În ceea ce privește perspectiva mea asupra actului medical, consider că recomandarea medicului de familie este superioară celei din partea medicului de medicina muncii prin faptul că primul are în vedere și recomandările specialistului care monotorizează sarcina (deci are la bază un act medical de specialitate). În același timp, raportul menționează că se va ține cont de recomandările medicului specialist, iar acesta e ginecologul care a recomandat reducerea normel.

În concluzie, pentru a ajuta solicitantul (acesta fiind scopul nostru), invocarea O.U.G. 93 este necesară și suficientă în cazul de față, angajatorul având obligația de a o aplica de bunăvoie sau la solicitarea Inspectoratului Teritorial de Muncă.
@ MihaiCochior
Femeile gravide trebuie protejate, nu exista dubiu in acest sens.
Nefiind medici niciunul dintre noi, putem invoca fiecare, diverse articole de lege. In practica se aplica insa punctul meu de vedere. ITM-ul nu se amesteca, de regula, in deciziile medicului specialist de medicina muncii.
Asa cum am mentionat anterior, in cazul aflat in discutie, conteaza avizul medicului specialist de medicina muncii, acesta tinand cont de lipsa patologiei de sarcina (anexata la recomadarea medicului de familie), patologie care este in obligatia de intocmire a medicului ginecolog si a medicului de familie atunci cand recomanda reducerea timpului normal de lucru.
Concluzia dvs. din ultimul mesaj mi se pare usor hazardata in conditiile in care dvs. sunteti la prima aparitie pe aceasta sectiune de forum, iar eu sunt prezent zilnic, de ani buni.

Alte discuții în legătură

Refuz din partea medicinei muncii de a acorda reducere de program gravidei iulianalitoi iulianalitoi Buna ziua, As dori sa stiu daca are acest drept cei de la medicina muncii de a refuza reducerea de program data de medicul ginecolog respectiv de familie pe ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului pentru gravide aftenev aftenev Buna ziua , sotia este gravida in luna a 4 , si a cerut reducerea programului de lucru la 6 ore la recomandarea medicului specialist. A facut cerere , a ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru din motive medicale în cazul femeilor însărcinate. este suficient concediul medical cod 10 acordat de medicul de familie sau este nevoie și de alte documente? dandal dandal Sunt insarcinata in 15 saptamani, cand am aflat de existenta sarcinii, mi-am informat angajatorul prin prezentarea unei adeverinte eliberata de medicul de ... (vezi toată discuția)