avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reducerea programului de lucru din motive medicale în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reducerea programului de lucru din motive medicale în cazul femeilor însărcinate. Este suficient concediul medical cod 10 acordat de medicul de familie sau este nevoie și de alte documente?

Sunt insarcinata in 15 saptamani, cand am aflat de existenta sarcinii, mi-am informat angajatorul prin prezentarea unei adeverinte eliberata de medicul de familie in baza documentelor eliberate de medicul ginecolog.
La scut timp medicul ginecolog mi-a eliberat o adeverinta prin care a solicitat din motive medicale reducerea programului de lucru la 6 ore, mentionand in adeverinta respectiva si diagnosticul.
Am prezentat la serviciu aceasta adeverinta, am fost informata ca nu pot beneficia de reducerea programului doar cu aceasta adeverinta si ca este necesar Concediu Medical cu Cod 10, Am fost indrumata sa merg la medicu de familie in prima faza pt acest CM cu cod 10, medicul de famifie spunandu-mi ca nu este in competenta lui sa emita un astfem de CM si ca nu a intalnit pana acum asa ceva la nici o gravida pt a sta 6 ore la serviciu, este suficienta adeverinta eliberata de medicul de familie sau de medicul specialist. apoi cei de la serviciu m-au indrumat sa merg la medicul ginecolog si sa solicit acest CM cu cod 10 pt a avea dreptul de a sta 6 ore la serviciu, acesta ramanand mirat si spunandu-mi ca este prima data cand aude asa ceva si mi-a recomandat sa anunt ITMul pt ca eu i-am insiintat ca sunt isarcinata si n-am primit nici un nr de inregistrare de la angajator.
Cum as putea sa rezolv aceasta problema. cine are dreptate? si de ce acte am nevoie ca sa pot sa beneficiez de aceste 6 ore?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 20:36, 29 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă
care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

Codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate este 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru .

Art. 13 din O.U.G. 96/2003 menționeaza oar că este necesară recomandarea din partea medicului de familie.

Este dreptul dvs sa sesizati ITM atunci cand considerati ca angajatorul incalca legislatia muncii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu recomandarea medicala de reducere a programului de lucru trebuie sa va prezentati la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale pentru o examinare medicala.
In functie de riscurile profesionale existente al locul de munca/ postul de lucru/ meseria dvs., medicul specialist de medicina muncii poate schimba fisa dvs. de aptitudine in "apt conditionat" si sa precizeze la conditii - reducere program de lucru la 6 ore/ zi. In baza acestei fise, recomandarea medicului specialist de medicina muncii fiind obligatorie, angajatorul va poate reduce programul de lucru si sa pastrati locul de munca/ postul de lucru/ meseria sau va poate oferi un alt loc de munca/ post de lucru unde se poate asigura program de lucru redus, de 6 ore.
Exista si posibilitatea ca medicul ginecolog sau medicul de familie sa va dea concediu de risc maternal, concediu care se avizeaza de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Pentru linistea mea si a fatului am mers la doi medici ginecologi, acestia nu se cunoac intre ei si nu stiu unul de existenta celuilalt. Ambi recomandat sa nu stau mai mult de 6 ore, dar spunând ca in baza legii 96/2003 nu este necesar CM cod 10. Iar medicul de familie spuband ca nu este in competenta ei sa elibereze cod 10 si ca nu este cazul, Legal nu are voie. Cat despre risc medical nu este cazul... Am vb si cu alte paciente asteptand la consultatii si acestea informabdu-ma ca ele lucreaza 6 ore in baza acelei adeverinte si atat. Medicii respectivi au paciente doar insarcinate si parerea lor este ca cei de la serviciu pun presiune ca sa imi dau demisia. Mentionez ca lucrez 8 ore in sezut si pauza de masa o am tot la birou in fata calculatorului timp de 5 minute si pe drum fac 1 ora dimineata, 1 ora jumate seara. Ma deplasez cu masina personala deoarce mersul pe jos ma oboseste.
Am consultat inca 2 medici de familie si au spus ca angajatorii mei nu au voie sa faca asa ceva si sa sesizez ITMul... si ca in baza acelei adeverinte onregistrate si parafate am dreptul de a sta 6 ore indiferent de motiv.
Situatia aceasta ma obosit f mult. Tot ce vreau este sa ma.protejez pe mine si pe copil. Atat.
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2017
dandal, utilizator
Decizia va apartine. S-au mentionat deja in mesajele anterioare posibilitatile legale pe care le aveti, respectiv contactarea medicului specialist de medicina muncii si in functie de avizul acestuia/ pozitia angajatorului, sesizarea ITM.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Reducerea programului de lucru gravide Madalina.Popa810 Madalina.Popa810 Bună ziua! Am depus documentele prin care am anunțat la serviciu sarcina în urmă cu o lună. Săptămâna aceasta am dus scrisoarea medicală de la medicul ... (vezi toată discuția)
E legala reducerea programului de lucru pentru gravide de la 8 la 4 ore? madysys madysys Buna seara, Sunt insarcinata in 3 luni, iar medicul specialist, impreuna cu medicul de familie mi-au dat scrisoare medicala/adeverinta pentru angajator, cu ... (vezi toată discuția)
Reducere program gravide pie paulina pie paulina Buna ziua.insarcinata in 16 sapt.am prezentat angajatorului adv de la ginecolog si medic familie in care e specificat risc dr sarcina pt reducere program.cu ... (vezi toată discuția)