avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reducerea programului de lucru din motive medicale în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reducerea programului de lucru din motive medicale în cazul femeilor însărcinate. Este suficient concediul medical cod 10 acordat de medicul de familie sau este nevoie și de alte documente?

Sunt insarcinata in 15 saptamani, cand am aflat de existenta sarcinii, mi-am informat angajatorul prin prezentarea unei adeverinte eliberata de medicul de familie in baza documentelor eliberate de medicul ginecolog.
La scut timp medicul ginecolog mi-a eliberat o adeverinta prin care a solicitat din motive medicale reducerea programului de lucru la 6 ore, mentionand in adeverinta respectiva si diagnosticul.
Am prezentat la serviciu aceasta adeverinta, am fost informata ca nu pot beneficia de reducerea programului doar cu aceasta adeverinta si ca este necesar Concediu Medical cu Cod 10, Am fost indrumata sa merg la medicu de familie in prima faza pt acest CM cu cod 10, medicul de famifie spunandu-mi ca nu este in competenta lui sa emita un astfem de CM si ca nu a intalnit pana acum asa ceva la nici o gravida pt a sta 6 ore la serviciu, este suficienta adeverinta eliberata de medicul de familie sau de medicul specialist. apoi cei de la serviciu m-au indrumat sa merg la medicul ginecolog si sa solicit acest CM cu cod 10 pt a avea dreptul de a sta 6 ore la serviciu, acesta ramanand mirat si spunandu-mi ca este prima data cand aude asa ceva si mi-a recomandat sa anunt ITMul pt ca eu i-am insiintat ca sunt isarcinata si n-am primit nici un nr de inregistrare de la angajator.
Cum as putea sa rezolv aceasta problema. cine are dreptate? si de ce acte am nevoie ca sa pot sa beneficiez de aceste 6 ore?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 20:36, 29 Decembrie 2017
OUG 96 / 2003 art 13: „În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.”

Adeverință de la MF cu recomandarea de mai sus. E singura cale legală.

Restul (certificat medical cu cod 10, fișă de aptitudine cu apt condiționat, concediu de risc maternal dat de obstetrician / MF înainte de a fi recomandat de către medicul MM) nu au bază legală ... Concediul de risc maternal se acordă pentru probleme legate de condiții de muncă, reducerea programului e pentru motive de sănătate. Nu trebuie făcută confuzie între riscul maternal (= condițiile de muncă) și riscul obstetrical (= boli, probleme de sănătate ale gravidei). iar fișa de aptitudine cu recomandarea MM nu poate fi folosită de către angajator ca document justificativ pentru sumele plătite, nefiind prevăzută în legislație.

Pentru concediu de risc maternal sunt alte proceduri, dar oricum angajatorul și medicul MM trebuie să evalueze situația dvs și condițiile de muncă. Detalii în OUG 96 / 2003.
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
dboariu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea programului de lucru gravide Madalina.Popa810 Madalina.Popa810 Bună ziua! Am depus documentele prin care am anunțat la serviciu sarcina în urmă cu o lună. Săptămâna aceasta am dus scrisoarea medicală de la medicul ... (vezi toată discuția)
E legala reducerea programului de lucru pentru gravide de la 8 la 4 ore? madysys madysys Buna seara, Sunt insarcinata in 3 luni, iar medicul specialist, impreuna cu medicul de familie mi-au dat scrisoare medicala/adeverinta pentru angajator, cu ... (vezi toată discuția)
Reducere program gravide pie paulina pie paulina Buna ziua.insarcinata in 16 sapt.am prezentat angajatorului adv de la ginecolog si medic familie in care e specificat risc dr sarcina pt reducere program.cu ... (vezi toată discuția)