De la 1 aprilie m-am angajat cu contract de 4 ore /zi. Acum 2 zile am aflat ca sunt gravida . As dori sa stiu daca beneficiez de anumite drepturi legate de maternitate si concediu. Si as mai dori sa stiu tot ce tb. sa plateasca angajatul si tot ce i se opreste , ptr. ca eu nu i-am anuntat inca .
OBLIGATIILE ANGAJATORILOR
pentru asigurarea protectiei maternitatii la locul de munca (conform OUG nr.96/2003, aprobata prin Legea nr.25/2004)
1. Sa informeze salariatele gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza despre drepturile si obligatiile prevazute de OUG nr.96/2003 si normele de aplicare ale acesteia.
2. Sa adopte masuri de prevenire a expunerii la riscuri ce pot afecta sanatatea/ securitatea salariatelor gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza.
3. Sa evalueze/ determine riscurile specifice de expunere la agenti care pot afecta sanatatea/ securitatea salariatelor gravide/ care au nascut recent/ alapteaza, impreuna cu medicul de medicina muncii, intr-un raport scris, care trebuie comunicat sindicatului/ reprezentantilor salariali, in termen de 5 zile lucratoare.
4. Sa instiinteze: - medicul de medicina muncii
- inspectoratul teritorial de munca
in termen de 10 zile de la primirea anuntarii scrise despre salariata gravida/care a nascut recent/ care alapteaza.
5. Sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei.
6. Sa modifice, conform recomandarii medicului de familie/ medicului de medicina muncii, orarul / conditiile de munca sau sa repartizeze la alt loc de munca fara riscuri salariatele gravide/ care au nascut recent/ alapteaza si desfasoara munca numai in pozitie ortostatica/ numai asezat sau in locuri care prezinta riscuri pentru sanatate, fara diminuarea salariului. In cazul in care nu este posibila modificarea conditiilor, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.
7. Sa acorde concediul de risc maternal, pe o perioada de max.120 zile, pe baza certificatului medical, in conditiile art.10 si 11 din OUG nr.96/2003.
8. Sa acorde lunar indemnizatia de risc maternal, cel tarziu o data cu lichidarea drepturilor salariale, in conditiile art.11 din OUG nr.96/2003, modificata.
9. Sa acorde reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului, angajatei gravide/ care a nascut recent/ alapteaza si care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate.
10. Sa acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale, in limita a maxim 16 ore/luna, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
11. Sa acorde salariatelor care alapteaza doua pauze pentru alaptare (cate 1 ora fiecare) sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale, pana la implinirea varstei de un an de catre copil.
12. Sa includa in Regulamentul intern masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatii in munca a acestora.
13. Salariatele gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza nu pot fi obligate la munca de noapte sau munca cu caracter insalubru/ greu de suportat; vor fi transferate la un alt loc de munca (de zi, etc.).
14. Sa nu dispuna incetarea contractului individual de munca al salariatei gravide/ aflate in concediu de risc maternal/ de maternitate/ pentru cresterea sau ingrijirea copilului (inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea in unitate a salariatei care se afla in concediu de risc maternal).
15. Sa comunice sindicatului si inspectoratului teritorial de munca decizia de incetare a contractului a unei salariate gravide/ care a nascut recent/ care alapteaza sau care se afla in concediu de risc maternal, de maternitate, pentru cresterea copilului, in termen de 7 zile de la data comunicarii in scris a acestei decizii catre salariata; decizia va fi insotita de documente justificative.
16. Sa afiseze la loc vizibil in fiecare unitate cate o copie a OUG nr.96/2003.
DREPTURILE SALARIATELOR
la locul de munca (conform OUG nr.96/2003)
(GRAVIDE/AU NASCUT/ ALAPTEAZA) !Pentru a beneficia de toate drepturile legale, potrivit OUG nr.96/2003, salariatele trebuie sa informeze in scris angajatorul despre starea lor si sa depuna actul medical doveditor.
1. Sa beneficieze de masuri de prevenire a expunerii la riscuri ce pot afecta sanatatea/ securitatea salariatelor gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza, în functie de evaluarea riscurilor specifice.
2. Sa se modifice, conform recomandarii medicului de familie/ medicului de medicina muncii, orarul / conditiile de munca sau sa fie repartizate la alt loc de munca fara riscuri, fara diminuarea salariului, daca desfasoara munca numai in pozitie ortostatica/ numai asezat sau in locuri care prezinta riscuri pentru sanatate.
3. Sa beneficieze de concediu si indemnizatie de risc maternal, in cazul in care nu este posibila modificarea conditiilor, max.120 zile, pe baza certificatului medical, in conditiile art.10 din OUG nr.96/2003.
4. Sa beneficieze de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara diminuarea salariului, daca nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate.
5. Sa beneficieze de dispensa pentru consultatii prenatale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru.
6. Sa beneficieze de doua pauze pentru alaptare (cate 1 ora fiecare) sau reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale.
7. Salariatele gravide/ care au nascut recent/ care alapteaza nu pot fi obligate la munca de noapte sau munca cu caracter insalubru/ greu de suportat; ele vor fi transferate la un alt loc de munca (de zi/ salubru).
8. Contractul individual de munca al salariatei aflata intr-una din situatiile mentionate, nu poate fi desfacut din initiativa angajatorului (inclusiv timp de 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate)
9. Sa fie informate in detaliu despre prevederile OUG nr.96/2003 si orice alte drepturi specifice.
Daca cititi ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 14 octombrie 2003 (*actualizată*) veti gasi taote drepturile de care trebuie sa beneficieze o salariata insarcinata.
Dar pana una alta....anuntati cat mai repede angajatorul in scris despre starea dumneavoastra de graviditate si anexati la respectiva adresa si adeverinta de la medicul de familie sau medicul specialist care atesta acest fapt (ca masura pentru a nu putea sa fiti concediata...).
Octavia Turbatu
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Materialul postat de mine, explica clar obligatiile partilor ! Oug 96 , ca ori ce lege este un pic complicata in expunere !
Pentru un avocat, obisnuit cu legile, e simplu, dar noi ceilalti ne descurcam mai greu ! Vorbesc numai si numai despre mine !!!!
Concediu maternitate
Droxi
Am un magazin alimentar si de 1 luna am angajat o fata cu contract de munca pe 4 ore . Acum am aflat ca ar vrea sa ramana gravida . Ce obligatii am eu fata de ... (vezi toată discuția)