avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de lucru femeie insarcinata......
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de lucru femeie insarcinata......

Buna ziua ,

Am si eu niste nelamuriri , sunt insarcinata trim. I , am anuntat angajatorul in scris despre starea mea . Progamul meu de lucru este de 8h pe zi iar 2 weekend-uri pe luna le lucrez de la ora 6 - 23 , problema este ca nu mai suport acest program si am vrut sa vorbesc cu cei de la contabilitate pentru a mi se modifica acest program , dar colegii m-au sfatuit sa nu vb pt k este posibil sa fiu data afara . . . Ma pot concedia daca cer sa mi se modifice programul din weekend,avand in vedere ca sunt 17 ore pe zi , 2 zile la rand ? Din caste am auzit , totusi legea ma protejeaza pt k sunt insarcinata . . .

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Letycia , utilizator 10:51, 7 Octombrie 2010
Codul muncii intezice concedierea femeilor insarcinate.
Deci nu ma pot concedia , dar pot sa cer modificarea programului ? Sau trebuie neaparat sa merg la doctor sa imi dea adeverinta pt modificarea programului la jumatate ?
Protecti maternitatii la locul de munca: OUG 96/2003
Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca a caror lista este prevazuta in Anexa nr.1 din OUG 96/2003 angajatorul este obligat sa evalueze anual si sa intocmesca Rapoarte de evaluare, cu participarea medicului de medicina muncii, cu privire la natura, gradul si durata de expunere a angajatelor in unitate pentru a depista orice risc pentru sanatatea si securitatea acestora si orice efect posibil asupra sarcinii sau alaptarii si pentru a stabili masurile ce trebuie luate.

Angajatorului ii mai revin urmatoarele obligatii: sa previna expunerea salariatelor (gravide, lauze sau care alapteaza) la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea in situatia in care rezultatele evaluarii evidentiaza riscuri;

sa nu constringa salariatele sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori a copilului nou nascut, dupa caz;

sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si sa nu anunte alti angajati decât cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari al procesului de munca;

sa modifice locul de munca al salariatelor care isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat astfel incit sa li se asigure la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezinda sau pentru miscare, la recomandarea medicului de medicina muncii.

sa acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale constând in ore libere platite salariatei, in cazul in care investigatiile medicale se pot efectua numai in timpul programului de lucru.

sa acorde salariatelor care alapteaza pauze de alaptare de cite o ora fiecare, in timpul programului de lucru fie sa reduca durata timpului de lucru cu 2 ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale.

sa transfere la un alt loc de munca cu mentinerea salariului de baza brut lunar salariatele gravide, lauze sau care alapteaza, care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau penibil;

sa transfere la un loc de munca de zi, salariatele care desfasoara munca de noapte si a caror sanatate este afectata, pe baza solicitarii scrise a acestora;

sa modifice in mod corespunzator conditiile/orarul de munca, ori sa repartizeze la alt loc de munca salariatele gravide, lauze sau care alapteaza care desfasoara activitate ce prezinta riscuri pentru sanatate, securitate ori repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, conform recomandarii medicului de medicina muncii.In cazul in care din motive justificate , angajatorul nu poate indeplini cele doua obligatii, salariatele au dreptul la concediu de risc maternal.

Munca prestata in intervalul 22-06 este considerata munca de noapte.
Femeile insarcinate nu pot presta munca de noapte.
Mergeti la medic si solicitati o adeverinta din care sa reiasa si acest lucru, anume ca nu aveti voie sa lucrati noaptea.
Am inteles .

Va multumesc pt raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie in calitate de angajator corinuta corinuta Buna ziua! As dori sa aflu care este obligatia mea in calitate de angajator in momentul in care sunt anuntat in scris de o salariata de starea ei ... (vezi toată discuția)
Salariata gravida Dinush Dinush Astazi am aflat ca o salariata este insarcinata. Ne-a transmis o notificare din care reiese acest lucru. Care sunt demersurile necesare in acest caz? Cum se va ... (vezi toată discuția)
Restructurare femeie insarcinata. ilinca_c2001 ilinca_c2001 salutare, vreau sa aflu un raspuns de la un expert daca firma la care lucrez ma poate restructura daca sunt insarcinata.multumesc. (vezi toată discuția)