avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Activitate Tatiana_Dinca

Activitate Tatiana_Dinca

Stimata doamna, va doresc mult succes in demersul dumneavoastra! Astfel de oameni nu merita statutul de parinti si nici sa li se poarte numele!
Buna ziua,

Sunt foarte decisa sa actionez si chiar o sa va scriu indiferent daca va fi sau nu o reusita.

Va multumesc inca odata!
Buna ziua,

Va multumesc pentru ajutor, sfaturi si pareri chiar daca sunt pro sau contra. Eu am mare incredere in autoritati fie cele din Romania fie cele din Austria ca vor da un raspuns favorabil.
Ca sa lamuresc niste aspecte:
- Catatenia austriaca se obtine dupa 5 ani de sedere cu drept de munca acolo, sau prin casatorie dar tot dupa 5 ani.
- Conform noii legi nu mai poti avea dubla cetatenie. Ori o iei pe cea austriaca ori ramai cu cetatenia romana.
-Legea din Austria protejeaza foarte mult mamele si copii, iar parintele care are incredintare poate schimba numele copilului fara acordul tatalui chiar daca acesta se implica in cresterea si educarea acestuia. Ca un scurt exemplu: viitorul meu sot este divortat, plateste pensie alimentara, se implica in cresterea si educarea copilului atat financiar cat si moral, dar daca cere de la scoala o hartie cu ce note are copilul nu i se da pentru ca acest copil nu ii este incredintat. In acest caz tatal are un singur drept: sa plateasca pensia alimentara si atat. Nu sustin ca sunt de acord in totalitate cu cele de mai sus, dar nici nu pot judeca legile lor.
Daca tatal nu isi respecta obligatiile se ajunge si pana la decaderea din drepturile parintesti.

Eu una nu am avut astfel de intentii, cu toate ca puteam sa fac mult rau. O pensie alimentara neplatita putea duce si pana la inchisoare. Pensia alimentara a fost stabilita la acel moment la minumum de salariu pentru ca nu a fost de gasit a se prezenta la proces, daca este sau nu angajat, pensia s-a calculat 50 ron pentru un copil si 40 ron pentru celalalt. N-am inteles de ce unul ar trai pe luna cu 50 ron si altul cu 40 dar nu sunt eu in masura sa comentez.

Deci in toti acesti ani puteam sa ma duc din 3 in 3 luni la tribunal pentru neplata sau pentru recalcularea pensiei, dar am preferat sa imi cresc si educ copii nu sa alerg prin tribunale, sa vin acasa sa ii intreb ce au facut la scoala nu sa ma intrebe ei pe mine ce am facut la tribunal.
Nu aduce nimic bun o mana de bani aruncata in sila de la tata doar ca sa nu faca puscarie.

-La scurt timp dupa casatorie unul din copii va implini 14 ani si va putea singur semna cererea. Mi-e greu sa cred ca noi 3 vom obtine un nume iar cel mic de 11 ani va ramane pe alt nume.
Vreau sa fie clar ca demersul de schimbarea numelui nu tine de catatenie in cazul nostru. Chiar daca vom avea toti aceelasi nume catatenia oricum o dobandim dupa 5 ani.
Asadar inca odata am mare incredere ca vor fi argumente solide si ca autoritatiile isi vor face bine treaba.
Intotdeauna spunem: " copii sunt mandria parintilor". Dar ce facem cu parintii care nu sunt mandria copiilor? Copii mei fara pic de modestie o spun, au reprezentat tara cu mandrie la olimpiade si sunt laureati de concursuri nationale si internationale. Pe toate diplomele sta scris un nume de familie ( in acest caz al tatalui biologic) care nu are nicio legatura cu copii lui. Nici un minim de un scurt telefon. Ce m-a impins la acest demers a fost intrebarea fiicei mele dupa ce i s-a inmanat premiul I la o olimpiada: " De ce nu poate sta pe aceasta diploma numele tatalui meu care si-a dedicat anii alaturi de mine pentru acest premiu?" In spate nu a fost numai munca copiilor, ore de studiu, zile insorite in casa cand altii se joaca! Da este alegerea lor, asta vor si le place sa faca, nu o simt ca pe o povara, dar in spate este si grija si dedicatia parintilor. Nu are legatura cu cetatenia, cu valoarea materiala sau anumite avantaje. Pur si simplu porti un nume care nu-ti face cinste!
Nu va suparati, dar ce intelegeti dvs. prin cuvantul "tata"? credeti ca pentru un copil este bine sa fie un tata doar pe hartie? Fara responsabiliati? Nu-i ajuta cu nimic, doar ii incurca! Tata este strigat zilnic cel care ii creste si ii educa. Cred ca aveti o problema, din punctul dvs. de vedere este o problema daca mama se casatoreste de mai multe ori, dar niciuna daca tatal real nu-si aduce aportul cu nimic la cresterea copiilor. Tin sa va contrazic cu schimbarea adresei atata timp cat imi sunt incredintati si el nici macar nu a cerut drept de vizita, ne putem muta unde dorim. Copii oricum la un moment dat devin majori si isi pot singuri face dreptate si pot singuri judeca chiar si acum numai ca nu sunt inca majori si cuvantul lor nu are deocamdata efect. Asa cum am spus mai sus este o chestiune de timp, timp in care ar beneficia de anumite avantaje ale sistemului de acolo. Ii multumesc utilizatorului gi_jane2 pentru incurajari si intelegere!
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns! Copii au 13 si respectiv 11 ani. Am posibilitatea sa dau de tatal lor dar nu cred ca va fi de accord. Daca aceasta casnicie va reusi sau nu, nu am de unde stii. Suntem impreuna de 5 ani si totul a fost foarte bine pana acum, iar pentru copii a fost mai mult decat un tata, deasemenea si copii il iubesc foarte mult.
In interesul copiilor este schimbarea numelui mai ales daca vom locui in Austria, acolo vor invata si creste, este cel mai bine pentru ei sa aiba si nume austriac. Oricum schimbarea numelui este doar o problema de durata. Copii doresc ca la majorat sa-si schimbe numele dupa tatal vitreg si odata cu primirea cetateniei, dar era de preferat sa fie imediat dupa casatorie pe numele lui.
Buna ziua,
Nu am fost casatorita cu tatal copiilor dar am decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru crestere si educare. Mentionez ca tatal copiilor nu se implica sub nicio forma la cresterea si educarea lor si nici financiar. Nu a platit niciodata pensie alimentara din 2005 si nici nu mai locuieste in Romania. Anul acesta ma voi casatori si muta in Austria, intrebarea mea este daca pot si cum pot trece copii minori pe numele viitorului sot dupa casatorie?

Va multumesc anticipat!