avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Activitate ghita2013

Activitate ghita2013

Buna dimineata, d-le. FREEELIS!
Citele sunt extrase din lege si hotarare

Legea 263/2010
ART. 17
(1) Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).

HG 257/2011
Art. 37
(1) STAGIU (minim ) / COMPLET DE COTIZARE, prevazut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde si:
.......d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii de munca.

Legea 263/2010 - ART 54
(3) In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul complet de cotizare este de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 6.

Pai din lege si hotarare rezulta ca militarii sunt avantajati la STAGIU COMPLET DE COTIZARE, care se adauga, se completeaza cu suplimentul din gr. speciala, pt. ei scrie clar in lege si hotarare. Si eu am gr. speciala, la cfr, dar asta e.

Multumesc, sa aveti o zi si o saptamana placuta!

ar mai fi o problema, si-mi permit sa va deranjez cu ea, nefiind in clar eu am gr. speciala unde lucrez

- perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfasurata in grupa I, a II-a, respectiv in conditii deosebite sau conditii speciale de munca sunt luate in considerare ca stagiul minim / complet de cotizare numai la militari? asa am inteles eu din lege

Multumesc o dupa amiaza placuta!

Va multumesc pentru ajutor, sunteti profi., sa aveti o duminica placuta!
cu permisiunea D-voastra pot sa va tin la curent cu realizarile in urma sprijinului juridic acordat, inca o data multumesc.....
buna ziua,, freeelis",scuze de interpelare, daca nu e mare deranjul cand se poate, va rog, am niste neclaritati,,,
-in legislatia anterioara anilor 1989 prevedea ca norma intreaga munca la minor intre 16 - 18 ani de 6 ore/zi ?
-daca din actul administrativ emis va rezulta -nr. total ore lucrate si tarif orar de retribuire, acestea vor fi transformate in zile lucratoare calculat cu 6 ore/zi, fiind minor in aceea perioada?
-as putea sa aflu incadrarea juridica din aceea perioada?

Duminica placuta!
pt. d-l. FREEELIS cu multumire ,,inca nu stiu exact trebuie sa caut in arhive, dar daca am fost retribuit pentru munca prestata pe stat de plata si din cat imi amintesc pt. aceea vreme platit destul de bine comparativ cu alte domenii, iar din cate notiuni am eu in acele vremuri nu mergea cu fentatul la negru, banii erau ai statului, nu am fost la CAP in cooperativa, se retineau tot ce trebuia contributie, mai are importanta ca era in termenul cat faceam practica daca s-a contribuit legal la ce era de contribuit, 2% pensie etc?Multumire, noapte buna la ora la care scriu!
d-le. freeelis sincer va admir si apreciez, sunteti chiar foarte promt, mai rar, va multumesc!
ar mai fi o chestie, am frecventat Liceu Agroindustrial 12 clase, la finalul clasei 11 am primit carnet de ,,tractorist" in clasa 12 practica de toamna am fost trimisi in practica la AGROMEC uri, eu avand profil ,,mecanic motoare", sa reparam motoare la utilaje etc. Aia ca sa nu ardem gazul degeaba combinele recoltau porumb fiind toamna, ne-au pus cu acordul nostru eram totusi minori pe tractoarele care stateau degeaba apartinatorii recoltau. Am lucrat cateva luni pt. ca s-a cerut prelungirea practicii fiindu-le utili, la araturi de toamna, discuit aratura etc si ne-au platit pe stat de plata ca si pe toti tractoristii. Aceea perioada exista evidentiata, se ia in considerare la pensie? Multumesc ,,dar chiar sincer va apreciez sunteti OK. Mai rar!
multumesc,, freelis" ca mi-ati acordat atentie, este vb. despre perioade din 1981 - 1982, minor fiind lucram la cfr nu aveam carte de munca dar au gasit in arhive ca am lucrat si ca am si cotizat 2%...Multumesc
daca s-a lucrat in minorat intre 16 - 18 ani , lucrat zilnic pentru perioada respectiva, cate 8 ore efectiv pe zi, nu se considera + 2 ore pe zi pentru stagiu??--- la aceea vreme era prevederile cu 6 ore pe zi fiind considerate 8 ? unde anume? in ce legi?? Cum se facea, te ponta 6 ore si te platea norma intreaga 8 ore?? Dar daca chiar lucrai 8 ore/zi, nu se stiu 2 ore in plus?? pt stagiu cotizare