avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Activitate iraela

Activitate iraela

Pai in 2004 nu s-au gandit la acest "pericol national" ? Le-au trebuit doi ani ca sa se destepte? Cam mult pentru o institutie a statului. Si pe urma, dreptul castigat in 2004 , nu a fost pierdut in 2006? Daca exista un temei legal, orice proprietar caruia nu i-ar fi fost facuta masuratoarea s-ar fi dus dus cu legea in mana la asociatie si ar fi obligat-o sa o faca printr-o fima autorizata. Nu stiu de ce credeti ca ii defavoriza pe unii si pe altii ii favoriza din moment ce ar fi fost facuta de firme autorizate. Acum ii defavorizeaza pe toti, adica " sa moara si capra vecinului"! Vedeti, asta ma supara pe mine. In loc sa recunoasteti cinstit ca legea este abuziva dar trebuie respectata ca e lege ( desi nici asta nu este corect), dv. ii luati apararea invocand niste motive penibile. Si mai ziceti ca sunt eu contra a tot ce spuneti!
Stimate Bobman,
Este ultima mea postare.
Dupa toate discutiile purtate atat cu dv. cat si cu moderatorii, am ajuns la concluzia ca
unele legi si ordine pe care le-am tot citat in postarile mele sunt partial abuzive. Ex. Ordinul 233/2004 care permitea izolarea conductelor din apartamente s-a modificat in Ordinul 255/2006, care nu mai permite izolarea conductelor. Cand este ANRSC-ul serios? Ce s-a modificat practic pe teren astfel incat in 2004 sa avem voie sa izolam conductele, iar in 2006 sa nu mai avem? Eu cred ca Ordinul 255 si apoi Ordinul 343/2010 ne incalca niste drepturi castgate in 2004, prin abrogarea acelui articol din Ordinul 233/2004 care ne permitea izolarea. De ce nu aveti curajul sa recunoasteti asta ? Este mai usor sa trageti concluzia ca sunt impotriva tuturor?
Concluzia mea este ca desi sunt abuzive, unele legi trebuie respectate cu capul plecat si sufletul plin de bucurie.
Va multumesc tuturor pentru colaborare
Stimate BOBMAN,
Haideti sa ne lamurim pentru ca am impresia ca suntem intr-un razboi al surzilor.
1. Cand am adus in discutie Legea 296, nu m-am referit la Asociatia de proprietari. Vanzatorul este Termoficarea deoarece ea furnizeaza agentul termic, iar cumparatorul sunt eu, prin intermediul Asociatiei de proprietari. Deci eu presupun ca Termoficarea incalca Legea 296 deorece imi vinde cu forta un produs, adica agentul termic, pe care eu nu l-am solicitat pentru ca nu am nevoie de el. Si acest lucru este facut cu acordul Ordinului 343/2010 al ANRSC. Din acest motiv doream sa stiu daca ordin este abuziv.
2. Va repet pentru ultima oara ca nu am pus in discutie spatiile comune ci strict conductele verticale din apartamentul meu si al tuturor proprietarilor debransati.
Daca dv. erati in situatia noastra, v-ar fi convenit sa platiti pentru caldura, atat la furnizorul de gaze cu care aveti contract, cat si la furnizorul de agent termic cu care nu aveti contract?
Nu conteaza cat de mult sau de putin se plateste furnizorului de agent termic, ci de principiul in sine.
3. Va multumesc pentru detaliile tehnice date in legatura cu sistemul de reglare a caldurii. Eu am un sistem de control si reglare a temperaturii wirless. Am pus dispozitivul in camera cea mai racoroasa, pe un raft aproape de usa si aprox. la jumatatea inaltimii camerei. Asa incat daca acolo masoara 21grade C , in celelalte camere sunt 22 sau 22,5 grade C. Poate aveti experienta profesionala, dar si eu am. Sunt inginera si am facut facultatea acum 35 de ani cand se intra cu examen de admitere.Si sa mai stiti ca face economie si v-o spun cu hotarare pentru ca am verificat pe "pielea mea".
4. Nu, nu vreau o lege care sa ma avantajeze numai pe mine. Daca va gandeati putin mai mult inainte de a scoate porumbelul, ati fi realizat ca in situatia mea sunt milioane de consumatori. Si cine stie, poate maine va veti monta si dv. centala.
Din toate aceste discutii am inteles ca daca asta este legea, nu inseamna ca nu este abuziva si ca din pacate trebuie sa o respectam si sa nu incercam sa o corectam pentru ca nimeni nu te ajuta.
Stimate JOHNPESCAR,
Domnule, va rog sa nu trageti concluzii pripite luand din context ceea ce vreti dv.
In prima mea postare am intrebat daca in situatia in care aceste conducte nu constituie proprietate comuna, pot fi stramutate si cui sa ma adresez.
Intr-o alta postare am aratat ca nimeni nu poata fi obligat sa ramana intr-o proprietate comuna fortata si am dat ca exemplu stramutare acestor conducte, lucru greu de facut dar nu imposibil.
Iar daca va uitati la postarea din 9 iulie 2013, 16:11, veti vedea ca va multumesc pentru ca mi-ati comunicat ca se pot izola si chiar v-am rugat sa imi comunicati si mie temeiul legal.
V-am cerut temeiul legal deoarece asociatia noastra de proprietari ne- a spus ca indiferent daca sunt sau nu izolate, tot atat platim.
Si apropos, daca dv ati izolat aceste conducte, nu inseamna ca nu mai platiti pentru ele? De ce va deranjeaza daca si eu doresc sa nu mai platesc?
Stimate BOBMAN,
Revin pentru a raspunde la problemele ridicate in ultima postare. Nu, nu mai am contract cu furnizorul de agent termic din momentul in care m-am debransat de la sistemul centralizat. Tocmai din acest motiv suspectez ca se incalca art.11 al Legii 296/2004.
In legatura cu plata celorlalte servicii pana la etajul la care locuiesc, va raspund ca nu este normal, deoarece tehnic este foarte greu de cuantificat. De aceea eu nu m-am referit la proprietatea comuna, ci strict la conductele din apartamentul meu.
Referitor la cele semnalate in ultimul paragraf, spre uimirea dv., eu aproape chiar ma aflu intr-o astfel de situatie:
-stau la parter,deci podeaua nu este incalzita
-pe una din laterale am perete comun cu casa scarii, unde nu avem calorifere deoarece de comun acord si cu acceptul asociatiei le-am desfiintat
-pe celelalte trei laturi nu am vecini deoarece locuiesc la capatul blocului
-la et. I locuieste o familie de pensionari care au si ei centrala proprie, dar pentru ca au venituri mici, au un minim de confort termic. Pot spune ca mai mult ii incalzesc eu pe ei, decat ei pe mine.
Cu toate acestea, centrala nu functioneaza la greu deoarece am termostat pe care il reglez la 21 grade C. Astfel, in cea mai friguroasa luna din iarna trecuta, eu am platit 500 lei, in timp ce un apartament similar nedebransat a platit 900 lei. Pentru mine a fost mult 500 lei, dar ce ma faceam daca trebuia sa platesc 900 lei?
In legatura cu izolatia perfecta, nu domnule nu trebuie sa fie perfecta ci atat cat, in cazul meu, temperatura tevii izolata deja, sa fie de 20,5 gradeC. Numai daca temperatura tevii izolata este cu 0.5 grade C mai mare decat temperatura mediului, aceasta cedeaza caldura. Ori acest lucru nu este deloc greu de facut.
Adevarata problema pentru care nu suntem lasati sa ne izolam conductele este faptul ca furnizorul de agent termic lucreaza sub randament si cu pierderi mari de cand s-au debransat tot mai multi proprietari. Iar legiuitorul, in loc sa-i oblige pe ei sa-si reduca pierderile prin reconditionarea izolatiilor distruse, pe tot parcursul conductelor, ne obliga pe noi sa platim, inventand astfel de legi abuzive.
Acolo sunt adevaratele pierderi, nu la prapaditele astea de conducte din apartamente.

Stimate BOBMAN,
Aveti foarte multa dreptate in tot ceea ce spuneti. Dar ar mai exista si o treia solutie: sa mi se permita sa izolez termic conductele. In aceasta situatie, dupa cum tot dumneavoastra spuneti si conform legilor fizicii, temperatura conductelor izolate nu are cum sa fie cu o jumatate de grad mai mare decat temperatura din apartamentul meu, respectiv 22 grade C, deci nu exista degajare de caldura. De ce legea nu permite acest lucru? Eu am pornit aceasta discutie, ducand lucrurile pana la extrem in unele cazuri, tocmai pentru a demonstra cat de abuziva este o parte din Ordinul 343/2010 al ANRSC.
Si va mai rog un lucru... Cum comentati cele scrise de mine in postarea din 10 iulie 2013, 00.09 referitor la Legea 296/2004,art.11?
Multumesc pentru sfaturi si tonul civilizat si politicos din postare !
Stimate THRAN,
Eu vorbeam ca si principiu despre coloanele de apa si gaz. In realitate, eu si inca cinci apartamente din bloc avem atat coloana de gaz separata cat si coloana de apa separata. Daca ati fi citit ultima mea postare catre OLGA50 ati fi vazut ca o parte din apartamentele din bloc ne-am construit coloana separata de apa din motive pe care nu are rost sa le spun ca ma cearta Elga50 ca deviez de la subiect. Acelasi lucru s-a intamplat si la gaze. Sase apartamente avem coloana separata de gaz deoarece ne-am montat centrale.
In legatura cu tema de gandire, nu a trebuit sa ma gandesc prea mult.
Atata timp cat eu nu ma folosesc de conducta de apa calda, nu este bunul meu, deci nici bun comun, deci nu contribui. Ei ar contribui la reparatiile coloanelor mele de care ei nu se folosesc? (vorbesc de apartamentele ramase nedecuplate de la sistemul vechi). La fel si la revizia conductei de gaz. Acesta revizie chiar s-a facut acum vreo doi ani si nu ne-a obligat nimeni sa platim, pe noi cei debransati. In schimb, am contribuit la zugravitul scarii blocului deoarece este proprietate comuna.
V-am spus asta ca sa nu credeti ca sunt rau platnica.
Stimate Bobman,
Chiar daca simt o ironie usoara, nu, nu ma supar ca mi-ati scris, ba chiar va multumesc.
Este adevarat ca aceste tevi trec prin apartamentul meu la fel ca tevile de apa si de gaze. Exista insa o mare diferenta: aceste ultime tevi imi sunt si mie folositoare deoarece transporta apa si respectiv gazele de care am si eu nevoie. Deci sunt bunuri comune.
O alta diferenta mare o reprezinta faptul ca ele nu degaja nimic, deci, nu platesc nimic pentru existenta lor. Pe cand pentru tevile ce transporta agentul termic, tevi care nu imi sunt folositoare mie ci celorlalti proprietari nedebransati, ma incalzesc cu forta, chiar daca eu nu vreau, deci trebuie sa platesc. Acesta este motivul pentru care doresc sa-si ia tevile din apartamentul meu, sau sa nu ma mai oblige sa platesc aceasta caldura. Nu mai vorbesc de faptul ca, conform Legii 296/2004, art.11, nu ma poate nimeni obliga sa cumpar cu forta un produs sau un seviciu, adica caldura degajata de aceste tevi.
In legatura cu faptul ca ele imi incalzesc apartamentul si centala mea functioneaza mai putin, cred ca glumiti. De unde stiti ca nu le incalzesc eu pe ele ? In legatura cu pretul, este adevarat ca acum costa putin, dar peste 2 sau 3 ani cine stie cat va fi, pentru ca la noi preturile cresc in progresie geometrica, pe cand salariile stationeaza, daca ai norocul sa nu fii disponibilizat. Si pe urma, de ce sa se creeze un precedent in legatura cu abuzurile legilor vis a vis de drepturile noastre? De unde stiti ca la anul nu ni se va lua taxa pentru praful din casa, sau cine stie ce alta aberatie?
Stimate JOHNPESCAR
Va multumesc mult ca ati intrat in dialog cu mine si mai ales imi place cum puneti problema.
Daca citeati intraga corespondenta constatati ca eu am ridicat strict problema caldurii degajata de tevile verticale din apartament.Este absolut nomal sa platesc cota parte din contravaloarea caldurii din propritaea comuna deoarece beneficiez si eu de ea.Dar sa platesc caldura degajata de conductele verticale din apartamentul meu, care nu ma deservesc pe mine ci ceilalti proprietari nedebransati, mi se pare un abuz. Din acest motiv am ridicat aceasta problema.
De ce nu le izolez? Pentru ca indiferent daca sunt izolate sau nu, tot atat platesc. Si va dau ca exemplu conductele din subsolul blocului, care sunt izolate de specialisti in domeniu, inca din faza de constructie a blocului. Desi sunt izolate, suntem taxati cu caldura degajata de ele ca si cum nu ar fi izolate.Daca exista vreun temei legal care sa imi permita izolarea lor si recunoasterea acestui lucru in calculul caldurii degajate de ele, va rog sa mi-l comunicati si mie. De fapt eu tocmai asta dorem - un temei legal - in baza caruia sa le izolez si sa nu mai plates caldura degajata de ele si nu o intreaga desfasurare de forte care incearca sa ma convinga ca este normal si sunt obligata sa platesc aceasta caldura.
Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc.
Stimata ELGA50,
In primul rand doresc sa stiu de ce interveniti in dialogul meu cu THRAN? In principiu nu ma deranjeaza interventia dv., ci chiar ma bucura, atata timp cat ea se refera la subiectul ridicat de mine. Dar sa interveniti si sa ma certati ca am deviat de la subiect mi se pare o impolitete. Lasati-l pe THRAN sa ma certe deoarece este competent, combativ si are dreptul la replica.
In alta ordine de idei, imi tot repetati ca proprietatea comuna are caracter fortat si perpetuu. Va repet si eu la randul meu ca da, are caracter fortat si perpetuu, dar nu si vesnic. Astfel, conform art.728 Cod civil, nimeni nu poate fi obligat sa ramana in coproprietate fortata.Daca este posibil, se poate iesi din coproprietatea fortata. Si am sa va dau un exemplu cu riscul de a fi din nou certata ca ma abat de la subiect. In acelasi regim de coproprietate fortata se afla si coloana de apa ce alimenteaza toate apartamentele din bloc. Deoarece suspectam niste nereguli in incarcarea facturilor, o parte din proprietarii blocului am facut demersurile legale si ne-am separat, construindu-ne o alta coloana de alimentare si apometre individuale. In felul acesta fiecare plateste exact atat cat consuma.
Vedeti ca se poate!!!
O alta problema cu care insistati este cea a tevilor, care trecand prin aparamentul meu ma incalzesc vrand-nevrand. De ce nu incercati sa intelegeti ca eu nu vreau, pentru ca nu am nevoie, sa fiu incalzita de aceste tevi. In aceasta situatie, obligandu-ma sa platesc acest serviciu pe care nu l-am solicitat, se incalca Legea 296/2004 privind Codul consumului, care la art.11 precizeaza: "Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia."
Daca aceste conducte nu pot fi stramutate, din "motive tehnice" cum spuneti dv., atunci sa nu se mai perceapa bani pe aceasta caldura, pentru a nu se incalca Codul consumului.
Cum comentati acest lucru?
In incheiere, va spun, ca aceasta problema nu este numai a mea ci a miilor de proprietari care se afla in aceasta situatie si, imi pare foarte rau ca nu intervin si unii dintre ei pe forum sa-si spuna parerea .Daca este pro si au un temei legal in ceea ce sustin, poate va lamuriti si dv. ca avem dreptate si este necesara o amendare a legii,iar daca este contra si exista de asemenea un temei legal, atunci imi cer scuze si-mi iau jucariile si plec.
Multumesc pentru rabdare!