avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conductele ce traverseaza apartamentul meu, mai constituie proprietate comuna ?

Buna ziua,
M-am deconectat de la sistemul de incalzire centalizat atunci cand mi-am montat centala proprie de incalzire. Conductele care traverseaza apartamentul meu, nu ma mai deservesc pe mine, ci apartamentele ramase in continuare racordate. In aceste conditii, aceste conducte ( ma refer strict la conductele ce traverseaza apartamentul meu ) mai constituie proprietate comuna ? Prin definitie, bun comun reprezinta un bun specific care este impartit tuturor membrilor comunitatii, toti beneficiind de el.
Daca nu mai constituie proprietate comuna, traversarea apartamentului meu nu constituie tulburare de posesie? Cui pot cere stramutarea lor din apartamentul meu, sau plata unei chirii care sa acopere contravaloarea caldurii degajata de ele bani pe care sunt obligata sa-i platesc conform unor legi abuzive ?
Stramutarea lor nu se poate face pe motive tehnice.
Chirie nu puteti cere deoarece este proprietate comuna pe care ati acceptat-o in apartament cand ati cumparat.
Tulburare de posesie ar fi fost daca cineva va intra in casa si va proptea pe pereti o teava. Dar asta dupa ce v-ati fi mutat. Nu e cazul cu tevile de caldura.

Renuntati la ideile acestea ca nu au suport legal.

De ce sa nu poata fi stramutate ? Ce motive tehnice atat de complicate sunt? Au ajuns oamenii pe Luna si nu pot fi stramutate niste conducte care nu sunt ale mele, dar aduc beneficii financiare Regiei de termoficare. Sunt convinsa ca daca stramutarea lor ar fi adus cine stie ce beneficii statului, acest lucru s-ar fi facut rapid, chiar cu pretul elaborarii unor legi care sa permita acest lucru. Cand am cumparat apartamentul, aceste conducte erau proprietate comuna deoarece ma foloseam si eu de ele, pentru ca nu exista posibilitatea de a alege modalitatea de incalzire. Acum, nu numai ca nu-mi folosesc, ba mai mult, sunt obligata sa platesc pentru ceva ce nu solicit. Spuneti sa renunt deoarece nu exista un temei legal ! Pai, daca nu exista, sa se elaboreze, sau sa se actualizeze cele vechi, pentru ca situatia s-a modificat, iar ele nu mai corespund prezentului. Dar cu oameni care gandesc ca dvs. sunt convinsa ca acest lucru nu se va intampla niciodata... Nu m-ati lamurit insa de ce sunt proprietate comuna daca eu nu ma folosesc de ele?
Omiteti aspectul esential ca locuiti in imobil de locuit in c o m u n,unde indiferent de vointa si interesul locatarilor,acestia au obligatia legala sa respecte normele in vigoare sa participe la intretinerea si reparatia parti comune
Aspectul ca dvs ati inteles sa renuntati la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic nu constituie temei legal pentru a fi exonerat de la obligatia platii parti comune
Este total gresita ideea si sustinerea
Cand am cumparat apartamentul, aceste conducte erau proprietate comuna deoarece ma foloseam si eu de ele,

Referitor la "
de ce sunt proprietate comuna daca eu nu ma folosesc de ele?"
,raspunsul este simplu pentru ca asa prevede legea in vigoare ,care trebuierespectata si aplicata unitar de catre toti proprietarii
Partea comuna de instalatii si constructii ramane in evidenta cartii tehnice a constructiei indiferent de modificarile interioare operate de proprietari
Daca anterior debransarii dvs,un vecin situat la un etaj superior ar fi avut pretentia dezafectarii instalatiei de alimentare cu agent termic,garantat nu ati fi acceptat cererea
Daca apreciati ca norma in vigoare nu mai corespunde realitatii,asumati-va raspunderea si desfasurati demersuri concrete la autoritatile abilitate ,astfel incat sa se dispuna amendarea prevederilor care apreciati ca va lezezeaza interesele

Si daca va parasiti apartamentul, tot sunteti obligata sa platiti pentru partile comune, iar in cazul in care nu va achitati datoriile fata de asociatia de prorietari (sunteti proprietar, nu?) o sa fiti data in judecata si OBLIGATA sa va achitati datoriile sau pierdeti apartamentul.
H.G. 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Aceste legi nu sunt invechite, dar sunt facute pentru a proteja proprietarii cu venituri modeste impotriva unora care daca au ceva venituri se cred mai presus de lege.
Dar cu oameni care gandesc ca dvs. sunt convinsa ca acest lucru nu se va intampla niciodata...


Dar de ce nu va mutati la o casa singura pe teren pe care nu mai trec tevi, nu mai aveti vecini care sa va incurce cu tevile prin casa dumneavoastra, scapati si de oameni care GANDESC asa, nu ca altii ...?


Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
ContSters241232, utilizator
@iraela

In calitate de proprietar ati cumparat o proprietate compusa din apartamentul - proprietate privata - si o cota-parte indiviza de proprietate comuna care inseamna o particica din tot ce nu e proprietatea privata din condominiu si pe care o stapaniti impreuna cu ceilalti proprietari.
Aceasta proprietate comuna are caracter fortat si perpetuu, adica vreti-nu vreti o detineti impreuna cu ceilalti si perpetuu, adica pana la sfarsitul lumii sau al blocului...

Aceasta cota-parte indiviza va da dreptul sa va folositi de proprietatea comuna din condominiu.
Faptul ca nu folositi acest drept nu va exonereaza de plata obligatiilor de intretinere a acestei proprietati. Las ca aceste tevi prin agentul termic care trece prin ele va incalzesc si spatiul dv., chiar daca nu sunteti dispusa sa recunoasteti.

Asadar cu cota-parte indiviza de proprietate ramaneti pana cand va veti instraina apartamentul. Folosinta sau nefolosinta ei este altceva si in virtutea acestui fapt nu puteti nici sa renuntati la aceasta cota-parte indiviza, dar nici sa cereti modificarea proiectului constructiv initial.
Oamenii au ajuns pe luna tot atat de bine cum unii ar putea de exemplu sa se mute de bloc, ca e mai simplu decat sa modifici o infrastructura numai pentru ca nu-ti mai trebuie tie.

Sigur ca gandesc "intr-un fel" care nu va convine, dar asta e problema dv. si de fapt aveti o problema in a va pune in armonie cu litera si spiritul legii dupa care se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza asociatiile de proprietari, adica Legea 230/2007 cu nanasa ei HG 1588/2007 purtatoare de norme de aplicare a acestei legi.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Spatii comune de incalzire BogdanP BogdanP Buna ziua, Firma care administreaza cateva blocuri din zona unde stau, a calculat pentru cheltuielile comune tevile care trec prin subsolul blocului si care ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)