Buna ziua,
As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc.
Mai exact avem situatia in care o scara cu 10 apartamente, din care doar 3 folosesc caldura furnizata de centrala de bloc (reteaua energetica veche), restul datinand centrale de apartament. Caldura se distribuie folosind un sistem cu ceasuri electronice de apartament (pe fiecare apartament in parte). De asemenea nu toate apartamentele au astfel de ceasuri, mai exac cele care deja aveau centrala de apartament propie nu au mai fost bransate la instalatia de caldura si deci nu au nici ceas. Instalatia este facuta cu tevi izolate si traverseaze casa scarii pana la etajul 3 (din total 4 etaje).
La ultima impartire a cheltuielilor, administratoarea asociatiei a distribuit o suma egala pe apartament (a 10-a parte) tuturor locatarilor ca reprezentand "pierderi de caldura". Practic diferenta intre ceasurile celor 3 apartamente care folosesc caldura si factura total pe scara de caldura. Administratoarea sustine ca se incalzeste scara prin tevile izolate ale sistemului de caldura care traverseaza de sus pana jos casa scarii, si deci de aici pierderile.
Insa este aceasta repartizare legala, sau ar trebui suportate peirderile de cei care folosesc respectivele uitlitati?
Cum calculati dvs care este caldura pe scara, daca sistemul nici nu e facut pana la ultimul etaj, iar tevile sunt izolate (eu zic ca incalzind in casa mea cu centrala mea proprie, ca si ceilalti locatari, peretele comun cu casa scarii e incalzit de mine si nu imi platesc gazul vecinii bransati)? Asa empiric, sau cunoasteti o lege (OUG) care reglementeaza aceste aspecte?
Dupa cum ziceam si in postare, caut o parere avizata (eventual legea prin care e reglementat acest aspect) nu opinii personale. Multumesc
La mine in bloc apartamentele sunt dotate cu repartitoare, deci calculul il face o firma in baza Ordinului ANRSC nr. 343/2010
In algoritmul acestui calcul exista:
- caldura in spatiile comune si rezulta din inmultirea SET-ului coloanelor principale din subsol cu indexul repartitorului martor, cum i se mai spune. Este un repartitor montat pe aceasta coloana principala. De asemenea se aduna aici si caldura pe caloriferele de pe holuri sau din uscatorii, daca ele sunt functionale.
- caldura pe tevile verticale care rezulta din inmultirea SET-ului intregii lungimi de tevi verticale cu acelasi index de la caldura in spatiile comune. In Ordinul ANRSC 255/2006 s-a abrogat un articol cuprins in Ordinul 233/2004 in care se lua in considerare izolarea tevilor. Prin abrogare s-a renuntat la aceasta izolare.
- caldura pe calorifere.
Din calculele care ni se fac luna de luna, an de an, rezulta un procent de 30% in plin sezon rece si 50% in marginile de sezon ca fiind caldura pe spatiile comune si tevile verticale.
As vrea sa intelegeti un aspect care se ignora adesea: se plateste caldura (Gcal) furnizata care incalzeste agentul termic si nu raspandirea acestuia intr-o incapere.
Sa presupunem ca toate caloriferele sunt inchise si toate tevile sunt izolate o perioada de timp. Factura emisa va contine o suma care reprezinta caldura furnizata, e adevarat suma este mica in raport cu o situatie normala in care tevile nu sunt izolate si caloriferele functioneaza. Si asta se intampla pentru ca Gcal consumate sunt o diferenta intre temperatura de intrare in instalatie si temperatura de iesire din instalatie. Daca agentul termic circula pe o suprafata mai mica, intr-un timp mai scurt si nu se pierde datorita izolatiei conductelor si tevilor, temperatura de iesire va fi apropiata de temperatura de la intrare in instalatie, deci un consum foarte mic.
Pe masura ce se deschid caloriferele, suprafata pe care circula agentul termic este mai mare si temperatura tinde sa scada deoarece se pierde prin incalzirea incintei, la iesirea din instalatia blocului temperatura agentului termic va fi mai mica decat in cazul precedent, deci un consum mai mare, iar factura va fi mai mare.