avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... facturare caldura RADET pentru un apartament debransat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

facturare caldura RADET pentru un apartament debransat si cu CTA

Buna ziua,
Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de caldura) si apartamente debransate de la coloanele de distributie caldura (cu centrala de ap.). Blocul se caracterizeaza astfel:
- an constructie 1984, cu 4 nivele si 7 scari
- scara 7(ultima a blocului) pe care se afla apartamentul meu are coloanele de distributie(din Fe, cele originale din 1984), cu o uzura >60%.
Mentionez ca apartamentul meu (3 cam.) situat la et.3, este utilat cu centrala termica si este debransat de la coloane de distr. caldura.
Am izolat termic col. de distr. cu tubulaturi izolatoare avand grosimea de 10 mm si folie de aluminiu. Despre izolarea tevilor si uzura acestora am informat in scris(cerere cu nr. de inregistrare) in septembrie, firma ce efectueaza calculele facturii de caldura.
Firma prestatoare, a distribuit costurile astfel, (de exemplu) :
- ap.x1 / 3 cam/parter (contorizat, repartitoare de caldura),are factura caldura = 97,49 lei
- ap.x2 / 2 cam/et.4(contorizat, repartitoare de caldura), are factura caldura = 23,52 lei
La cele 2 apartamente nu am inclus si costurile de citire al repartitoarelor.
Apartamentul meu (cu CTA, col.distr.au uzura >60%, izolate termic),are factura caldura = 28,27 lei.
Raportat la ap.x1, constat ca eu(debransat) platesc o factura ce reprezinta 30 % din costurile de incalzire ale ap.x1 (contorizat).
Raportat la ap.x2, constat ca eu(debransat) platesc o factura mai mare decat cea de la ap.x2 (contorizat).
De remarcat este faptul ca ap.x2 (et.4) este situat deasupra ap.meu(pe aceeasi latura a blocului) si are configuratia identica(col.distr. au acelasi diametru, si trec prin aceleasi camere cu suprafete identice: dormitor1, baie, bucatarie).
Eu suspectez ca firma prestatoare a distribuit toate pierderile din sistem doar celor debransati (cu CTA). In schimb, celor cu repartitoare de costuri li s-a facturat doar cele indicate de aparate, fara a li se mai adauga la factura si pierderile din sistem. Astfel, s-a ajuns la acele valori comparate mai sus.
Cum se poate remedia aceasta situatie, si sa se evite pe viitor? A se tine cont si de faptul ca facturile caldurii la ap. cu CTA se pot duble in conditiile in care primaria nu mai subventioneaza energia termica.
Va multumesc,



Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:11, 27 Decembrie 2012
Faceti o sesizare la asociatie si una la firma care face calculul la caldura , e o anomalie. care se repeta la toate blocurile.
Nu, nu sunt pierderi din sistem. Sunt vecinii care dezlipesc de pe calorifere aparatele care inregistreaza caldura consumata.
Aparatul de pe scara sau bloc general inregistreaza o cantitate de caldura care nu iese pana la urma cu suma caldurii pe apartamente. Diferenta o regasiti in caldura din tevi, de pe scara, care in unele cazuri, ilar, e adevarat ajunge sa fie mai mare decat cea generata de calorifere...
Mai mult in sistemul cu centrala de apartament, asa cum am eu un element in bloc, de 6 ani de zile de cand si-a pus centrala si vezi Doamne si-a izolat si tevile din apartament in fiecare primavara si toamna aud racait pe la colturi unde se branseaza inapoi la tevile blocului. Daca te uiti la consumul lui de gaze nici cat imi fac eu o cafea nu consuma.
De aceea in Romania ar trebui desfiintat acest sistem mixt si gasit unul in care populatia sa fie tentata sa fure mai putin.
Toate apartamentele au inclus in costul caldurii doua sau trei componente:
- 1) caldura pe spatiile comune care se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza, fara nicio exceptie.
- 2) caldura pe coloanele de distributie care se repartizeaza in functie de cota parte indiviza, dar se aplica un coeficient de amplasare. Aici trebuie sa va spun ca vecinul dv. de la etajul 4 are o reducere deoarece locuieste la ultimul etaj, deci beneficiaza de acest coeficient (locuieste la ultimul etaj).
- 3) caldura de la calorifere in functie de consumul aratat de repartitoare. Dv. nu aveti aceasta componenta.

Constatarea dv. este corecta in principiu si din fericire s-a nimerit sa oglindeasca proportia generala pentru ca in blocurile contorizate cu repartitoare costurile caldurii pe spatiile comune si coloanele de distributie, luate impreuna, este de cca 30-35% din totalul facturii de incalzire. In marginile de sezon rece, cand afara este cald si cei cu calorifere nu le prea dau drumul, acest procent poate ajunge si la cca 50%. Dar se putea foarte bine ca vecinul de la parter sa consume mult mai putin pe calorifere si atunci ati fi fost uimit ca platiti ceva mai putin decat el.


Faptul ca dv. aveti coloanele izolate nu se mai ia in calcul conform Ordinului 255/2006 ANRSC care a modificat prevederi ale Ordinul 233/2004 ANRSC, eliminand articolul care prevedea exceptarea celor care si-au izolat coloanele de distributie de la plata caldurii de la coloanele de distributie, dar si atunci trebuia sa se indeplineasca anumite conditii. Deci articolul a fost eliminat, asadar nu mai conteaza daca ati izolat sau nu coloanele.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Decembrie 2012
elga50, moderator
Chiar daca ati renuntat la caldura furnizata de catre RADET tot trebuie sa suportati costurile pentru tevile care va traverseaza apartamentul ( chiar daca le-ati izolat) si caldura repartizata pe cota-parte indiviza (partile comune, casa scarii, subsolul), din totalul facturat se repartizeaza aproximativ 50-60% pentru cei care au calorifere, 30-40% parti comune si 10% tevile din apartament.
Pentru apartamentele de la ultimul etaj daca sunt si pe colt este un anumit coeficient care se ia in calcul, acestea vor plati mai putin decat un apartament asemanator dar care se afla in mijocul blocului fara pereti exteriori.
Adresati-va firmei care face acest calcul si acestia va vor explica modul in care se fac aceste repartizari, vedeti si Legea 325/2006.
În apartamentele debranşate total de la sistemul de încălzire centralizat al blocului rămân ţevile de trecere prin apartament, dacă nu sunt izolate termic pentru care suprafaţa echivalentă termic este de 0,48 m.p./coloană tur şi retur de dimensiuni medii (tipul standard de ţevi care traversează sufrageria sau dormitorul), iar echivalentul în suprafaţa utilă aferentă căldurii rămase este de 1,824 m.p./coloană tur şi retur.
Astfel, pentru ţevile de trecere avem următoarea situaţie:
- garsonieră: suprafaţa utilă aferentă căldurii =5,47 m.p. (3 coloane x 1,824)
- 2 camere: suprafaţa utilă aferentă căldurii =7,3 m.p. (4 coloane x 1,824).

La aceste coloane se mai adauga si partile comune, subsolul.

Alte discuții în legătură

Situatie asociatii proprietari caldura radet RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Multi adm.de imobile va roaga daca puteti sa ne lamuriti cu sistemul centralizat de alimentare cu energie termica raportata la apart. debransate de la ... (vezi toată discuția)
Costurile de incalzire pentru un apartament liber ContSters339828 ContSters339828 Detin un apartament de 4 camere care nu este locuit si care este scos la vanzare. Apartamentul este contorizat separat complet (curent, gaze, apa calda, apa ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)