In blocul unde locuiesc nu doreste nimeni sa preia functia de presedinte al asociatiei de proprietari. In consecinta, incerc sa iau in calcul urmatoarele posibilitati:
1. Exista vreo forma legala ca asociatia de proprietari sa functioneze fara presedinte desemnat, doar cu un administrator si eventual un cenzor alesi de cel putin jumatate + 1 din numarul total de proprietari?
2. Exista posibilitatea ca o persoana (fara act de proprietate) care locuieste in imobil intr-un apartament impreuna cu proprietarul de drept sa exercite functia de presedinte al asociatiei cu acordul a cel putin jumatate + 1 dintre proprietarii din imobil?
Nu am gasit nicaieri in lege o astfel de interdictie referitoare la punctul 2, ci doar precizarea de la Cap. III, Art. 9 cum ca:
"Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa-si inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitatea deplina de exercitiu."
Prin capacitatea deplina de exercitiu se intelege si a fi personal proprietar in imobil? Exista vreun risc din punct de vedere legal pentru o persoana care este aleasa presedinte de asociatie de catre majoritatea proprietarilor, dar care nu poseda un act de proprietate in imobil?