avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedinte neproprietar al asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedinte neproprietar al asociatiei de proprietari

Buna ziua,

In blocul unde locuiesc nu doreste nimeni sa preia functia de presedinte al asociatiei de proprietari. In consecinta, incerc sa iau in calcul urmatoarele posibilitati:

1. Exista vreo forma legala ca asociatia de proprietari sa functioneze fara presedinte desemnat, doar cu un administrator si eventual un cenzor alesi de cel putin jumatate + 1 din numarul total de proprietari?

2. Exista posibilitatea ca o persoana (fara act de proprietate) care locuieste in imobil intr-un apartament impreuna cu proprietarul de drept sa exercite functia de presedinte al asociatiei cu acordul a cel putin jumatate + 1 dintre proprietarii din imobil?

Nu am gasit nicaieri in lege o astfel de interdictie referitoare la punctul 2, ci doar precizarea de la Cap. III, Art. 9 cum ca:
"Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa-si inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitatea deplina de exercitiu."

Prin capacitatea deplina de exercitiu se intelege si a fi personal proprietar in imobil? Exista vreun risc din punct de vedere legal pentru o persoana care este aleasa presedinte de asociatie de catre majoritatea proprietarilor, dar care nu poseda un act de proprietate in imobil?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:58, 22 Mai 2013
1. Nu, pentru ca reprezentarea asociatiei se face de catre un presedinte, contractele se semneaza de presedinte si, in general, deciziile se iau de un comitet executiv, impreuna cu un presedinte, nicidecum de administrator care este un angajat.
Ca angajat, acesta nu poate dispune asupra proprietatii comune a proprietarilor si nici asupra atator si atator probleme legate de proprietari.

2. Poate, in masura in care ar fi ruda sau macar sot. Desi in lege se spune clar cine poate fi ales in conducerea asociatiei, in cazuri ca ale dv., pentru ca asociatia trebuie sa functioneze in parametri, ati putea alege si un asemenea presedinte.
Ideea este ca el sa fie legat de proprietate cu acte, dar daca nu se poate si nu se poate scrieti in PV al AG de alegeri ca "intrucat niciun proprietar nu a dorit sa-si asume functia...., proprietarii l-au ales pe cutare pentru ca este inrudit cu cutare sau este sotul lui cutare".
Macar sa aveti o cat de cat acoperire pentru un control al primariei in caz ca acest om va fi contestat sau reclamat candva, cumva si se va pune problema alegerii lui in legalitate.
1-Nu se poate,deoarece norma in vigoare prevede ca reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia,care este mandatat prin votul participantilor la adunarea generala sa reprezinte si sa apre interesele asociatiei de proprietari si a proprietarilor in relatiile si fata de terti
2-Nu se poate ,deoarece,
L nr 230/2007 republicata ART. 21
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
(3) Preşedintele asociaţiei de proprietari este fie candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin voinţa sa şi a majorităţii proprietarilor din cadrul adunării generale

In cazuri exceptionale,in care nu exista interes din partea persoanelor care detin calitatea de proprietari,in imobil,pentru buna desfasurare a activitatii asociatiei de proprietari,pot fi alese si alte persoane care domiciliaza in imobil dar nu detin calitatea de proprietar
Mandatarea de terti care nu detin calitatea de proprietar in imobil,in timp ,avand in vedere existenta in imobil de persoane cu diferite pregatiri profesionale si categorii sociale,in raport de simpatii/antipatii,de regula - conduce la generarea de dispute intre proprietari
seek4fun a scris:
1. Exista vreo forma legala ca asociatia de proprietari sa functioneze fara presedinte desemnat, doar cu un administrator si eventual un cenzor alesi de cel putin jumatate + 1 din numarul total de proprietari?

Se poate dar exact invers.
Proprietarii, in adunarea generala, sa va aleaga presedinte (daca sunteti proprietar in acea asociatie) iar ca presedinte puteti prelua si atributiunile administratorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președintele unui bloc trebuie sa fie proprietar? davidmirela davidmirela Bună seara! Președintele unui bloc ca să poată fi președinte trebuie sa dețină în proprietate imobil pentru a putea fi președinte în acel bloc? (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie proprietari dumitrucera dumitrucera Este obligatoriu ca presedintele unei asociatii de proprietari sa fie proprietar si daca da, unde este stipulat?Mentionez ca presedintele asociatiei nu este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt presedintele unei asociatie de proprietari. va ... andryzs andryzs Buna ziua, Sunt presedintele unei asociatie de proprietari. Va rog sa-mi transmiteti pe cine trebuie sa trecem in lista locatarilor si pe facturile de ... (vezi toată discuția)