avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Activitate Monica_albu

Activitate Monica_albu

Buna ziua,

conform Cod muncii extras:

"" Articolul 17
(1) Anterior incheierii[/b] sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa
persoana selectata in vederea angajarii
ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care
intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de
catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditiona
l, dupa caz.

(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin
urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa isi desfasoare activitatea in
locuri de munca diferite, precum si daca deplasarea intre acestea este asigurata sau decontata de catre angajator,
dupa caz;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si
fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, evidentiate separat, periodicitatea platii
salariului la care salariatul are dreptul si metoda de plata;

l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si/sau ore/saptamana, conditiile de efectuare si de compensare sau
de plata a orelor suplimentare, precum si, daca este cazul, modalitatile de organizare a muncii in schimburi;

m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata si conditiile perioadei de proba, daca exista.
Codul Muncii actualizat Legislatie Protectia Muncii
9
o) procedurile privind utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate insotite de
marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al
angajatorului.
p) dreptul si conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator;
q) suportarea de catre angajator a asigurarii medicale private, a contributiilor suplimentare la pensia facultativa
sau la pensia ocupationala a salariatului, in conditiile legii, precum si acordarea, din initiativa angajatorului, a
oricaror alte drepturi, atunci cand acestea constituie avantaje in bani acordate sau platite de angajator salariatului
ca urmare a activitatii profesionale a acestuia, dupa caz.

(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual
de munca,
cu exceptia informatiilor prevazute la lit. m), o) si p).

(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual
de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor
in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil

Articolul 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau
individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8
ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

si
Articolul 117
Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate
la sediul angajatorului. ""

Pentru munca lucrata suplimentar nicaieri nu se acorda si zi libera si spor la salariu. Ori una ori alta! Dar nici codul muncii nu interzice sa platesti un spor la salariu pentru anumite munci, zile speciale etc , dar unde sunt angajatorii aceia???
Doar acolo unde nu se pot acorda zile libere platite pentru ca nu este posibil , munca suplimentara se va plati salariatului un spor la salariu, corespunzator duratei acesteia. spune art 123 din codul muncii
Codul civil prevede, la Capitolul Limitele juridice ale dreptului de proprietate privata, daca terasa o putem incadra la "alte asemenea lucrari" si este orientata către acest fond.

Articolul 615: Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri intre fondul, îngrădit sau
neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea
lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar
spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa
zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de
hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai
apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

si

Articolul 612: Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu
respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin
lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor
proprietarului vecin
. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor
exprimat printr-un înscris autentic.
Buna seara , consulatul Romaniei din Anglia parereea mea e ca va poate ajuta, pt ca ei ofera servicii consulare, care sunt postate pe site-ul [ link extern ]

sau

direct Web: [ link extern ]

Telefoane call-center (informații consulare pentru cetățeni români):

Consulatul General al României la Londra acordă asistenţă consulară:

cetăţenilor români, indiferent de ţara de reşedinţă;
persoanelor care au şi cetăţenie română (bipatrizi), în anumite situaţii;
cetăţenilor statelor UE, în cazul în care ţara lor nu are reprezentanţă diplomatică în Regatul Unit al Marii Britanii (în conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409/PESC).

+44 (0)20 8741 4311; +44 (0)20 8741 3252​; +44 (0)20 8741 3955​; +44 (0)20 8741 3464;

+44 (0)20 8741 8707; +44 (0)20 8741 6657; +44 (0)20 8741 8211; +44 (0)20 8741 2372.

Pentru apeluri de pe rețele de telefonie din Marea Britanie, se elimină prefixul de țară. De exemplu: 02087414311

Pentru apeluri de pe rețele de telefonie din afara Marii Britanii se adaugă prefixul de țară, fără a forma cifra (0). De exemplu: +44 2087414311

Toate apelurile telefonice către aceste numere de telefon ajung într-un Call Centre al Centrului de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS) care se află în București.

Din cauza unui număr foarte mare de apeluri s-ar putea ca timpii de așteptare pentru contactarea unui operator să fie mai mari.

Informaţii complete cu privire la serviciile consulare se regăsesc la secţiunea:
Servicii consulare

Astfel, pentru a obține informațiile consulare necesare, vă rugăm să folosiți și celelalte mijloace de informare:

pagina consulatului [ link extern ]
portalul Ghișeul Consular Online www.econsulat.ro
adresa de email contact@informatiiconsulare.ro
Rugăm să ne comunicaţi în solicitare, care este oraşul/provincia/statul dumneavoastră de reședință pentru a vă oferi informaţiile consulare în funcţie de zona geografică. Având în vedere setările specifice domeniului aol.com, vă rugăm, ca solicitările de informaţii să NU fie transmise de pe adrese precum abc@aol.com, deoarece, în mod constant, mesajele transmise către aceaste adrese nu ajung la destinatar.

Telefon de urgență: +44 7738716335,

Exclusiv pentru cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar). La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

E-mail call-center (informații consulare pentru cetățeni români):

contact@informatiiconsulare.ro

În cererea de informații vă rugăm să precizați orașul și provincia de rezidență, pentru a primi informații consulare specifice în funcție de zona geografică.

Site-web call-center (informații consulare pentru cetățeni români):

[ link extern ]

Răspuns la discuția Contract asigurare somaj
Am inteles, am dat toate detaliile dar poate ca s-a citit prea repede. S-a mai adaugat inca o situatie si am si spus daca se citeste cu atentie. Nu este un topic nou, este o continuare a problemelor.

Multumesc pentru completari.
Buna ziua,

Am explicat dar probail ca nu s-a inteles.

Initial am fost sa anunt ca am un venit, eram in somaj prima luna si mi-am gasit de lucru in aceasta perioada. Nu am facut referire la acest lucru prima data pe forum pt ca deja depusesem cererea de retragere indemnizatie si am zis gata, caz incheiat nu mai sunt in somaj si asa si este.

Nu pot sa cumulez somajul cu venitul care depaseste cinci sute lei.

Incheiand cu firma unde m-am angajat un contract de cesiune dreptruri autori, firma imi plateste contributiile de asigurari in afara de somaj iar eu am vrut tocmai aceasta contributie sa o platesc, ei spunandu-mi ca nu se poate, dar eu completasem deja un formular de incetare a indemnizatiei pentru ca asa mi s-a dat, nestiind ca pot sa suspend somajul.

Contractul meu este pe durata de 6 luni.

Dupa ce mi s-a spus ca nu am dreptul la conttract de asigurare somaj, am intrebat pe forum, am cautat si eu in lege si am descoperit si ca, as fi putut sa suspend si plata somajului dar nu mi s-a spus, nu m-au consiliat in acest sens, eu spunand ca am incheiat un contract de munca si aratandu-l, mi-au dat formularul de incetare a indemnizatiei. Deci de doua ori am fost prost sfatuit de fapt.

Eu ce fac dupa 6 luni, cand expira contractul, ca eu eram deja in plata somaj? Nu voi mai avea din nou dreptul la somaj pana imi voi gasi, pt ca mi-au dat sa completez formular de incetare, nu de suspendare cum am dreptul cred eu, asa fiind scris in lege, numai cei de la somaj, spun ca nu am dreptul, ca nu ma incadrez Sper sa se inteleaga .....

Oricum am intrebat pe forum despre doua situatii (in zile diferite) daca pot sa inchei contract de asigurare somaj ( si mi-ati confirmat ca, da) si daca am dreptul sa imi suspende plata indemnizatiei pe maxim 12 luni pt ca eu am un contract determinat de 6 luni si nu stiu daca il va prelungi, cum va merge firma avand in vedere ca e la inceput si poate nici eu nu voi fi pe placul lor.

Sper ca nu am ametit!!!:) Imi cer scuze de repetitii si exprimare alambicata, daca nu e clar...
Va multumesc frumos, o sa fac.

Mai nou astazi am fost la ALOFM [editat], sa cer suspendarea platii indemnizatiei de somaj pt ca am incheiat un contract de cesiune drepturi de autor ( dovada unui venit si posibilitatea sa inchei un ctr de asigurare, asa cum mi-ati confirmat aici pe site) care nu imi permite sa iau si indemnizatie de somaj.

contractul este pe durata de 6 luni.

La data de 09 mai 2013 mi-am depus cererea si dosarul pt somaj. Ieri 28 Mai am fost la somaj [editat] sa o retrag, datorita acestui contract numit de cesiune drept de autor de catre angajatorul meu, valabil incepand cu 15 mai, nestiind ca am posibilitatea sa suspend plata conf art 45 lit c din legea 76 din 2002 si nici functionara neconsiliindu-ma in acest sens.

Azi, m-am dus sa o retrag si am cerut suspendarea platii, pt ca am solicitat gresit ieri nestiind ca legea somajului imi permite ( uitandu-ma ieri pe internet dupa ce mi-au spus ca nu pot incheia contract de asigurare pt somaj) si ca nu m-a consiliat niciun functionar ca am posibilitatea sa suspend plata indemnizatiei.

Raspunsul celor care au inregistrat cererea mea ieri, a fost ca contractul meu nu este un contract individual de munca si ca eu ma incadrez de fapt la profesii liberale, ca contractul meu este un contract de venituri ( formulez exact cum a spus functionara) si nu se poate suspenda plata indemnizatiei de somaj in temeiul art .45 lit c din legea somajului.

M-a intrebat daca am citit normele metodologice ale legii si i-am spus ca nu, ca mie mi se pare clar articolul din legea somajului - art 45 (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează: c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni si ca nu mai e nevoie de norme.

I-am zis sa imi arate si mie in norme unde scrie ca trebuie sa fie un contract individual de munca, ca sa poti suspenda plata indemnizatiei si nu a gasit articolul, apoi mi-a zis ca de fapt le-a venit raspuns la aceasta situatie de la agentie ( probabil de la agentia nationala).

Neavand timp sa mai raman, pt ca intarziam la noul loc de munca, am venit pregatita cu o cerere pe care am rugat-o sa mi-o inregistreze, astfel sa pot afla care este motivul pt care nu se poate.

Precizez ca in baza acestui contract firma imi plateste impozit venit, asig sanatate si pensii si am obligatia sa il inregistrez la administratia financiara in 30 zile, contractul contine obligatii si drepturi, respect confidentialitate, respect termen de preaviz pt reziliere, folosesc cu grija si atentiebuburile, recuzita si materialele care ma ajuta sa imi indeplinesc atributiile si obligatiile, nu se mentioneaza un program de lucru, trebuie sa depun declaratii conf legii si este incheiat pe numele meu cu cod numeric personal, nu sunt Pfa.

Acum astept raspuns de la ei dar as vrea sa sesizez si la link-ul dat mai sus sau la Ministerul muncii, sa mi se raspunda daca am dreptul la suspendare plata.

Eu consider ca nu trebuie sa ai studii juridice in ceea ce v-am prezentat, functionara care mi-a comunicat ca nu am dreptul a zis ca ea nu este jurist dupa ce eu i-am zis ca am consultat un avocat care mi-a zis ca am dreptul de fapt, avocatul fiind oamenii care mi-au raspuns pe acest site si carora le multumesc din suflet.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns avizat la aceasta noua situatie in care sunt pusa.

Va multumesc muuult!!

[Mesaj editat - pct. 2.13 din regulament: Identificarea unor persoane, fie fizice sau juridice, in mesajele postate sau in titlul topicului, nu este de dorit. Nu uita ca pe forum se discuta probleme juridice, iar nu implicarea lui X sau lui Z in ele.]
Va multumesc frumos pentru raspuns.

Poate ma ajutati sa o conving si pe D-na de la juridic de la AJOFM [editat] .

Sa nu mai dezinformeze oamenii care nu stiu cum sa mai supravietuiasca intr-o tara ca a noastra si li se mai pun si bete in roate spunandu-ti-se ca nu au dreptul.

Mi s-au dat niste solutii halicinante cum sa fac sa platesc contributia la somaj de la un jurist al unei institutii a statului care ar trebui sa ne ajute, NU SA NE DEZINFORMEZE, SA NE COMUNICE VERBAL CA NU SE POATE.

Va dati seama ca aceasta persoana dezinformeaza populatia, cetatenii acestei tari, cu oameni greu incercati, carora angajatorii din pricina taxelor sociale foarte mari nu mai incheie cu tine un contract individual de munca, pt ca de ce sa ai dreptul la un concediu, la o indemnizatie de delegatie?

As dori ca un om bine pregatit sa lucreze in locul acelei doamne de la juridic de la AJOFM [editat], ( i-as fi dat numele dar nu l-am retinut) un proaspat absolvent de drept pt ca nu se poate asa ceva, este inadmisibil si inuman.

Toata lumea care merge la AJOFM [editat] asta i se va raspunde, nu se poate decat pt PFA sau daca ai un PFA SA INCHEI UN CTR DE MANDAT CU tine persoana fizica si sa vii cu contractul la ei si vei putea plati contributia de somaj, adica sa dai niste bani la buget de stat, ca la Casco, practic este aceiasi situatie..

Ar trebui mass media sa faca si reportaje despre cat de dezinformati suntem de catre functionarii publici!!

[Mesaj editat - pct. 2.13 din regulament: Identificarea unor persoane, fie fizice sau juridice, in mesajele postate sau in titlul topicului, nu este de dorit. Nu uita ca pe forum se discuta probleme juridice, iar nu implicarea lui X sau lui Z in ele.]
Buna seara,

as dori sa ma ajute cineva cu un raspuns la o intrebare.

Am incheiat un contract de cesiune drepturi autor si as fi dorit sa inchei un ctr de asigurare pt somaj, pt ca angajatorul nu imi plateste aceasta contributie ci numai sanatate, pensie si retine impozitul datorat pe venit.

M-am dus la ajofm [editat] si mi s-a spus ca nu am dreptul, ca nu se poate.
Eu stiam ca daca fac dovada ca am un venit daca vreau pot plati contributie pt somaj. La somaj mi s-a spus ca legea nu permite in situatia mea.

Daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns avizat. Va multumesc.