avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract asigurare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract asigurare somaj

Buna seara,

as dori sa ma ajute cineva cu un raspuns la o intrebare.

Am incheiat un contract de cesiune drepturi autor si as fi dorit sa inchei un ctr de asigurare pt somaj, pt ca angajatorul nu imi plateste aceasta contributie ci numai sanatate, pensie si retine impozitul datorat pe venit.

M-am dus la ajofm [editat] si mi s-a spus ca nu am dreptul, ca nu se poate.
Eu stiam ca daca fac dovada ca am un venit daca vreau pot plati contributie pt somaj. La somaj mi s-a spus ca legea nu permite in situatia mea.

Daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns avizat. Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Monica_albu , utilizator 16:07, 31 Mai 2013
Legea nr.76/2002
Art. 20 Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, următoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
d) membri
e) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-e).

Art. 22
(1) Persoanele prevăzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
(2) Venitul lunar pentru care se asigură persoanele prevăzute la art. 20 nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, în vigoare în luna pentru care se plăteşte contribuţia de asigurare pentru şomaj.

Asadar, potrivit legii, puteti incheia un contract de asigurare cu AJOFM-ul, daca sunteti asigurata în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Va multumesc frumos pentru raspuns.

Poate ma ajutati sa o conving si pe D-na de la juridic de la AJOFM [editat] .

Sa nu mai dezinformeze oamenii care nu stiu cum sa mai supravietuiasca intr-o tara ca a noastra si li se mai pun si bete in roate spunandu-ti-se ca nu au dreptul.

Mi s-au dat niste solutii halicinante cum sa fac sa platesc contributia la somaj de la un jurist al unei institutii a statului care ar trebui sa ne ajute, NU SA NE DEZINFORMEZE, SA NE COMUNICE VERBAL CA NU SE POATE.

Va dati seama ca aceasta persoana dezinformeaza populatia, cetatenii acestei tari, cu oameni greu incercati, carora angajatorii din pricina taxelor sociale foarte mari nu mai incheie cu tine un contract individual de munca, pt ca de ce sa ai dreptul la un concediu, la o indemnizatie de delegatie?

As dori ca un om bine pregatit sa lucreze in locul acelei doamne de la juridic de la AJOFM [editat], ( i-as fi dat numele dar nu l-am retinut) un proaspat absolvent de drept pt ca nu se poate asa ceva, este inadmisibil si inuman.

Toata lumea care merge la AJOFM [editat] asta i se va raspunde, nu se poate decat pt PFA sau daca ai un PFA SA INCHEI UN CTR DE MANDAT CU tine persoana fizica si sa vii cu contractul la ei si vei putea plati contributia de somaj, adica sa dai niste bani la buget de stat, ca la Casco, practic este aceiasi situatie..

Ar trebui mass media sa faca si reportaje despre cat de dezinformati suntem de catre functionarii publici!!

[Mesaj editat - pct. 2.13 din regulament: Identificarea unor persoane, fie fizice sau juridice, in mesajele postate sau in titlul topicului, nu este de dorit. Nu uita ca pe forum se discuta probleme juridice, iar nu implicarea lui X sau lui Z in ele.]
1. Va mai redau si eu din Normele de aplicare a Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 10.
(1) Pentru a se asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii, persoanele prevãzute la art. 20 din lege pot încheia cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã sau a municipiului Bucureşti, în a cãrei razã îşi au domiciliul sau reşedinţa, un contract de asigurare pentru şomaj conform modelului prezentat în anexa nr. 3.

(2) În vederea încheierii unui contract de asigurare pentru şomaj, calitatea de asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, precum şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate se dovedeşte cu contractul de asigurare sau cu orice alt document justificativ privind dobândirea calitãţii de asigurat în cadrul acestor sisteme de asigurãri sociale, eliberat de instituţiile competente potrivit legii, în original şi copie.

Art. 11.
(1) În vederea încheierii contractelor de asigurare pentru şomaj cu persoanele prevãzute la art. 20 din lege, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti pot împuternici agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã persoanele îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa.

(2) Împuternicirea de reprezentare se va da şefului agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncã prin dispoziţie a directorului executiv al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti.

Art. 12.
Salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, prevãzut la art. 22 alin. (2) din lege ca limitã inferioarã a venitului lunar la care se pot asigura persoanele prevãzute la art. 20 din lege şi la care se calculeazã contribuţia datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj, este salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã stabilit prin hotãrâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se plãteşte aceastã contribuţie.

2. Daca nu puteti sa o convingeti pe functionara de la ALOFM atunci faceti o sesizare la ANOFM, pe: [ link extern ]

3. E prima data cand aud un asemenea punct de vedere din partea unei Agentii de Somaj.
@ Monica_albu

Depuneti o sesizare nu numai la ANOFM , ci si la Ministerul Muncii.

ANOFM-ul este posibil sa va raspunda cu textele de lege si nicidecum sa va indrume corect. Un astfel de caz asemnator a fost solutionat prin interventia celor de la Ministerul Muncii si a celor de la ANOFM, in urma cu trei luni.
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos, o sa fac.

Mai nou astazi am fost la ALOFM [editat], sa cer suspendarea platii indemnizatiei de somaj pt ca am incheiat un contract de cesiune drepturi de autor ( dovada unui venit si posibilitatea sa inchei un ctr de asigurare, asa cum mi-ati confirmat aici pe site) care nu imi permite sa iau si indemnizatie de somaj.

contractul este pe durata de 6 luni.

La data de 09 mai 2013 mi-am depus cererea si dosarul pt somaj. Ieri 28 Mai am fost la somaj [editat] sa o retrag, datorita acestui contract numit de cesiune drept de autor de catre angajatorul meu, valabil incepand cu 15 mai, nestiind ca am posibilitatea sa suspend plata conf art 45 lit c din legea 76 din 2002 si nici functionara neconsiliindu-ma in acest sens.

Azi, m-am dus sa o retrag si am cerut suspendarea platii, pt ca am solicitat gresit ieri nestiind ca legea somajului imi permite ( uitandu-ma ieri pe internet dupa ce mi-au spus ca nu pot incheia contract de asigurare pt somaj) si ca nu m-a consiliat niciun functionar ca am posibilitatea sa suspend plata indemnizatiei.

Raspunsul celor care au inregistrat cererea mea ieri, a fost ca contractul meu nu este un contract individual de munca si ca eu ma incadrez de fapt la profesii liberale, ca contractul meu este un contract de venituri ( formulez exact cum a spus functionara) si nu se poate suspenda plata indemnizatiei de somaj in temeiul art .45 lit c din legea somajului.

M-a intrebat daca am citit normele metodologice ale legii si i-am spus ca nu, ca mie mi se pare clar articolul din legea somajului - art 45 (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează: c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni si ca nu mai e nevoie de norme.

I-am zis sa imi arate si mie in norme unde scrie ca trebuie sa fie un contract individual de munca, ca sa poti suspenda plata indemnizatiei si nu a gasit articolul, apoi mi-a zis ca de fapt le-a venit raspuns la aceasta situatie de la agentie ( probabil de la agentia nationala).

Neavand timp sa mai raman, pt ca intarziam la noul loc de munca, am venit pregatita cu o cerere pe care am rugat-o sa mi-o inregistreze, astfel sa pot afla care este motivul pt care nu se poate.

Precizez ca in baza acestui contract firma imi plateste impozit venit, asig sanatate si pensii si am obligatia sa il inregistrez la administratia financiara in 30 zile, contractul contine obligatii si drepturi, respect confidentialitate, respect termen de preaviz pt reziliere, folosesc cu grija si atentiebuburile, recuzita si materialele care ma ajuta sa imi indeplinesc atributiile si obligatiile, nu se mentioneaza un program de lucru, trebuie sa depun declaratii conf legii si este incheiat pe numele meu cu cod numeric personal, nu sunt Pfa.

Acum astept raspuns de la ei dar as vrea sa sesizez si la link-ul dat mai sus sau la Ministerul muncii, sa mi se raspunda daca am dreptul la suspendare plata.

Eu consider ca nu trebuie sa ai studii juridice in ceea ce v-am prezentat, functionara care mi-a comunicat ca nu am dreptul a zis ca ea nu este jurist dupa ce eu i-am zis ca am consultat un avocat care mi-a zis ca am dreptul de fapt, avocatul fiind oamenii care mi-au raspuns pe acest site si carora le multumesc din suflet.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns avizat la aceasta noua situatie in care sunt pusa.

Va multumesc muuult!!

[Mesaj editat - pct. 2.13 din regulament: Identificarea unor persoane, fie fizice sau juridice, in mesajele postate sau in titlul topicului, nu este de dorit. Nu uita ca pe forum se discuta probleme juridice, iar nu implicarea lui X sau lui Z in ele.]

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?) ionsilviu ionsilviu Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm ... (vezi toată discuția)
Neplata obligatii catre cas , etc . victor sorin victor sorin Buna ziua , am solicitata o adeverinta pt stagiu de cotizare de la Casa de Pensi Bucuresti, unde am constat ca \"onorabilul \" angajator nu a virat sumele ce ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)