avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?)

Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm pt a depune dosarul pt somaj si mi-au dat desfasuratorul cu lunile de cotizare in care firma unde am lucrat nu a cotizat nici o luna.Se poate rezolva intr-un fel?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:20, 9 Iunie 2012
Pentru a beneficia de somaj nu este neaparat necesar ca angajatorul sa achite contributia respectiva, ci doar sa o declare in formularul 112. Raspunderea pentru neachitarea acestor contributii la Bugetul Asigurarilor Sociale ii revine acestuia, nu Dvs.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca s-a modificat si acum spune:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


2. Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.

3. In mod intentionat sau nu ANOFM si MMFPS au "uitat” sa modifice formularul adeverintei tip eliberata de angajator pentru calculul indemnizatiei de somaj.

4. - De altfel acesta adeverinta nici nu mai este necesara deoarece AJOFM o verifica cu datele din evidenta electronica unde apar declaratiile nominale lunare cu stagiile de cotizare si baza de calcul a contributiei pentru somaj, adica tocmai venitul luat in calculul indemnizatiei pentru somaj. Dar AJOFM o cere pentru a avea hartii la dosar.

- Iata ce spune Legea 76/2002:

Art. 19.
(1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.

(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupã caz, pe baza:

a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupã caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constatã cã angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la art. 19 din lege;

b) contractului de asigurare pentru şomaj prin însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj.

(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevãzute la alin. (2) se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã prin certificatul întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 25.

- Asadar adeverinta pentru somaj este necesara numai daca angajatorul nu a depus declaratia nominala lunara.

5. Mergeti cu aceste texte de lege la Agentia de Somaj si insistati sa se conformeze legii.

6. Raspunsul meu este o expunere mai pe larg a ceea ce a spus, pe scurt, si colega mea, mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? danilazar danilazar ma numesc Daniela Lazar ,am fost angajata la o SC. in perioada 11.02.2010-31.03.2011,aceasta SC nu a virat sumele datorate la asigurari sociale , nu poate face ... (vezi toată discuția)