avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

ma numesc Daniela Lazar ,am fost angajata la o SC. in perioada 11.02.2010-31.03.2011,aceasta SC nu a virat sumele datorate la asigurari sociale , nu poate face daovada platii CAS,dar pe statele de plata s-a retinut pt fiecare angajat suma datorata catre Cas.Mentionez ca anterior angajarii am renuntat la Somaj pt a ma angaja.Ina aceste conditii mai pot beneficia de ajutorul de somaj?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
danilazar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:51, 27 Aprilie 2011
1. Legea 76/2002, asa cum a fost modificata de OUG 17/2011, spune ca "perioadele in care s-au datorat contributiile individuale de asigurari pentru somaj constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj."
2. Deci chiar daca angajatorul nu a virat contributiile retinute pe statul de plata el era dator statului cu aceste contributii.
3. In concluzie perioada in care vi s-a retinut contributia pentru somaj este perioada de cotizare la somaj si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca indepliniti celelalte conditii cerute de lege.
Interventie moderator:
:rtfm:
danilazar:

1. Daca doriti raspunsuri corecte la intrebarile dvs. nu mai deschideti un nou topic pentru fiecare intrebare pe aceeasi tema.
2. Intrati tot pe aceast topic si folositi butonul "raspunde".

danilazar a scris:
Am citit raspunsul dv. va multumesc ,dar doresc sa ma lamurit cu aceasta problema,adica: Angajatorul nu poate face dovada virarii sumelor de bani catre CAS ,de la AJOFM Aiud mi-a dat o adeverinta tip in care trebuie trecut instrumentul de plata ,nr. acestuia si data la care s-a efectuat plata,fara aceasta adeverinta nu mi se primeste dosarul de somaj


3. Va duceti la Agentia de Somaj cu urmatoarele extrase din Legea 76/2002:
Art.5...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

4. Si mai le duceti si din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 19...
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupã caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupã caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constatã cã angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la art. 19 din lege;
...
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevãzute la alin. (2) se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã prin certificatul întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 25.

5. Sa ne spuneti si noua ce raspuns vi s-a dat.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? yogub yogub Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta.Lucrez la o firma privata care nu a platit asigurarile sociale de 18 luni, acum este in ... (vezi toată discuția)
Neplata obligatii catre cas , etc . victor sorin victor sorin Buna ziua , am solicitata o adeverinta pt stagiu de cotizare de la Casa de Pensi Bucuresti, unde am constat ca \"onorabilul \" angajator nu a virat sumele ce ... (vezi toată discuția)