avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta.Lucrez la o firma privata care nu a platit asigurarile sociale de 18 luni, acum este in faliment,angajatii pot fi trimisi in somaj?
Cel mai recent răspuns: yogub , utilizator 14:29, 2 Februarie 2012
1. Veti fi concediat cu art.65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca angajatorul nu a platit contributiile retinute de la salariati.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


3. Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.

4. In mod intentionat sau nu ANOFM si MMFPS au "uitat” sa modifice formularul adeverintei tip eliberata de angajator pentru calculul indemnizatiei de somaj.

va multumesc pentru informatie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?) ionsilviu ionsilviu Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj ContSters193525 ContSters193525 Daca firma este in insolventa si nu a platit contributiile pt somaj angajatii mai au dreptul la somaj? (vezi toată discuția)