avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract asigurare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract asigurare somaj

Buna seara,

as dori sa ma ajute cineva cu un raspuns la o intrebare.

Am incheiat un contract de cesiune drepturi autor si as fi dorit sa inchei un ctr de asigurare pt somaj, pt ca angajatorul nu imi plateste aceasta contributie ci numai sanatate, pensie si retine impozitul datorat pe venit.

M-am dus la ajofm [editat] si mi s-a spus ca nu am dreptul, ca nu se poate.
Eu stiam ca daca fac dovada ca am un venit daca vreau pot plati contributie pt somaj. La somaj mi s-a spus ca legea nu permite in situatia mea.

Daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns avizat. Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Monica_albu , utilizator 16:07, 31 Mai 2013
1. Cand ati deschis acest topic spuneati ca vreti sa platiti contributie la somaj in baza unui contract de asigurare sociala.

2. - Acum spuneti ca ati fost la Agentia de Somaj sa solicitati suspendarea indemnizatiei de somaj.
- Asta inseamna ca sunteti deja beneficiara a indemnizatiei de somaj, nu?

3. Daca nu stiu care este adevarul nici nu va pot da un raspuns corect.

Buna ziua,

Am explicat dar probail ca nu s-a inteles.

Initial am fost sa anunt ca am un venit, eram in somaj prima luna si mi-am gasit de lucru in aceasta perioada. Nu am facut referire la acest lucru prima data pe forum pt ca deja depusesem cererea de retragere indemnizatie si am zis gata, caz incheiat nu mai sunt in somaj si asa si este.

Nu pot sa cumulez somajul cu venitul care depaseste cinci sute lei.

Incheiand cu firma unde m-am angajat un contract de cesiune dreptruri autori, firma imi plateste contributiile de asigurari in afara de somaj iar eu am vrut tocmai aceasta contributie sa o platesc, ei spunandu-mi ca nu se poate, dar eu completasem deja un formular de incetare a indemnizatiei pentru ca asa mi s-a dat, nestiind ca pot sa suspend somajul.

Contractul meu este pe durata de 6 luni.

Dupa ce mi s-a spus ca nu am dreptul la conttract de asigurare somaj, am intrebat pe forum, am cautat si eu in lege si am descoperit si ca, as fi putut sa suspend si plata somajului dar nu mi s-a spus, nu m-au consiliat in acest sens, eu spunand ca am incheiat un contract de munca si aratandu-l, mi-au dat formularul de incetare a indemnizatiei. Deci de doua ori am fost prost sfatuit de fapt.

Eu ce fac dupa 6 luni, cand expira contractul, ca eu eram deja in plata somaj? Nu voi mai avea din nou dreptul la somaj pana imi voi gasi, pt ca mi-au dat sa completez formular de incetare, nu de suspendare cum am dreptul cred eu, asa fiind scris in lege, numai cei de la somaj, spun ca nu am dreptul, ca nu ma incadrez Sper sa se inteleaga .....

Oricum am intrebat pe forum despre doua situatii (in zile diferite) daca pot sa inchei contract de asigurare somaj ( si mi-ati confirmat ca, da) si daca am dreptul sa imi suspende plata indemnizatiei pe maxim 12 luni pt ca eu am un contract determinat de 6 luni si nu stiu daca il va prelungi, cum va merge firma avand in vedere ca e la inceput si poate nici eu nu voi fi pe placul lor.

Sper ca nu am ametit!!!:) Imi cer scuze de repetitii si exprimare alambicata, daca nu e clar...
Ultima modificare: Vineri, 31 Mai 2013
Monica_albu, utilizator
Monica_albu a scris:

....
Oricum am intrebat pe forum despre doua situatii (in zile diferite) daca pot sa inchei contract de asigurare somaj ( si mi-ati confirmat ca, da) si daca am dreptul sa imi suspende plata indemnizatiei pe maxim 12 luni pt ca eu am un contract determinat de 6 luni si nu stiu daca il va prelungi, cum va merge firma avand in vedere ca e la inceput si poate nici eu nu voi fi pe placul lor.
.....

Stimata Doamna,

Referitor la faptul ca ati intrebat pe Forum si ati primit anumite raspunsuri va pot spune urmatoarele:
- Raspunsurile primite in acest forum au doar un scop informativ. Datorita naturii complexe a legislatiei, precum si datorita aspectelor personale ale situatiei expuse de dumneavoastra in forum, este posibil ca sfaturile oferite prin intermediul Forumului sa nu fie aplicabile in situatia particulara in care va aflati.
In momentul in care urmati sfaturile primite in Forum, o faceti pe propriul dumneavoastra risc.

- Daca v-ati decis sa deschizi un topic nou, trebuia sa aveti grija sa ofereti cât mai multe detalii despre aceasta si nu sa asteptati ca ceilalti utilizatori sa va ceara detaliile. Spre exemplu, enuntati de la început data la care s-au intamplat faptele de care vorbiti, unde si ce anume s-a intamplat, facând referire inclusiv la elementele care nu vi se par importante, e mai bine sa oferiti detalii in plus decat in minus.

- Deschiderea mai multor topicuri in legatura cu problema dvs a condus poate si la o contradictie de idei in raspunsurile primite .
Am inteles, am dat toate detaliile dar poate ca s-a citit prea repede. S-a mai adaugat inca o situatie si am si spus daca se citeste cu atentie. Nu este un topic nou, este o continuare a problemelor.

Multumesc pentru completari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?) ionsilviu ionsilviu Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm ... (vezi toată discuția)
Neplata obligatii catre cas , etc . victor sorin victor sorin Buna ziua , am solicitata o adeverinta pt stagiu de cotizare de la Casa de Pensi Bucuresti, unde am constat ca \"onorabilul \" angajator nu a virat sumele ce ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)