Legat de impozitul pe cladiri cu utilizare mixta:
In Noul Cod Civil se precizeaza:
Art. 2151
Cheltuielile făcute cu bunul
(1) Comodatarul suportă cheltuielile pe care le-a făcut pentru a folosi bunul.
(2) Cu toate acestea, comodatarul are dreptul să îi fie rambursate cheltuielile pentru lucrările necesare asupra bunului care nu puteau fi prevăzute la încheierea contractului, atunci când comodantul, înştiinţat în prealabil, nu s-a opus efectuării lor ori când, din cauza urgenţei lucrărilor, acesta nu a putut fi înştiinţat în timp util.
Detalii:
[ link extern ]
Daca in Codul Civil se mentioneaza ca platile pentru utilitati sunt suportate de Comodatar (firma sau PFA),
o clauza in contractul de comodat de genul
"Comodantul (proprietarul) se obliga sa suporte cheltuielile cu utilitatile", este NULA ?
O firma din Romania are un Site web gazduit (hosted) pe un server din SUA ce apartine unei firme din SUA.
Cum calculam Impozitul pe venitul Nerezidentului (firma din SUA) ?
Eu am analizat astfel:
In Codul fiscal avem:
" ART. 115 Venituri impozabile obţinute din România
(1) Veniturile impozabile obţinute din România, indiferent dacă veniturile sunt primite în România sau în străinătate, sunt:
a) dividende de la un rezident;
b) dobânzi de la un rezident;
c) dobânzi de la un nerezident care are un sediu permanent în România, dacă dobânda este o cheltuială a sediului permanent /a sediului permanent desemnat;
d) redevenţe de la un rezident "
si definitia Redeventei:
"
28. redevenţă - orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea ori dreptul de folosinţă al oricăruia dintre următoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrări literare, artistice sau ştiinţifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum şi efectuarea de înregistrări audio, video;
b) orice brevet, invenţie, inovaţie, licenţă, marcă de comerţ sau de fabrică, franciză, proiect, desen, model, plan, schiţă, formulă secretă sau procedeu de fabricaţie ori software.
Nu se consideră redevenţă, în sensul prezentei legi, remuneraţia în bani sau în natură plătită pentru achiziţiile de software destinate exclusiv operării respectivului software, fără alte modificări decât cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerată redevenţă, în sensul prezentei legi, remuneraţia în bani sau în natură plătită pentru achiziţia în întregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;
c) orice transmisiuni, inclusiv către public, directe sau indirecte, prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
d) orice echipament industrial, comercial sau ştiinţific, orice bun mobil, mijloc de transport ori container;
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricărei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoană fizică.
În plus, redevenţa cuprinde orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru dreptul de a înregistra sau transmite sub orice formă spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau alte activităţi similare;
"
Deci Cheltuiala firmei din Romania (cu gazduirea site-ului in SUA) reprezinta un Venit (= Redeventa) pentru firma din SUA si trebuie sa se impoziteze, in principiu, cu 16% de catre firma din Romania (prin retinere din tariful brut; impozitul virandu-se catre statul roman).
Dar pentru ca exista Conventie incheiata intre Romania si SUA pentru evitarea dublei impuneri SI certificat de rezidenta fiscala prezentat de Nerezident (firma din SUA) trebuie sa aplice prevederile din Conventia respectiva. Adica:
" ART. 12
Redevenţe
(1) Redevenţele obţinute de un rezident al unuia dintre statele contractante din surse situate în celălalt stat contractant pot fi impuse în ambele state contractante.
(2) Redevenţele obţinute de către un rezident al unuia dintre statele contractante din surse situate în celălalt stat contractant nu vor fi impozitate de către celălalt stat contractant cu o cotă care depăşeşte 10% din suma brută a redevenţelor culturale sau cu o cotă care depăşeşte 15% din suma brută a redevenţelor industriale.
(3) În vederea aplicării prezentului articol:
a) Redevenţele culturale sunt plăţile de orice fel făcute pentru considerentul folosirii sau dreptului de a folosi drepturi de autor cu privire la opere literare, artistice sau ştiinţifice, inclusiv drepturile de autor pentru filme sau filme ori benzi imprimate folosite la emisiunile de radio sau televiziune.
b) Redevenţele industriale sunt plăţile de orice fel făcute pentru considerentul folosirii sau dreptului de a folosi brevete, desene, modele, planuri, procedee sau formule secrete, mărci de fabrica sau alta proprietate asemănătoare ori drepturi sau pentru cunoştinţe, experienţa, îndrumări practice (know-how).
c) Redevenţele culturale şi industriale includ câştiguri obţinute din vânzarea, schimbul sau din alt mod de a dispune de oricare astfel de proprietăţi sau drepturi, în limita în care sumele realizate din astfel de vânzări, schimb sau alt mod de a dispune sunt condiţionate de productivitate, folosire sau dispunere de astfel de proprietate sau drepturi.
(4) Paragraful (2) nu se va aplica dacă beneficiarul de redevenţa, fiind rezident al unuia dintre statele contractante, are în celălalt stat contractant un sediu permanent şi proprietatea sau drepturile care generează redevenţa sunt în directa legătura cu un astfel de sediu permanent. În acest caz se aplică paragraful (6) al art. 7 (Profituri din afaceri).
5) Când o sumă este plătită unei persoane înrudite şi ea ar fi considerată ca redevenţa, dar datorită faptului ca ea depăşeşte cuantumul care s-ar fi plătit unei persoane neinrudite, prevederile acestui articol se vor aplica numai la partea din suma care s-ar fi plătit unei persoane neinrudite. În asemenea caz suma în exces poate fi impusă de fiecare stat contractant în conformitate cu legislaţia sa, inclusiv cu prevederile acestei convenţii unde acestea sunt aplicabile.
(6) Redevenţele vor fi considerate ca venit din surse situate într-un stat contractant numai în limita în care astfel de redevenţe reprezintă plati făcute pentru folosirea sau dreptul de a folosi proprietate sau drepturi descrise la paragraful (3) a) şi b) situate în acel stat contractant sau câştiguri descrise la paragraful (3) c) din vânzarea, schimbul sau alt mod de a dispune de astfel de proprietăţi sau drepturi."
Adica ar trebui sa se aplice un impozit de 15% pentru Redeventele Industriale. Numai ca aceste Redevente includ doar:
"brevete, desene, modele, planuri, procedee sau formule secrete, mărci de fabrica sau alta proprietate asemănătoare ori drepturi sau pentru cunoştinţe, experienţa, îndrumări practice (know-how). "
si nu precizeaza nimic de utilizarea (inchirierea) unui echipament industrial (server-ul pe care se afla site-ul).
Concluzia ar fi ca NU se calculeaza impozit pe venitul Nerezidentului ???
Este corect asa ?
Impreuna cu sotia, am un SRL. Ambii suntem asociati, administratori si salariati (sotia-director societate, eu-contabil/economist).
Firma este Microintreprindere (3%) si Neplatitoare de Tva.
Vrem sa o dizolvam/lichidam simultan. Bilantul se prezinta astfel:
Active = 0 lei
Datorii = 10000 lei (cont 455, sold creditor)
Capital propriu:
- capital social = 200 lei (cont 1012, sold creditor)
- pierderi anii precedenti = -10200 lei (cont 117, sold debitor)
(pentru simplificare, am rotunjit sumele).
Ca si creditori (pt.suma cu care am imprumutat firma) nu avem pretentii materiale/financiare.
Cum inregistrez operatiunile de lichidare ?
Varianta A:
1012 = 456 200
456 = 117 10200
455 = 456 10000
Varianta B:
1012 = 456 200
456 = 117 10200
455 = 758 10000
758 = 121 10000
121 = 456 10000
456 = 4418 300 (3% imp.pe venit micro)