Dar firma este constituita parte civila, in proces penal, ca si in cazul de mai sus, dar nu este specificat termenul pana cand si cum se poate face plata. Pe timpul suspendarii conditionate se suspenda si plata, pana la incheierea termenului de proba ?
As mai avea o intrebare referiritoare la prejudiciul real si prejudiciul invocat. Pentru aceasta am sa va dau un alt exemplu care simplifica intamplarea. Pe litoral sunt niste jocuri de tir la tinta, unde se folosesc drept gloante , niste bilute de metal, care nu se recupereaza, sunt materiale consumabile. Drept castig al nimeririi tintei , sunt oferite niste papusi de plus. Sa presupunem ca angajatul care se ocupa cu acest joc, intr-o zi mai putin aglomerata, incalcand regulamentul societatii , se apuca sa traga si el la tinta, iar la sfarsitul zilei conastata ca a consumat 1000 de bilute. O cutie cu 1000 de bilute costa in mod normal 10lei, dar societatea vinde fiecare biluta, adica fiecare tras la tinta, cu 1leu, 1leu biletul. Intrebarea este care este paguba reala pe care trebuie sa o plateasca indisciplinatul de angajat? 10lei, pretul real al bilutelor, sau 1000lei pretul pe care l- ar fi luat societatea daca juca un client normal ? Mentionez ca indisciplinatul de angajat, nu si-a insusit nici-o papusa de plus, dar recunoaste ca a produs o paguba prin faptul ca a consumat bilutele si este dispus sa o plateasca. Poate fi considerata aceasta fapta, drept o inselaciune ? Este normal ca angajatul, sa plateasca 1000 de lei despagubire si nu, 10lei pretul real al pagubei ?
Buna ziua !
Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea nelamurire pe care o am !
Sunt casiera intr-o agentie de pariuri sportive si am o colega de serviciu care, incalcand regulamentul intern al societatii care interzicea casierelor de a paria in propria agentie, a pariat in baza sumei de bani pe care o avea la ea. Fiind foarte aglomerata cu tichetele clientilor, nu si-a dat seama ca a deposit acea suma. La primul moment de pauza, constatand ca a depasit suma si pentru a evita o sanctionare disciplinara din partea societatii , a luat decizia sa parieze in continuare, sperand ca suma se va acoperi dintr-un eventual castig. Castigurile ( la pariuri pe caini care ofereau castigurile dupa terminarea cursei , in 5 minute ) au fost minore , iar suma de indatorare a crescut enorm in comparatie cu posibilitatile ei financiare. Fiind duminica si programul de lucru fiind pana la ora 22, a hotarat sa il anunte pe Managerul zonal, luni dimineata la ora 8. A crezut ca poate rezolva problema pe cale amiabila si desi ea nu si-a insusit nici un ban si nici nu a pagubit societatea cu mai mult de consumul hartiei si al aparaturii, pentru faptul ca in evidentele contabile figura ca fiind o lipsa in caserie , a propus mai multe variante de plata precum : transferarea pe cale legala a apartamentului sau, mostenit de la parinti pe termen de 10 ani in folosul societatii, inchirierea apartamentului si plata in rate pana la acoperirea sumei sau vanzarea apartamentului si acoperirea sumei. Pana sa ajunga ea, sa discute cu conducerea societatii, care se afla in capitala, managerul zonal a depus la politie o plangere penala, care initial a fost cercetata ca fiind o fapta de gestiune frauduloasa ( art, 214 alin. 1 si 2 C.p. ), iar cand a ajuns la procuror, acesta a incadrat-o a fi inselaciune ( art. 215 alin. 1 si 2 C.p. ), pe motiv ca emiterea tichetelor de pariere fara acoperire ar fi cam acelasi lucru cu emiterea cecurilor fara acoperire.
INTREBARE : Poate fi considerata emiterea tichetelor de pariere fara acoperire, ca fiind o infractiune de inselaciune de genul celei de emitere a cecurilor fara acoperire ?
Parerea mea ar fi ca NU, deoarece emiterea unui cec fara acoperire garanteaza, in mod fraudulos existenta unei sume de bani, pe cand, emiterea unui tichet de pariere fara acoperire, nu garanteaza castigul in bani.
Deci, cum se poate invoca un prejudiciu, din moment ce nu a existat un castig care sa pagubeasca in mod real societatea de pariuri sportive si nici organul de urmarire penala nu a apreciat ca s-ar fi sustras sume din caserie?
Deoarece colega de serviciu este in acelasi timp si mama mea, care nefiind casatorita m-a crescut singura toata viata si neputand sa ma tina in facultate a vrut sa vanda apartamentul mostenit de la bunici , iar eu am preferat sa mi-l pastreze in schimbul renuntarii la facultate, va rog din suflet sa ma sfatuiti ce motiv se poate invoca la un recurs, in cazul pronuntarii peste cateva zile in instanta , a unui verdict de condamnare si de vanzare la licitatie a apartamentului ?
Maentionez ca avocatul este din oficiu, deoarece mama mea s-a bazat pe multitudinea de dovezi si explicatii de buna credinta puse in scris la dosar si nu si-a dorit un avocat. Dar d-na judecator a considerat tot acest material depus la dosar, ca fiind un memoriu si nu stiu daca v-a fi luat in considerare ( macar sa fie citit ), mai ales ca la ultima infatisare s-a schimbat si completul de judecata, iar pronuntarea va fi data de noul complet care cred ca este foarte aglomerat deoarece a preluat toate dosarele vechiului complet.