riscul de care vorbiti difera...de la caz la caz. tocmai de aceea se analizeaza fiecare contract in parte, pentru ca are particularitatile lui, nu?
la fel si cu donatia: revocarea donatiei poate interveni in anumite conditii, raportul si reductiunea se pot cere in anumite conditii...cata vreme se face o analiza temeinica a contractului in cauza si se urmareste ca instituirea ipotecii sa se faca inainte de producerea anumitor evenimente, riscul de care vorbiti poate fi inexistent pentru banca!
drepturile dobandite de terti asupra unui imobil dobandit prin donatie raman neatinse sau nu, in functie de particularitatile contractului.
insa aveti dreptate...am deviat de la topicul discutiei
multumesc pentru urari :) - si eu imi doresc putere sa duc ipoteca la bun sfarsit :)
intr-adevar, fratele nu este chemat la instrainare, insa poate sa "consimta" la aceasta, cu toate ca nu are nicio calitate la momentul actual; iar varianta cea mai sigura ramane sa se incheie contractul fara rezerva
iar cu privire la banci, faptul ca nu ati intalnit "personal" (este de asemenea interesant in ce calitate faceti aceasta afirmatie?) poate exista pe forum notari care ne pot confirma semnarea contractelor de garantie imobiliara cu privire la imobile care au in istoric donatie...iar daca vorbim de experiente personale...chiar eu am un imobil dobandit astfel, ipotecat la momentul actual. nu cred ca eu sunt un caz singular..
insa, daca totusi doriti sa incheiati contractul de v-c cu rezerva (ex. uzufruct, abitatie, etc), celalat frate poate sa declare, in cuprinsul aceluiasi contract, ca este de acord cu vanzarea; in cazul acesta nu mai este niciun risc, intrucat, acesta consimtind la instrainare, nu mai poate invoca prezumtia de donatie.
parerea mea este ca nu se poate cere desfiintarea donatiei de catre celalalt frate; cel mult se poate solicita reductiunea ei, in conditiile in care ii incalca rezerva succesorala.iar in situatia in care se incheie donatia cu scutire de raport, eventuala reductiune (daca se constata incalcarea rezervei) se va face prin echivalent - respectiv cu o suma de bani aferenta cotei respective din imobil.
in ceea ce priveste creditele ipotecare, politica difera de la banca la banca, insa cele mai multe accepta aceste imobile in garantie - mai ales ca in cazul inscrierii ipotecii in favoarea Bancii anterior unei cereri de revocare a donatiei (de ex. pentru ingratitudine sau pentru neindeplinirea sarcinii, daca donatia a fost incheiata cu sarcini), dreptul de ipoteca ramane neatins.
insa, intr-adevar, in ceea ce priveste contractul de vanzare-cumparare, varianta este mai "curata" - cu recomandarea sa fie incheiat FARA vreo rezerva (ex. dr de uzufruct in favoarea parintilor, intretinere, abitatie) deoarece in cazul acesta vanzarea-cumpararea este prezumata a fi donatie,si va trebui sa demonstrati ca a fost o vanzare-cumparare, nu donatie, in caz contrar urmand sa se aplice regulile de la donatie.
cu siguranta o discutie cu notarul care va instrumenta contractul va va edifica pe deplin.
corecta solutia din punct de vedere juridic....incorecta din punct de vedere moral.
Dvs. - cea care pune intrebarea - vi se pare normal sa vreti sa realizati ceva pentru fiul Dvs, si asa va si fi - din tot ce veti realiza impreuna cu sotul, cota de 1/2 care va revine Dvs va reveni, ulterior, EXCLUSIV fiului Dvs, iar cealalta cota de 1/2, a sotului, va reveni - CUM ESTE SI NORMAL - tuturor copiilor lui, respectiv se va imparte la 3 - sotul are 3 copii!!
Dvs vreti ca tot ceea ce va face de acum incolo sa faca DOAR pentru cel de-al treilea fiu, ceea ce, repet, NU este corect din punct de vedere moral, sa-i privati pe primii 2 fii de ceea ce va realiza tatal lor, si sa profite doar cel de-al treilea, pentru ca este facut cu Dvs.
Observatie putin off topic, recunosc, dar poate va va ajuta sa vedeti putin altfel lucrurile
Dvs. nu veti munci niciodata pentru ceilalti copii ai sotului, doar cotele ce revin sotului se impart - si asa e si normal.