- garanția de bună execuție lucrări - trebuie obligatoriu trecută în Contract lucrări ?
Bună ziua !
Vă rugăm frumos să ne ajutați cu un răspuns.
- O instituție este obligată ca într-un Contract de lucrări - să prevadă obligatoriu garanția de bună execuție lucrări ?
- Dacă în Invitația de participare - nu s-a cerut acest lucru,
în Contract se va mai putea cere constituirea garanției de bună execuție lucrări ?
- Suma Contractului, fără TVA, este în jur de 150.000 lei.
Vă mulțumim !
Curtea Supremă a decis: pensionarii nu mai pot lucra în sistemul public cumulând pensia cu salariul ....
Bună ziua !
Vă rugăm frumos să ne ajutați să înțelegem aplicarea prevederilor legale.
- „Decizia nr. 91: Admite sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secția de contencios administrativ și fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile și, în consecință, stabilește că: În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în situația menținerii la cerere a raportului de funcție publică după îndeplinirea condițiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 noiembrie 2024”, este decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
1. - se aplică doar funcționarilor publici ? sau și personalului contractual ?
2. - angajații care au pensie, dar au cerut prelungirea cu 1 an ( 3 ani ) a Contractului individual de muncă - vor mai putea prelungi Contractul ? sau va trebui să li se înceteze Contractul ?
3. - militarilor, jandarmilor, celor din SRI - care au ieșit la pensie la 47 de ani, și s-au angajat ca personal contractual într-o instituție publică, urmare a unui concurs, va trebui să li se înceteze Contractul ?
-
Mulțumim încă o dată pentru sfaturi !
Și nu se poate face nimic ?
Cum am putea să-l facem pe angajator, ca de bunăvoie să-și îndeplinească obligația de plată ,
Ce demersuri se pot face pentru sancționarea angajatorului ?
Chiar atât de complicate dunt ?
Chiar nu se poate că Legea să fie schimbată, ca să fie termen /termene fixe ?
Site-ul nu a permis accesul pentru a scrie pe aceeași pagină.
Un grup de colegi am dat în judecată pe angajator.
Judecătorul a suspendat procesul.
Nu cred că este normală suspendarea. Trebuia să dea soluția, fără să aștepte motivarea și publicarea Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Avem salariile foarte mici. Nu ne permitem alte cheltuieli. Am făcut împreună acțiunea cu ajutorul unui membru de sindicat.
Am căutat, dar din păcate nu există nici o procedură, nu există stabilită vreo dată /vreun termen legal la care sau până la care se face plata.
Termenul de plată este lăsat la latitudinea angajatorului ....
Angajatorul poate depăși termenul de 1 an până la care era obligat să facă plata ..., fără să fie sancționat în vreun fel .... angajatul fiind pus să facă alte demersuri pentru a-l forța pe angajator să facă plata ..., demersuri care implică costuri....
Mulțumim frumos pentru răspuns.
Vă mulțumim frumos pentru lămuririle oferite.
- în art.15 din Legea salarizării nr.153 /2017 - nu se spune ce este acest 10% ........
Am putea găsi un articol de Lege care să spună exact ce drept salarial este ? - spor ? sau altceva ?
Bună dimineața !
Recent, a aparut in presa:
- Minuta la Decizia nr.13 /16.09.2024 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - in care se spune ca: indemnizatia de hrana nu se ia in calculul indemnizatiei de Concediu de odihna.
Va rugam frumos un raspuns:
- Minuta la Decizia nr.13 /16.09.2024 - de la ce data se aplica ?
- pentru ca Decizia 13 se aplica doar de la data publicarii in Monitorul Oficial.
Pana atunci, judecatorul este obligat sa suspende procesul, ca sa astepte publicarea Deciziei 13 in Monitorul Oficial ? sau poate da ce solutie considera el ca este corecta ?