avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Vă rog frumos să ne ajutați să înțelegem ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Vă rog frumos să ne ajutați să înțelegem aplicarea acestui ...

Vă rog frumos să ne ajutați să înțelegem aplicarea acestui articol:

Bună ziua !

La această dată, angajații au un proces pe rolul instanței – litigii de muncă.
Recent, a apărut în presă Minuta la Decizia nr.13 /16.09.2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – în care se spune că indemnizația de hrană nu se ia în calculul indemnizației de Concediu de odihnă.

Potrivit Art. 517: Conţinutul hotărârii şi efectele ei – din Codul de Procedura Civila:

(11) Cauzele similare aflate pe rolul instanţelor la data sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care soluţionarea acestora depinde de dezlegarea problemelor de drept ce fac obiectul recursului în interesul legii, pot fi suspendate până la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, conform alin. (4).

(2) Decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese.

(3) Decizia se motivează în termen de cel mult 30 de zile de la pronunţare şi se publică în cel mult 15 zile de la motivare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(4) Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Vă rog frumos să ne ajutați să înțelegem aplicarea acestui articol:

1. - având în vedere art.517 (11):

- procesul aflat pe rol se suspendă obligatoriu sau nu ? – pentru că a fost dată Minuta la Decizia nr.13 /16.09.2024 a Înaltei Curți ?

2. – ce înseamnă în art.517 (2) că:

Decizia se pronunţă numai în interesul legii ?
şi că
nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate ?
şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese ?

- dacă procesul aflat pe rol nu se va suspenda, atunci,
la data de 30.09.2024 când se va judeca procesul,
judecătorul va ține cont de Minuta Deciziei nr.13 sau nu ?
( pentru că Decizia nr.13 nu a fost motivată încă, și nici publicată)

3. – ce înseamnă în art.517 (4) că:
Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I ?

- dacă Decizia nr.13 /16.09.2024 a Înaltei Curți – nu este publicată
până la data de 30.09.2024, când se va judeca procesul,
judecătorul va trebui să șină cont de Minută ?
sau va putea să o ignore și să dea câștig de cauză angajaților ?

4. – Curtea de Apel va anula Hotărârea instanței de Fond – Tribunalul,
chiar dacă judecătorul instanței de Fond – Tribunalul va da câștig de cauză angajaților ?
chiar dacă Decizia nr.13 /16.09.2024 a Înaltei Curți va fi publicată după data judecării procesului la Fond ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 08:47, 17 Octombrie 2024
Pana la data publicarii in MO (care este si data la care isi va produce efectele), judecatorul - teoretic - nu este obligat sa tina seama de acea minuta, fiind suveran in aprecierea probelor si judecarea cauzei. Binenteles ca situatia poate fi alta in calea de atac, mai ales daca se va publica decizia la acel moment.

Insa - chiar daca nu este obligat sa aplice minuta - este posibil ca judecatorul sa tina seama de dezlegarea data de ICCJ, asa cum tine seama si de alte solutii din practica si cum intelege sa interpreteze legea, mai ales daca nu isi doreste solutii intoarse in caile de atac. Adica nu ii este interzis sa o aplice - chiar nepublicata - daca considera ca este solutia legala in cauza.
Vă mulțumim frumos pentru lămuririle oferite.
Ati mai intrebat. Va rog, daca mai aveti nelamuriri privitor la o chestiune pe care deja ati abordat-o aici, reveniti in acelasi subiect deschis anterior. Multumesc.

Nu aveti un avocat in cauza? Si indemnizatia si recursul in interesul legii sunt mai tehnice, macar un avocat cu care sa va mai sfatuiti v-ar trebui.
In mod logic, angajatorul da o norma de hrana in anumite domenii, cu destinatie speciala. In functie de partea cui sunteti, ar trebui sa urmariti fie suspendarea, fie judecarea. Modalitatea de reglementare a indemnizatiei de hrana dupa modificarea din 2023 este destul de clara, cuantumul anual e clar. Nu stiu dosarul dv., pe ce perioada discutati insa.
In practica se evita suspendarea de judecatori, asta prelungeste procesul, presupune relularea unor proceduri de citare, nu e de dorit. Dar depinde si de parti, si de cererile lor, de ce ar mai fi de facut pana la ramanerea in pronuntare, ce s-a mai dispus in dosar, depinde de multe. De cele mai mutle ori decizia este conform minutei.
Vorbiti macar cu un avocat intr-o consultatie, va clarificati mai multe.
Site-ul nu a permis accesul pentru a scrie pe aceeași pagină.

Un grup de colegi am dat în judecată pe angajator.
Judecătorul a suspendat procesul.
Nu cred că este normală suspendarea. Trebuia să dea soluția, fără să aștepte motivarea și publicarea Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Avem salariile foarte mici. Nu ne permitem alte cheltuieli. Am făcut împreună acțiunea cu ajutorul unui membru de sindicat.
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2024
oanaportar, utilizator
O consultatie juridica inseamna cativa zeci de lei de om, important e sa gasiti solutii sa nu asteptati. Nu va trimit sa cheltuiti sume mari, dar nici sa mergeti fara niciun ajutor juridic in dosar nu e ok. Oricum, cred ca e tardiv si nu pare sa fie in favoarea dv. Mi-e sa nu achitati cheltuieli de judecata...

Alte discuții în legătură

Bună dimineața ! recent, a aparut in presa: - minuta la decizia ... oanaportar oanaportar Bună dimineața ! Recent, a aparut in presa: - Minuta la Decizia nr.13 /16.09.2024 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - in care se spune ca: ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii mcraciun mcraciun ICCJ in recursuri in interesul legii deslușeste ințelegerea corectă a textelor de lege.Deciziile sunt izvor de legalitate ? (vezi toată discuția)
Anumite spitale nu vor sa puna in aplicare decizia nr. 61/2022 ... dana manea dana manea Anumite spitale nu vor sa puna in aplicare Decizia nr. 61/2022 pe motiv ca nu se aplica ointrucat sunt in subordinea autoritatilor locale si nu a ministerului ... (vezi toată discuția)