Eu am avut contract de munca pe 3 firme,dar in momentul aducerii concediului prenatal mai aveam pe 2 firme, la ambele firme cu stagiu de cotizare de peste 6 luni
Intrebarea mea era daca: firmele la care sunt angajata actual nu trebuie sa ia in considerare pentru calculul prenatalului toate veniturile mele din ultimele 6 luni, deci inclusiv veniturile de la a III-a firma la care am lucrat inainte (dar nu mai am contract actual), intrucat legea nu mentioneaza obligativitatea de a fi angajata activ la toate firmele pe care ai realizat venituri in ultimele 6 luni in momentul aducerii concediului.
De asemenea, legea nu mentioneaza ca in momentul in care ai stagiu de cotizare de minim 6 luni la firma actuala, veniturile din ultimele 6 luni de la alte firme la care ai lucrat in paralel in aceasta perioada, dar nu mai lucrezi in momentul aducerii concediului nu se iau in calcul.
Nu se mentioneaza ca ne raportam la statul de angajat activ inactiv, ce la statutul de cotizator la stat in ultimele 6 luni, caci in final statul este cel care iti plateste concediul.
Legea mentioneaza ca se iau in calcul veniturile din ultime 6 luni, venituri pentru care ai cotizat si intra-adevar ce se intampla daca esti activ la mai multe firme in momentul aducerii concediului, dar nu ce se intampla cu veniturile din ultimele 6 luni de la o firma la care nu mai ai contract, dar ai lucrat in paralel cu cele 2 la care mai esti activa si ai cotizat la stat in ultimele 6 luni anterioare concediului.
In ultimele 6 luni eu am cotizat la stat pentru salariile echivalente de la 3 firme , dar mi se explica ca nu pot fi luate in calcul decat veniturile obtinute in cadrul a 2 firme, deoarece doar pe acestea mai am contract activ de munca.
Daca am cotizat la stat in ultimele 6 luni din 3 locuri de munca, nu ar trebui sa fie luate in calcul veniturile din toate cele 3 locuri? (indiferent de statutul angajat, neangajat actual pe toate aceste 3 firme).
Care ar fi solutionarea corecta? Cine ar trebui sa inregistreze venitul de la a III-a firma?
Si eu ma aflu intr-o situatie aproximativ similara si nu stiu care este rezolvarea legala:
-pana la data de 1.06.2013 am lucrat pe 3 firme, peste 2 ani vechime la fiecare: la 2 firme cu 2 ore (G si C), iar la o firma cu 8 ore (D)
-incepand cu data de 1.06.2013 am trecut cu 8 ore, functie de baza pe una din firmele pe care eram cu 2 ore inainte (C) , intrerupand contractul de munca la firma initiala pe care aveam 8 ore (D): deci mai sunt activa la 2 din firmele anterioare: cu 2 ore (G) si cu 8 ore (C)
-la mijlocul lunii iunie am adus concediu prenatal de la medicul de familie, iar firma pe care sunt cu 8 ore incepand cu data de 1.06, mi-a luat in calcul doar veniturile realizate in cadrul ei cu 6 luni inainte, venituri ce se raporteaza la un orar de munca de 2 ore.
Va rog sa imi spuneti daca nu se iau in calcul de catre firma actuala si veniturile realizate in ultimele 6 luni la firma la care mi-am sistat contractul unde aveam locul de baza de 8 ore. Cine ar trebui sa ia in calcul aceste venituri pentru care eu am cotizat? Nu ar trebui sa se tina cont si de ele in calculul prenatalului?
Firma unde am actuala functia de baza mi-a spus ca nu are nici o legatura cu locurile mele anterioare de munca; contractele inactive nu se iau in calcul la stabilirea prenatalului, iar daca am contracte active la mai multe firme, indiferent de numarul de ore, fiecare trebuie sa calculze concediul maternal si sa demareze formalitatile pe venitul realizat in cadrul firmei respective.
Firma unde lucrez cu 8 ore imi precizeaza ca nu are de ce sa plateasca concediu prenatal pentru veniturile mele din trecut, chiar daca recupereaza, argumentand ca eu puteam fi angajata la 5 firme in trecut ceea ce nu implica ca firma actuala trebuie sa suporte sumele pentru concediul maternal in numele firmelor din trecut.
Va rog sa imi spuneti care este varianta legala, din ce venituri se calculeaza cei 85% si de catre cine?