avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Schimbare loc de munca in cele 6 luni anterioare ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Schimbare loc de munca in cele 6 luni anterioare concediului de maternitate

Buna ziua,

Mi-am schimbat locul de munca in ultimele 6 luni anterioare concediului de maternitate si noul angajator mi-a calculat indemnizatia raportat numai la actualul loc de munca.

Am vavzut ca legea nu mentioneaza conditia "actualului loc de munca".

Puteti sa ma ajutati cu argumente legale pentru a demonstra ca ar trebui luate in calcul veniturile si de la fostele locuri de munca?

Ar trebui sa aduc adeverinta cu veniturile realizate acolo?

Actualul angajator ce plateste pentru mine in perioada concediului de maternitate?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:37, 4 Iulie 2013
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

2. Nu se precizeaza ca ultimele 6 luni trebuie sa fie la acelasi angajator asa ca trebuia sa aduceti adeverinta de la fostul loc de munca si va calcula indemnizatia corect.

3. Pentru indemnizatia pentru concediul de maternitate se plateste CAS (pentru pensie).
Buna seara,

Si eu ma aflu intr-o situatie aproximativ similara si nu stiu care este rezolvarea legala:

-pana la data de 1.06.2013 am lucrat pe 3 firme, peste 2 ani vechime la fiecare: la 2 firme cu 2 ore (G si C), iar la o firma cu 8 ore (D)

-incepand cu data de 1.06.2013 am trecut cu 8 ore, functie de baza pe una din firmele pe care eram cu 2 ore inainte (C) , intrerupand contractul de munca la firma initiala pe care aveam 8 ore (D): deci mai sunt activa la 2 din firmele anterioare: cu 2 ore (G) si cu 8 ore (C)

-la mijlocul lunii iunie am adus concediu prenatal de la medicul de familie, iar firma pe care sunt cu 8 ore incepand cu data de 1.06, mi-a luat in calcul doar veniturile realizate in cadrul ei cu 6 luni inainte, venituri ce se raporteaza la un orar de munca de 2 ore.

Va rog sa imi spuneti daca nu se iau in calcul de catre firma actuala si veniturile realizate in ultimele 6 luni la firma la care mi-am sistat contractul unde aveam locul de baza de 8 ore. Cine ar trebui sa ia in calcul aceste venituri pentru care eu am cotizat? Nu ar trebui sa se tina cont si de ele in calculul prenatalului?

Firma unde am actuala functia de baza mi-a spus ca nu are nici o legatura cu locurile mele anterioare de munca; contractele inactive nu se iau in calcul la stabilirea prenatalului, iar daca am contracte active la mai multe firme, indiferent de numarul de ore, fiecare trebuie sa calculze concediul maternal si sa demareze formalitatile pe venitul realizat in cadrul firmei respective.
Firma unde lucrez cu 8 ore imi precizeaza ca nu are de ce sa plateasca concediu prenatal pentru veniturile mele din trecut, chiar daca recupereaza, argumentand ca eu puteam fi angajata la 5 firme in trecut ceea ce nu implica ca firma actuala trebuie sa suporte sumele pentru concediul maternal in numele firmelor din trecut.

Va rog sa imi spuneti care este varianta legala, din ce venituri se calculeaza cei 85% si de catre cine?

Va multumesc
1. Daca la una din firme nu aveti cele 6 luni necesare aduceti adeverinte de la celelalte firme cu veniturile brute pentru care s-a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. Fiecare angajator trebuie sa va plateasca concediiul medical.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

4. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.

Va multumesc pentru raspuns domnule Valeriu.

Eu am avut contract de munca pe 3 firme,dar in momentul aducerii concediului prenatal mai aveam pe 2 firme, la ambele firme cu stagiu de cotizare de peste 6 luni


Intrebarea mea era daca: firmele la care sunt angajata actual nu trebuie sa ia in considerare pentru calculul prenatalului toate veniturile mele din ultimele 6 luni, deci inclusiv veniturile de la a III-a firma la care am lucrat inainte (dar nu mai am contract actual), intrucat legea nu mentioneaza obligativitatea de a fi angajata activ la toate firmele pe care ai realizat venituri in ultimele 6 luni in momentul aducerii concediului.

De asemenea, legea nu mentioneaza ca in momentul in care ai stagiu de cotizare de minim 6 luni la firma actuala, veniturile din ultimele 6 luni de la alte firme la care ai lucrat in paralel in aceasta perioada, dar nu mai lucrezi in momentul aducerii concediului nu se iau in calcul.

Nu se mentioneaza ca ne raportam la statul de angajat activ inactiv, ce la statutul de cotizator la stat in ultimele 6 luni, caci in final statul este cel care iti plateste concediul.

Legea mentioneaza ca se iau in calcul veniturile din ultime 6 luni, venituri pentru care ai cotizat si intra-adevar ce se intampla daca esti activ la mai multe firme in momentul aducerii concediului, dar nu ce se intampla cu veniturile din ultimele 6 luni de la o firma la care nu mai ai contract, dar ai lucrat in paralel cu cele 2 la care mai esti activa si ai cotizat la stat in ultimele 6 luni anterioare concediului.

In ultimele 6 luni eu am cotizat la stat pentru salariile echivalente de la 3 firme , dar mi se explica ca nu pot fi luate in calcul decat veniturile obtinute in cadrul a 2 firme, deoarece doar pe acestea mai am contract activ de munca.

Daca am cotizat la stat in ultimele 6 luni din 3 locuri de munca, nu ar trebui sa fie luate in calcul veniturile din toate cele 3 locuri? (indiferent de statutul angajat, neangajat actual pe toate aceste 3 firme).

Care ar fi solutionarea corecta? Cine ar trebui sa inregistreze venitul de la a III-a firma?

Va multumesc.
1. Daca nu va intelegeti cu angajatorii faceti o intrebare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

2. Dar sa o faceti in scris (eventual pe e-mail) ca sa aveti si un raspuns tot in scris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul indemnizatie concediu prenatal znx2timi znx2timi Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie speciala. In 2011 am inregistrat venituri salariale de la doua societati, figurand la unul dintre acestea cu 8 ore ... (vezi toată discuția)
Concediul medical se plateste conform contractului individual de munca sau actului aditional din luna respectiva? bibi-miha bibi-miha Buna ziua! Sunt angajata cu un contract individual de munca pe 4 ore pe perioada nederminata....in luna noiembrie am semnat un act aditional pentru 8 ... (vezi toată discuția)
O lamurire va rog iulia54 iulia54 buna seara, am dori si eu un raspuns daca se poate sunt angajata la o firma din anul 2001,datorita crizei aproape toti patronii se gindesc sa faca ... (vezi toată discuția)