am dori si eu un raspuns daca se poate
sunt angajata la o firma din anul 2001,datorita crizei aproape toti patronii se gindesc sa faca restructurari.
problema mea este ca sunt insarcinata in 5 luni si jumatate,ar trebui sa nasc la sfirsitul lui martie aproximativ,iar din 1 dec.administratorul vrea sa-mi reduca programul de lucru de la 8 la 4 ore prin act aditional,pot sa-mi iau concediu medical pina in ianuarie cind ar trebui sa intru in prenatal.
mentionez ca incepind cu luna 1 oct sunt angajata si la o alta firma cu 4 ore;daca dupa reducerea normei la 4 ore de la firma la care lucrez de ani buni ma angajez la cealalta cu 8 ore cine imi va plati concediile medicale (prenatalul si postnatalul ) pina cind intru in concediu de ingrijire a copilului?
va multumesc
O.U.G. nr. 158/2005
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a)ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b)prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor care:
- beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii;
- au calitatea de asociati, comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente.
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
Începând cu a 91-a zi concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.”
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale este de 100% din baza de calcul .
1. Indemnizatia de maternitate o primiti de la ambii angajatori si se calculeaza ca medie a veniturilor pe 6 luni inainte de luna nasterii.
2. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Art. 33. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
Concediul
razvanvidra
Buna,am si eu o intrebare poate mai multe pe viitor daca poate sa ma ajute cineva este posibil ca patroni sa nu plateasca co.medical adica sa nu fie obligati ... (vezi toată discuția)