avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Cine plateste concediu medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Cine plateste concediu medical

Buna ziua

Daca cineva poate sa ma ajuta sa stiu- cine plateste pentru concediu medical- angajatorul sau stat?
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 11:48, 12 Iulie 2010
Problema este reglementata de ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, care la art. 12, prevede:
Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).
(Art. 1, alin. (1), lit. C. beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii; alin. (2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoanele care nu se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare până la data de 1 ianuarie 2006).
Plata indemnizatiilor pentru concediile medicale se face lunar de catre angajator.

Angajatorul isi va recupera banii pentru indemnizatiile care se platesc asiguratilor si care, se suporta din bugetul FNUASS, prin retineri din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva. Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau la cerere din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Niculae Ileana Niculae Ileana Buna ziua, La concediu medical, cate zile se suporta din FS, si cate din CCI ? MULTUMESC, (vezi toată discuția)
Decontare stat concediu medical ella2389 ella2389 Buna ziua. Stie cineva cum deconteaza statul unei firme concediul medical pentu un salariat? Mentionez ca e vorba de o perioada indelungata, cel putin 3 ... (vezi toată discuția)
Cine suporta concediile medicale? ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, va rog sa ma ajutati... am un medical 29-30.06.2011, cod diag 013, initial iar in iulie 01.07-01.07.2011, cod diag 013, in continuare. m-am ... (vezi toată discuția)