avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine suporta concediile medicale?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine suporta concediile medicale?

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati...
am un medical 29-30.06.2011, cod diag 013, initial
iar in iulie 01.07-01.07.2011, cod diag 013, in continuare.
m-am zapacit si nu stiu cine suporta concediul medical din iulie( exista o zi intrerupere pe 31.06.2011).
ma puteti ajuta, eventual trimite la art din lege?
multumesc anticipat.
Ordin 430/470 din 2010
nu se specifica nimic in acest ordin, referitor la ce am intrebat eu.
stie altcineva??
Buna ziua,

Nu exista 31 iunie, luna iunie are 30 zile.

OUG 158/2005
Art. 12 "Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
a) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul persoanelor asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2)."
....
ART. 35
(1) Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumulează, iar plata se suportă conform art. 12.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordă în aceeaşi lună două sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fără întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se calculează şi se plăteşte separat, iar plata se suportă conform art. 12.
...
Art.36
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 38
(1)Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.
(2) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din contribuţiile datorate pentru lunile următoare sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie, în condiţiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate.
se specifica in norme sau nu stiu unde ca nu gasesc deloc in legislatie acum si despre cine suporta medicalul in cazul prezentat de mine.
ELENA2009 a scris:

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati...
am un medical 29-30.06.2011, cod diag 013, initial
iar in iulie 01.07-01.07.2011, cod diag 013, in continuare.
m-am zapacit si nu stiu cine suporta concediul medical din iulie( exista o zi intrerupere pe 31.06.2011).
ma puteti ajuta, eventual trimite la art din lege?
multumesc anticipat.



Nu exista nicio intrerupere,este c. m in continuare,pe acelasi diagnostic,indemnizatia se suporta din fondul de salarii al unitatii(atat cele 2 zile din iunie,cat si ziua de cm din iulie).S-au eliberat 2 formulare de cm pt. ca este vorba ca durata cm se intinde pe 2 luni calendaristice chiar daca este acelasi diagnostic .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste concediu medical bs108 bs108 Buna ziua Daca cineva poate sa ma ajuta sa stiu- cine plateste pentru concediu medical- angajatorul sau stat? (vezi toată discuția)
Retineri din concedii medicale valih valih Va rog sa-mi explicati ce retineri se fac din concediile medicale, atat din cele platite din FNUASS cat si din cele platite din fondul de salarii? Ex: CM ... (vezi toată discuția)
Concediu medical canto canto buna ziua-ma intereseaza cum si cine trebuie sa faca plata concediilor medicale (ce procent din salariu si pe cate zile trebuie sa plateasca angajatorul si ... (vezi toată discuția)