Va rog sa-mi explicati ce retineri se fac din concediile medicale, atat din cele platite din FNUASS cat si din cele platite din fondul de salarii?
Ex: CM brut = 903
677 din FNUASS
226 din fondul de salarii
De asemenea, unitatea ce cote calculeaza?
Pentru a nu va induce in eroare si a nu va da un raspuns departe de adevar , va redau textul legii in ceea ce priveste retinerea contributiilor in cazul unui concediu medical.
Daca doriti sa va exemplific , va rog sa-mi scrieti pe adresa de email si o sa va raspund concret.
Astfel , CAS angajator nu se datora asupra sumelor reprezentand prestatii de asigurari sociale suportate din fondurile proprii ale angajatorului, in conditiile art. 26 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, modificata si completata. In urma abrogarii acestui text de lege prin dispozitia expresa a O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, a ramas o lacuna de reglementare; sfatul nostru fiind in acest caz, includerea in fondul de salarii la care se raporteaza contributia CAS, a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate suportata din fondurile angajatorului.
- CAS individual in cota de 10.5% se datoreaza pentru toata perioada in care asiguratul beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, indiferent de fondul din care se suporta aceasta indemnizatie ( fond salarii angajator sau FNUASS ). Cota de10.5% se aplica asupra valorii unui salariu de baza minim brut pe tara ( 600 lei )proportional cu numarul de zile lucratoare de incapacitate temporara de munca, se suporta din cuantumul brut al indemnizatiei (care este astfel diminuat) si se achita catre BASS.
- CASS angajator in cota de 5.2% raportata la fondul de salarii se datoreaza pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din fondurile proprii ale angajatorului.
- CASS individual in cota de 5.5% nu se datoreaza de catre asigurat, indiferent de fondul din care se plateste indemnizatia de incapacitate temporara de munca.
- Contributia angajatorului la bugetul asigurarilor de somaj in cota de 0.5% se datoreaza pentru toata perioada in care indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate se suporta din fondurile proprii ale acestuia.
- Contributia angajatului la bugetul asigurarilor pentru somaj in cota de 0.5% asupra salariului de baza lunar brut va fi retinuta si virata de angajator catre bugetul asigurarilor de somaj atata timp cat perioada de incapacitate temporara de munca nu a depasit 30 de zile, indiferent de fondul din care se suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca. In luna calendaristica in care in care perioada de incapacitate temporara de munca a depasit 30 de zile, nu mai este datorata contributia individuala la bugetul asigurarilor de somaj.