avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul

Buna,am si eu o intrebare poate mai multe pe viitor daca poate sa ma ajute cineva este posibil ca patroni sa nu plateasca co.medical adica sa nu fie obligati sa il plateasca {cica prin lege??cea ce nu cred }X-(?? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:11, 7 Ianuarie 2010
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A. de către angajator, din prima zi până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor care:
- beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii;
- au calitatea de asociati, comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente.
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire.
Începând cu a 91-a zi concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.a

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale este de 100% din baza de calcul .
Buna seara,
inca nu a iesit "pe piata", varianta: vreau sau nu vreau sa platesc concediul medical. Este dreptul angajatului, asadar, angajatorul TREBUIE sa il plateasca ( mai ales ca are si varianta recuperarii unor sume platite pentru concedii medicale, de la Casa de sanatate
Un certificat de concediu medical poate fi refuzat la plata de catre angajator cu specificarea pe formular a motivul refuzului acestuia.
Legislatia prevede refuz justificat la plata a certificatului de concediu medical.
Din OUG 158/2005:
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste concediul medical varga magda varga magda daca am o sarcina cu risc si sant in concediu medical cine imi plateste concediu si daca trebuie sa astept pana primeste firma bani de la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical dupa crestere copil constantina florea constantina florea se plateste concediul medical luat imediat in continuarea concediului de cresterea copilului fara a lucra vre o zi? daca da, cine plateste? Casa de Asigurari ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical mira55 mira55 Pana la data de 21 decembrie 2009 am fost cumulard pensie (830 ron) si salariu (875 ron) la stat. In data de 21 decembrie m-am inbolnavit si am mers la medicul ... (vezi toată discuția)