avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul medical se plateste conform contractului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul medical se plateste conform contractului individual de munca sau actului aditional din luna respectiva?

Buna ziua!
Sunt angajata cu un contract individual de munca pe 4 ore pe perioada nederminata....in luna noiembrie am semnat un act aditional pentru 8 ore pentru luna respectiva...M-am imbolnavit pe la jumatatea lunii...si bineinteles mi-am luat concediu medical de o saptamana...angajatorul mi-a adus la cunostinta ca perioada de concedii(medical/legal) se plateste la 4 ore...(contract individual pe perioada nedeterminata)...este legal asa ceva?? din moment ce am semnat un act aditional de 8 ore pe luna respectiva??Cum e posibil sa ma puna sa semnez "de buna voie" ca imi doresc sa fiu platita mai putin... Care e pana la urma procedura corecta?? Concediu medical de plateste conform contractului individual de munca sau actului aditional din luna respectiva?
Imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect sau daca nu am expus problema prea bine...Mi-as dori foarte mult un raspuns concret...personal mi se pare o prostie ...Va multumesc anticipat!#-o
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:47, 3 Ianuarie 2015
art.10 din OUG nr. 158/2005:
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor
prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

Asadar, pentru calculul indemnizatiilor pentru concediu medical se folosesc veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu medical.
Multumesc pentru raspuns....eu lucrez la aceasta firma de 3 luni...in prima luna am fost pe patru ore....apoi in a doua luna pe 6 ore...iar in a treia luna pe 8 ore....a treia luna in cauza....
1. Daca in cele 6 luni anterioare ati mai lucrat si la alt angajator aduceti adeverinta de acolo cu veniturile.

2. Daca nu, se vor lua in calcul numai cele 3 luni lucrate la actualul angajator.
Durata timpului de munca nu are nicio legatura cu indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
Pentru calculul indemnizatiei de concediu medical se considera veniturile realizate in perioada mai - octombrie 2014. Daca nu aveti venituri realizate in toate cele 6 luni, indemnizatia se va calcula doar cu veniturile din lunile septembrie - octombrie, care au fost proportionale cu norma de munca, deci indemnizatia va fi mai mica decat in cazul in care ati fi avut program de 8 ore/zi.

OUG nr. 158/2005:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
(3) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevãzãtori, pe perioada în care se aflã în situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.


Ce statut ati avut in lunile mai - august 2014?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca? eleonor eleonor as dori sa stiu cum se calculeaza concediul medical 75 % din salarul brut sau net? (vezi toată discuția)
Baza legala la baza de calcul concediu medical la intoarcerea din cresterea copilului rodica enescu rodica enescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. La intoarcerea din cresterea copilului (oct.2009) in prima zi mama prezinta certificat de concediu ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical/odihna mazgalici23 mazgalici23 Cum se calculeaza concediul daca un angajat nu are 6 luni de munca(c. medical) si 3 in privinta concediului de odihna? (vezi toată discuția)