Buna ziua!
Sunt angajata cu un contract individual de munca pe 4 ore pe perioada nederminata....in luna noiembrie am semnat un act aditional pentru 8 ore pentru luna respectiva...M-am imbolnavit pe la jumatatea lunii...si bineinteles mi-am luat concediu medical de o saptamana...angajatorul mi-a adus la cunostinta ca perioada de concedii(medical/legal) se plateste la 4 ore...(contract individual pe perioada nedeterminata)...este legal asa ceva?? din moment ce am semnat un act aditional de 8 ore pe luna respectiva??Cum e posibil sa ma puna sa semnez "de buna voie" ca imi doresc sa fiu platita mai putin... Care e pana la urma procedura corecta?? Concediu medical de plateste conform contractului individual de munca sau actului aditional din luna respectiva?
Imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect sau daca nu am expus problema prea bine...Mi-as dori foarte mult un raspuns concret...personal mi se pare o prostie ...Va multumesc anticipat!#-o
art.10 din OUG nr. 158/2005:
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...
Asadar, pentru calculul indemnizatiilor pentru concediu medical se folosesc veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu medical.
Multumesc pentru raspuns....eu lucrez la aceasta firma de 3 luni...in prima luna am fost pe patru ore....apoi in a doua luna pe 6 ore...iar in a treia luna pe 8 ore....a treia luna in cauza....
Pentru calculul indemnizatiei de concediu medical se considera veniturile realizate in perioada mai - octombrie 2014. Daca nu aveti venituri realizate in toate cele 6 luni, indemnizatia se va calcula doar cu veniturile din lunile septembrie - octombrie, care au fost proportionale cu norma de munca, deci indemnizatia va fi mai mica decat in cazul in care ati fi avut program de 8 ore/zi.
OUG nr. 158/2005:
ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
(3) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevãzãtori, pe perioada în care se aflã în situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.