avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Baza de calcul indemnizatie concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Baza de calcul indemnizatie concediu prenatal

Buna ziua,
Ma aflu in urmatoarea situatie speciala.
In 2011 am inregistrat venituri salariale de la doua societati, figurand la unul dintre acestea cu 8 ore si la celalalt cu 2 ore, in 04.01.2012 mi-am depus demisia la unul dintre acestea, respectiv cel cu 2 ore.
In luna feb. 2012 voi intra in concediu prenatal, as dori sa aflu care este baza de calcul a indemnizatiei pentru concediul prenatal.
Conform OUG 158/2005 nu este specificata clar aceasta situatie. In ultimele 6 luni am cotizat catre Casa de Asigurari la ambele locuri de munca si nu mi se pare corect a nu mi se lua in calcul veniturile de la fostul loc de munca.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:34, 31 Ianuarie 2012
Duceti la actualul loc de munca adeverinta de la fostul loc de munca cu veniturile brute realizate in ultimele 6 luni lucrate la ei. Angajatorul actual trebuie sa ia in calcul totalul veniturilor realizate.
De aceasta adeverinta veti avea nevoie si la dosarul pentru indemnizatia de concediu crestere copil.


OUG 158/2005:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
ana-cer, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns.
In cursul zilei de azi am facut o scurta vizita la CASMB unde am pus aceasta intrebare, raspunsul a fost negativ prin simplul motiv : "ca nu mai sunt angajata la acea societate si ca veniturile nu se cumuleaza, ci se calculeaza si se plateste indemnizatie pentru fiecare loc de munca in parte", desi nu mi s-a oferit un cadru legal care sa completeze art. 10 si sa excluda orice urma de indoiala.
Astfel art. 10 face referire la veniturile lunare din ultimele 6 luni, dar nu specifica daca trebuie sa fiu angajata, sau nu specifica modalitatea prin care se face plata drepturilor cuvenite in aceasta situatie. Plata drepturilor cuvenite se face de angajator, iar apoi urmeaza a fi recuperata de catre acesta de la CASMB, problema mea fiind calculul indemnizatiei, deoarece la actualul loc de munca venitul actual este egal cu suma celor doua venituri obtinute in perioada precedenta, astfel incat cotizatiile catre CASMB au fost egale in ultimele 6 luni.
Iar in calitate de asigurat am cotizat constant in acest timp, vreme de cativa ani, iar acum nu mi se recunosc contributiile facute.
Adeverinta respectiva intradevar este pomenita in concediul pentru crestere copil, dar nu si in concediul pentru sarcina si lauzie.
Am depus o cerere pentru un raspuns oficial in scris.
Daca imi poate oferi cineva un raspuns sustinut si de un cadru legal, alaturi de calea de urmat in urma unui raspuns negativ din partea CASMB, v-as fi recunoscatoare.
Multumesc.
Casa are dreptate,veniturile nu se cumuleaza in cazul dvs.pt. ca la momentul ivirii itm nu sunteti asigurata decat la un singur angajator.
Cf.ART. 72Norme 60/32/2006:
(1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.


Textul de lege nu spune "şi care a desfasurat sau desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată ,ci doar desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori,asta implicand un cumul de functii activ la data cm.,aceasta fiind situatia in care
cm se plateste de catre ambii angajatori.
Concluzie,se va lua in calcul doar venitul realizat in ultimile 6 luni la angajatorul cu care aveti cim valabil in prezent,la acesta fiind asiguarata.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare loc de munca in cele 6 luni anterioare concediului de maternitate Andreea.B Andreea.B Buna ziua, Mi-am schimbat locul de munca in ultimele 6 luni anterioare concediului de maternitate si noul angajator mi-a calculat indemnizatia raportat ... (vezi toată discuția)
Concediu medical si prenatal GabrielaAnca GabrielaAnca Buna ziua, Am o situatie mai ciudata la locul de munca si scoala la care lucrez, mai exact contabila, refuza sa imi platesca concediu medical si implicit ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate 2 angajatori andrea9ana andrea9ana Buna ziua. Urmaresc de mult timp activitatea de pe forum si uneori m-a ajutat indirect sa iau unele decizii vazand spetele in cauza, dar acum nu gasesc un ... (vezi toată discuția)