avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical si prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical si prenatal

Buna ziua,
Am o situatie mai ciudata la locul de munca si scoala la care lucrez, mai exact contabila, refuza sa imi platesca concediu medical si implicit prenatal luand in calcul toate veniturile din ultimele 6 luni. Sunt profesoara si am avut in ultimele 6 luni 4 contract diferit:din 1 sep 2014 pana in 31 august 2015 am lucrat la 2 scoli A si B. Din 1 sep 2015 pana in 14 ian 2016 am lucrat la scoala B si in paralel la scoala C unde contractul imi continua pana la 31 aug 2016. Cei din scoala C sustin ca ei nu pot accepta adeverinte de la scoala B pt a-mi calcula plata concediului medical si prenatal, dar imi accepta adeverinta pt 2 luni de la scoala A de anul trecut pt a avea in total 6 luni. Am mers personal la CNAS si doamna de la Biroul Concedii Medicale mi-a explicat clar si frumos ca cei de la scoala au obligatia sa imi accepte toate adeverintele de la toate unitatile de invatamant si pe baza acestora sa imi calculeze plata concediului medical si mai apoi a celui prenatal. Totusi contabila scolii stramba din nas si refuza. Ce pot face in acest caz? Contabila de la locul de munca al sotului s-a interesat si dansa si de la dansa am primit acelasi raspuns, scoala tb sa imi ia in calcul toate adeverintele. Totusi............. Cine are dreptate si daca e asa cum am fost eu informata ce pot face? Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2016
GabrielaAnca, utilizator
Cel mai recent răspuns: GabrielaAnca , utilizator 07:57, 21 Ianuarie 2016
1. Concediile medicale (inclusiv cel de maternitate = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se platesc de fiecare angajator in parte cu care aveti incheiat contract individual de munca (CIM).

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:

A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activităţi dependente;
...

ART. 33
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.

3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

ART. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
Doar ca e momentan mai sunt angajata la o singura scoala, scoala C. Inseamna ca voi fii platit numai in functie de cat a venitul la acea scoala (220 lei), iar restul veniturilor nu se mai iau in calcul. La dansii nu am 6 luni vechime, numai 4. Indemnizatia pentru concediu medical si prenatal va fi 85% din 220 de lei? Si cu restul veniturilor pentru care am platit toate taxele ce se intampla? Pentru ca cei de la cealalata scoala mi-au zis ca eu ne mai fiind angajata lor ei nu imi pot calcula nimic. Mai ales ca intre data la care mi s-a incheiat contractul cu scoala B si prima zi de concediu medical au trecut 4 zile. Pentru 4 zile pierd tot? :(
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
GabrielaAnca, utilizator
Atunci aduceti adeverinte cu veniturile de la toti angajatorii la care ati lucrat in cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu medical.
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal - loc de munca vechi Paula_Haiura Paula_Haiura Buna ziua, As avea nevoie si eu de cateva lamuriri. Sunt insarcinata in 29 de saptamani. Am un contract de munca pe perioada nedeterminata, la care acum ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal mihaelag87 mihaelag87 buna ziua! sunt angajata la 2 firme cu 2 contracte de munca , unul cu 8h din 01.12.2013 - prezent si celalalt cu 3 h din iulie 2014- prezent! intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal Icleanu Icleanu buna ziua, doresc sa intru in concediu prenatal si vreau sa stiu ce beneficii am daca sunt administratorul unei firme, cum se calculeaza indemnizatia si daca ... (vezi toată discuția)