As avea nevoie si eu de cateva lamuriri. Sunt insarcinata in 29 de saptamani. Am un contract de munca pe perioada nedeterminata, la care acum lucrez part-time, plus alte 2 contracte incepute la 1 septembrie 2012 la 2 scoli diferite, valabile pana in august 2013.
Anterior, pana la 31 august 2012 am mai lucrat la o alta scoala, cu contract pe perioada determinata (pana la 31 august 2012).
Am inteles ca la calculul concediului prenatal/postnatal se iau in considerare veniturile din ultimele 6 luni, concediu pe care il plateste angajatorul intr-o prima faza.
Intrebarea mea este: cine ar trebui sa-mi plateasca partea de concediu prenatal/postnatal aferenta locului de munca la care eu nu mai lucrez acum? Mai are acea scoala vreo obligatie fata de mine, sau acea parte va fi preluata de o alta institutie a statului? Cum ar trebui sa procedez in acest caz?
1. Indemnizatia pentru orice fel de concediu medical (inclusiv concediul de maternitate) se plateste numai de catre angajatorii cu care aveti CIM la data intrarii in conecdiul de maternitate.
2. Pentru completarea celor 6 luni necesare calcularii indemnizatiei aduceti adeverinta de la fostul angajator.
3. Daca aveti CIM cu mai multi angajatori fiecare din ei va plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate.
4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.
5. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
Concediu prenatal
Icleanu
buna ziua,
doresc sa intru in concediu prenatal si vreau sa stiu ce beneficii am daca sunt administratorul unei firme, cum se calculeaza indemnizatia si daca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal
julias
de astazi sunt in concediu prenatal.spuneti-mi va rog daca cei 85% primiti sunt din media veniturilor sau numai din venitul salarial
mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal
Crisxtn
buna ziua
in prezent sunt angajata la doua firme, iar din data de 15 aprilie 2015 sunt in concediu prenatal. la firma la care am activitatea de baza am ... (vezi toată discuția)