avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate james007

Activitate james007

Răspuns la discuția Clauza
@ginox: Poate suntem angajati la aceeasi firma, si se pare ca nu sunt singurul care se gandeste sa plece :D

Astept si opinia altor persoane referitor la acest subiect.
Aveti dreptate, nu scrie nici unde ca se obliga sa imi faca scolarizari in valoare de xxx.
Am intrebat inainte sa semnez despre clauza, si mi s-a spusa ca o sa am trainning-uri si acea clauza este ca sa isi recupereze banii in caz ca plec mai repede. Asta nu inseamna ca se obligau sa imi faca trainning-uri in valoare de acea suma? Dar asta a fost doar o chestie discutata, fara nici o hartie semnata sau ceva de genu asta.

Si totusi, acea clauza nu este ilegala?

Si daca firma este sigura ca va avea castig de cauza, de ce nu a dat pana acum pe nimeni in judecata, am colegi care au plecat de un an de zile si nu au primit nici o instiintare referitor la acest aspect. Si suma care ar trebui sa fie recuperata, in total,depaseste 150.000 de euro.
Daca cer o anumita suma care reprezinta scolarizarea mea, nu inseamna ca acea suma trebuie cheltuita pentru dezvoltarea mea profesionala? Eu am crezut ca ei vor cheltui de la inceput pentru dezvoltarea mea profesionala niste bani (acei 5000 de euro), de aceea am semnat contractul de munca.
Din moment ce nu exista acel act aditional, pot cere suma de bani doar in baza CIM?
Singurul curs care s-a finalizat cu o diploma a fost facut in firma de cineva extern, iar la acel curs am participat 10 persoane.
Nu e vorba de nici o alta hartie.
Prin acea clauza nu se obliga si firma sa imi faca o scolarizare in valoare de acea suma? Si oricum, cred ca acea suma trebuie justificata cumva, sau se merge pe vorbe, "Colegii te-au invatat la inceputurile tale in firma" si gata asta justifica suma de 5000 de euro? Desi nu a primit nimeni nimik in plus ca mi-au aratat mie anumite chestii.
Da, dar prin acea clauza nu inseamna ca se anagajeaza si ei sa imi faca scolarizare in valoare de 5000 de euro inca din primele luni?
Nu am semnat nici un asemenea contract.
Totusi in momentul in care se cer niste bani, care reprezinta "cheltuieli de scolarizare" nu ar trebui justificati cu niste chitante si un act din care sa rezulte ca am participat la acele cursuri?
Deci daca plec si refuz sa semnez hartia prin care ma oblig sa returnez banii, iar firma ma da in judecata (desi in ultimul an au plecat vreo 50 de colegi si nu au dat pe nimeni in judecata, desi toti erau cu sume cuprinse intre 1500- 4600 euro) am sanse de castig?
Daca doriti va pot timite contractul individual de munca. pentru ca vad ca nu poate fi atasat aici, pe forum.
Din cate stiu eu, la finalul unui curs se primeste o diploma. Am acea diploma de la cursul facut imediat dupa angajare. Si daca vor, voi plati acele cheltuieli desi nu s-a facut nici un act aditional pentru el.
Singurele mele acte aditionale la contract, care sunt semnate de mine, sunt maririle de salar.
Problema este ca indiferent daca ai avut traininguri sau nu firma calculeaza suma pe care trebuie sa o dai in functie de numarul de zile ramase pana la incheierea celor 3 ani. Iar acea suma este justificata verbal, prin "trainning efectuat de colegi", desi colegii nu au primit nimik in plus la salar pentru ca mi-au aratat mie anumite lucruri.
Am avut un coleg care a plecat dupa 3 luni in care nu a facut nici un trainning si i s-a cerut in jur de 4600 de euro.

Discuție Clauza
Buna dimineata (de acum),

am si eu o problema. De un an si jumatate lucrez la o firma care face parte dintr-un concern multinational. Am un contract pe perioada nedeterminata in care sunt stipulate la capitolul "Alte clauze" urmatorul fragment:

In cazul in care prezentul contract inceteaza ca urmare a vointei unilaterale a d-lui/d-nei X , sau in cazul in care angajatorul dispune concedierea angajatului ca sanctiune disciplinara, se vor restitui cheltuielile pentru scolarizare dupa cum urmeaza :
• in primul an de la incheierea prezentului contract se va plati echivalentul a 5000 euro in lei ,proportional cu perioada lucrata
• in al doilea an de la incheierea prezentului contract se va plati echivalentul a 3334 euro in lei ,proportional cu perioada lucrata
• in al treilea an de la incheierea prezentului contract se va plati echivalentul a 1667 euro in lei ,proportional cu perioada lucrata
Sumele datorate se vor calcula in conformitate cu cursul BNR RON/EURO din ziua emiterii pretentiilor de restituire a cheltuielilor de catre angajator in forma scrisa
.”

Eu vreau sa plec din aceasta firma si vreau sa stiu daca nu semnez actul prin care ei imi cer sa restitui suma pe care o cer ei, si ma dau in judecata cine va avea castig de cauza?

Tin sa mentionez ca am facut un singur trainning (chiar in prima saptamana de lucru) care a costat 300 de euro, dar pentru care nu am semnat nici un act aditional, iar trainningul a durat 3 zile. Am fost plecat mai mult timp in Germania, pe perioade cuprinse intre 2 si 6 saptamani (in total vreo 9 luni), pe invitatiile cu care am iesit din tara scria trainning sau discutii pe proiect, desi eu lucram cot la cot cu colegii din Germania, dar pentru nici una din aceste plecari nu s-a facut vre un act aditional prin care sa se spuna ca plec la scolarizare.

Va multumesc anticipat.