am si eu o problema. De un an si jumatate lucrez la o firma care face parte dintr-un concern multinational. Am un contract pe perioada nedeterminata in care sunt stipulate la capitolul "Alte clauze" urmatorul fragment:
“In cazul in care prezentul contract inceteaza ca urmare a vointei unilaterale a d-lui/d-nei X , sau in cazul in care angajatorul dispune concedierea angajatului ca sanctiune disciplinara, se vor restitui cheltuielile pentru scolarizare dupa cum urmeaza :
• in primul an de la incheierea prezentului contract se va plati echivalentul a 5000 euro in lei ,proportional cu perioada lucrata
• in al doilea an de la incheierea prezentului contract se va plati echivalentul a 3334 euro in lei ,proportional cu perioada lucrata
• in al treilea an de la incheierea prezentului contract se va plati echivalentul a 1667 euro in lei ,proportional cu perioada lucrata
Sumele datorate se vor calcula in conformitate cu cursul BNR RON/EURO din ziua emiterii pretentiilor de restituire a cheltuielilor de catre angajator in forma scrisa.”
Eu vreau sa plec din aceasta firma si vreau sa stiu daca nu semnez actul prin care ei imi cer sa restitui suma pe care o cer ei, si ma dau in judecata cine va avea castig de cauza?
Tin sa mentionez ca am facut un singur trainning (chiar in prima saptamana de lucru) care a costat 300 de euro, dar pentru care nu am semnat nici un act aditional, iar trainningul a durat 3 zile. Am fost plecat mai mult timp in Germania, pe perioade cuprinse intre 2 si 6 saptamani (in total vreo 9 luni), pe invitatiile cu care am iesit din tara scria trainning sau discutii pe proiect, desi eu lucram cot la cot cu colegii din Germania, dar pentru nici una din aceste plecari nu s-a facut vre un act aditional prin care sa se spuna ca plec la scolarizare.
Art.195 din Codul muncii prevede Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv
In concluzie, daca pleci mai devreme de 3 ani (depinde si ce se stipuleaza in contract cu privire la aceasta perioada pentru ca poate fi si mai mare de 3 ani)de la data absolvirii cursurilor...va trebui sa platesti.
Din cate stiu eu, la finalul unui curs se primeste o diploma. Am acea diploma de la cursul facut imediat dupa angajare. Si daca vor, voi plati acele cheltuieli desi nu s-a facut nici un act aditional pentru el.
Singurele mele acte aditionale la contract, care sunt semnate de mine, sunt maririle de salar.
Problema este ca indiferent daca ai avut traininguri sau nu firma calculeaza suma pe care trebuie sa o dai in functie de numarul de zile ramase pana la incheierea celor 3 ani. Iar acea suma este justificata verbal, prin "trainning efectuat de colegi", desi colegii nu au primit nimik in plus la salar pentru ca mi-au aratat mie anumite lucruri.
Am avut un coleg care a plecat dupa 3 luni in care nu a facut nici un trainning si i s-a cerut in jur de 4600 de euro.
In contract este specificat clar ca suma respectiva se datoreaza pentru cheltuielile facute cu scolarizarea. Iar faptul ca angajatorul justifica aceasta cerere prin asa zisele trainninguri facute cu colegii deja intram pe taramul contractului de ucenicie care presupune formarea la locul de munca pentru cei care nu au calificarea necesara. Dar nu e cazul in speta de fata. Cred ca exista o confuzie a angajatorului cu privire la formarea profesionala.In sensul ca pune in aceeasi oala formarea profesionala la locul de munca cu formarea profesionala organizata de altcineva decat angajatorul.
Exista posibilitatea ca angajatorul sa orgenizeze cursuri de formare profesionala dar pentru asta trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de art.198-204 din Codul muncii, si , aici, e vorba de contracte speciale de formare profesionala.Daca ai codul la indemana poti citi articolele respective.
Nu am semnat nici un asemenea contract.
Totusi in momentul in care se cer niste bani, care reprezinta "cheltuieli de scolarizare" nu ar trebui justificati cu niste chitante si un act din care sa rezulte ca am participat la acele cursuri?
Deci daca plec si refuz sa semnez hartia prin care ma oblig sa returnez banii, iar firma ma da in judecata (desi in ultimul an au plecat vreo 50 de colegi si nu au dat pe nimeni in judecata, desi toti erau cu sume cuprinse intre 1500- 4600 euro) am sanse de castig?
Daca doriti va pot timite contractul individual de munca. pentru ca vad ca nu poate fi atasat aici, pe forum.
Demisie
ovinew
Pe data de 7 aprilie anul curent am demisionat din postul pe care il detineam - specialist vanzari. Preavizul a incetat pe data de 22, adica ieri. Angajatorul ... (vezi toată discuția)