avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Activitate officemhfob

Activitate officemhfob

In articolul dumneavoastra precizati cazurile in care o persoana fizica poate cumula pensia anticipata cu alte venituri .
www.avocatnet.ro/content/art...
Exista cazuri cind legea nu se respecta nici de catre cei care trebuie sa o aplice ( casa de pensii si organul de control ... curtea de conturi ) dar si cei care trebuie sa verifice respectarea ei ( judecatorii ) cind sunt sesizati .

Pt a scurta discutia voi prezenta citeva date :

1. Pensia anticipata poate fi cumulata cu veniturile obtinute dintr-un PFA daca ne incadram la exceptii iar in cazul nostru sunt doua :

a)- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
b)- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale

2. Trebuie sa aiba venituri egale sau mai mici cu un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut .. ......... undeva la 8000-8400 lei/an 2012 .. fara sa caut exact .

3. Veniturile totale ale PFA au fost in 2012 de 115000 lei din care se scad cheltuieli 113185 lei rezultand un venit impozabil de 1815 lei ( venitul brut al "asociatului" sau persoanei fizice ) .
La venitul de 1815 lei sunt platite impozitul si sanatatea .

4. Venit brut in sensul legii pensiilor = baza la care se calculeaza toate obligatiile iar corespondentul acestui termen in codul fiscal este Castig net anual ( venit brut - chelt = Cistig net anul ) . La Cistigul net anula se calculeaza impoztul pe venit , cass , pensie ( acolo unde este cazul ) .

5.Datele privind veniturile totale , chelt si cistigul net anual au fost raportate prin declaratia 200 care se face pe CNP nu pe cod fiscal desi toate aceste date( raportate prin declararia 200 ) sunt ale PFA ( ale firmei , ale persoanei juridice ) .

6. In decizia emisa de fisc pe baza datelor colectate din declarartia 200 preia Cistigul net anual ( venit burt al " asociatului " adica al persoanei fizice ) si la care calculeaza impozitul si cass ( sanatatea ) iar impunerea este facuta tot pe CNP .

7. Atentie nu judecati ca si cum un lucru ar fi normal exista neconcordanta termenilor adica acceasi expresie dintr-o lege nu inseamna acelas lucru in alta lege ( aici e buba problemei ) .

Mai trebuie sa precizam ca venitul brut in acceptiunea legii pensiilor se refera la salariul brut care este calculat pt o persoana fizica iar in acceptiunea codului fiscal la un PFA venitul brut = total venituri = CIFRA DE AFACERI ( daca e sa extrapolez la maxim cu explicatiile ) si sa incerc sa fac o egalitate brutala intre PFA si SRL ambele forme fiind persoane juridice .

Venit brut in acceptiunea legii pensiilor ( baza la care se calculeaza toate obligatiile ) = Cistig net anual in acceptiune codului fiscal .

8. In functie de aceste date va rog sa ne precizati parerea dumneavoastra .
Se putea cumula sau nu pensia cu acest venit ?
Se depaseste sau nu limita stabilita prin legea pensiilor ?